"Altılı Masa"da aday krizi patladı

"Altılı Masa"da aday krizi son toplantıyla birlikte zirveye vardı. Zira, başından bu yana adaylığını dayatan Kılıçdaroğlu'nun adaylığına Akşener'den onay çıkmadı. Akşener, parti yetkililerine danışma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
"Altılı Masa"da aday krizi patladı

"Millet İttifakı" bileşenlerinin bugün düzenledikleri toplantıdan aday çıkmadı.

Toplantıdan alınan karar 6 Mart 2023 tarihinde yeniden toplantı düzenlenmesi oldu.

Kulislerden yansıyan bilgilere göre; 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temal Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde toplanan "Altılı Masa"da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı, kendisi tarafından değil ev sahibi Karamollaoğlu tarafından masaya getirildi.

Başta, "Biz noter değiliz" diyen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener olmak üzere masadaki diğer liderler, Kılıçdaroğlu'nun ismi masaya gelince kendi partilerinin yetkili kurullarıyla yeniden istişare etme kararı aldı.

OYSA ZATEN TAM YETKİLİYDİLER

Partilerin kendi yetkili kurullarıyla yeniden görüşme kararı alması ise masada yaşanan çatlağı gözler önüne serdi. Zira bütün liderler zaten kendi partilerinin bütün kurullarından tam yetkiyi almıştı.

Kılıçdaroğlu'nun başından itibaren kendi adaylığını masaya dayattığı kamuoyu tarafından biliniyordu; ancak adaylığını kendisi söylemek yerine Karamollaoğlu'na söyletmesi ise şaşkınlıkla karşılandı.

AKŞENER HENÜZ ONAY VERMEDİ

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının masaya gelmesi üzerine İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in konuyu partisinin yetkili kurullarına danışacağını söylediği belirtiliyor.

YAŞANANLARI MURAT SABUNCU YAZDI

Altılı Masa'da yaşanan aday krizini T24 yazarı Murat Sabuncu yazdı. 

İşte Sabuncu'nun kaleminden "Altılı Masa"daki aday krizi: 

Akşener 'Yavaş ya da İmamoğlu'nu önerdi, Kılıçdaroğlu hem itiraz etti hem de 'Gerekirse beşli imza ile açıklama yapalım’ dedi

Akşener, "Yani ben kalkıp gideyim mi" deyince diğer liderler devreye girdi ve pazartesi gününe kadar herkesin kendi partisiyle istişare ederek tekrar bir araya gelinip açıklama yapılmasında uzlaşıldı...

"Ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz."

Altılı Masa bu açıklamayı yaptığında saat 19.30 civarıydı. Herkes Kemal Kılıçdaroğlu adında uzlaşıldığını düşündü. Ancak kısa bir süre sonra önce Meral Akşener’e yakınlığıyla bilinen İyi Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır "Millet 5’ten büyüktür" diye tweet attı. Ardından partinin kimi yetkilileri televizyon kanallarına bağlanıp ‘adayın henüz kesinleşmediğini’ söylediler.

Akşener toplantıdan sonra gece parti yöneticileri ile bir araya geldi. Bugün için de 81 ilin başkanını Ankara’ya çağırdı. Peki Akşener neden böyle yaptı? İçeriden aldığım bilgileri aktarayım:

Toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu Saadet Partisi Genel Başkanı ev sahibi Temel Karamollaoğlu tarafından gündeme getirildi. Diğer liderler bu konuda olumlu görüş verirken Meral Akşener "Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş olsun, partim bana bu iki ismi öner yoksa çık gel dedi" diye konuştu. Bunun üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Onlar belediye başkanlığı görevine devam edecek" dedi. Akşener "O zaman ben bunu partimin yetkili kurullarına, il başkanlarıma danışayım" diye yanıt verdi.

Bunun üzerine ne yapılacağı düşünülürken Kılıçdaroğlu "Gerekirse beş parti imzasıyla bir açıklama yapılır" deyince Akşener "Ben kalkıp gideyim mi yani" karşılığını verdi.

Diğer liderler devreye girdi ve pazartesi gününe kadar herkesin kendi partisiyle istişare ederek tekrar bir araya gelinip açıklama yapılması noktasında arabuluculuk yapıldı.

Akşener’in parti kurmayları ve il başkanları ile görüşüp son durumu yakında açıklaması bekleniyor. Kılıçdaroğlu ise TİP ve SOL Parti ile görüşecek. Planlamada, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın diğer bileşenleriyle temas da var.

2018’dekine benzer bir durum mu ortaya çıkar, yoksa bir şekilde uzlaşma mı olur bilmiyorum. Ancak içeride yaşananlar böyle.

Yorumlar