Alo deterjan kimin? Sahibi kimdir?

Alo deterjan kimin, sahibi kimdir? Türkiye'nin önde gelen temizlik markalarından birisi olan Alo, Türkiye'de bu isimle biliniyor ancak markanın orijinal adı aslında "Tide"dir. Tide ise bir Amerikan şirkettir.

Google Haberlere Abone ol
Alo deterjan kimin? Sahibi kimdir?

Türkiye'de temizlik sektörünün önde gelen markalarından biri olarak bilinen Alo deterjan kimin? Sahibi kimdir? Şirket Türk mü yoksa yabancı menşeili mi?

Alo deterjan Procter - Gambel şirketine ait bir temizlik markasıdır. Alo Türkiye'de bu isimle biliniyor ancak dünyanın diğer ülkelerinde markanın orijinal adı "Tide"dir. Logosu aynı ancak sadece kelime farklı.

Procter-Gambel şirketinin kısatlması şirket unvanlarından genel olarak P&G olarak bilinir ve öyle kullanılır.

P&G şirketi merkezi ABD'nin Cincatti kentinde bulunan bir şirkettir.

Alo veya Tide'nin tarihsel hikayesi ise 1943 yılında başlar. P&G bilim adamları 2. Dünya Savaşı esnasında çamaşırlardan çıkmayan inatçı kirler içıkarmak için bir detarjan geliştirmeye karar verirler. Denemeler 1946 yılında başladı.

Alo inatçı kirleri çıkarmak için dünya pazarına giren ilk temizlik maddesi olarak bilinir.

Alo ile birlikte yine dünyaca tanınan rakipleri Henkel ve Unilever de bu dönemlerde benzer amaçla denemelere başlamışlardı.

Tide yani Alo pazara girdikten kısa süre içinde temizlik sektörünün öncüsü olmayı başarmıştı.

Alo markası sonraki yıllarda dünya piyasasına açılarak Asya, Afrika ve Avrupa'da da tanınır hale geldi.

Kapitalist dünyanın geleneksel bir uygulaması olan büyüklerin küçükleri yutması uygulaması Alo için de zaman içinde geçerli olmaya başladı. Alo, kısa zamanda rakipleri olabilecek birçok markayı veya yeni markalar ortaya çıkardı. Bunlar 1953 yılında Daz, 1967 yılında Ariel, 1969 yılında ise Gain markalarını ortaya çıkardı. Özellikle de Ariel Markası Türkiye'de en çok tanınan ve en pahalı ürünlerden birisidir.

Alo markası şu an dünyanın dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde satılıyor.

Türkiye'de ise 1976 yılından bu yana "Alo" ismiyle satılıyor.

Procter-Gambel şirketinin tarihçesi

P&G şirketi aslen İrlandalı olan James Gamble ile aslen İngiltere'den olan William Procter isimli iki bacanak tarafından 1830'lu yıllarda kurulmuş.

William Procter ABD'ye yerleştiğinde mum üreticiliği yapıyordu. James Gamble ise sabun üretimi yapıyordu.

İkisi de aynı aileden evlenince hayatları değişti. İki kız kardeşle evlenerek bacanak olan Procter ve Gambel, kayınbabalarının tavsiyesi üzerine 1837 yılında ortak bir şirket kurdu. Her ikisinin de soyadlarını taşıyan şirket 160 yıl sonra dünyanın bütün ülkelerinde ürünleri bulunan bir dev holding oldu.

İki ortak ilk olarak mum ve sabun üretip satmaya başladılar. Daha sonra da temizlik ürünlerinde kendilerini geliştirmeye karar verdiler.

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar

Nurgül Çakır Elimde Alomatigin belki tarihi eser denebilecek kadar eski dolu detarjan kutusu mevcuttur fakat firmaya ulasamiyorum yardimci olur musunuz