Almanya'nın dış ticaret fazlası beklentinin altında

- Almanya’nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, haziran ayında önceki aya göre yüzde 2,8 ve ithalatı da yüzde 4,5 geriledi - Ülkenin dış ticaret fazlası 21,2 milyar avroyla piyasa beklentisinin altında geldi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'nın dış ticaret fazlası beklentinin altında
FRANKFURT (AA) - Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı haziran ayında önceki aya göre yüzde 2,8 ve ithalatı da yüzde 4,5 azalırken, dış ticaret fazlası ise piyasa beklentilerinin altında 21,2 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) açıkladığı verilere göre, ülkede haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat 104,9 milyar avro, ithalat da 83,7 milyar avro oldu.

Ülkenin haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı mayıs ayına oranla yüzde 2,8 ve ithalatı da 4,5 geriledi.

Haziranda mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 23 milyar avroluk piyasa beklentisinin altında 21,2 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

- Arındırılmamış yıllık ihracat yüzde 0,7 arttı

Arındırılmamış rakamlara göre ele alındığında ise haziranda 107,2 milyar avroluk ihracat, 84,9 milyar avroluk ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı 2016 yılının haziran ayına kıyasla yüzde 0,7 ve ithalatı yüzde 3,6 artış kaydetti. Almanya haziranda arındırılmamış rakamlarla 22,3 milyar avro dış ticaret fazlası verdi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, söz konusu ayda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 63,9 milyar avroluk ihracat, bu ülkelerden 56,1 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi. 2016 yılının haziran ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 2,4, bu ülkelerden ithalat da yüzde 1,7 arttı.

Haziran ayında, 19 üyeli Avro Bölgesi’ne ise 39,8 milyar avroluk ihracat, bu ülkelerden 38 milyar avroluk ithalat yapıldı. Bu dönemde, Avro Bölgesi’ne ihracat yüzde 2,7 artış, ithalat ise yüzde 0,1 azalış kaydetti.

Avro Bölgesine dahil olmayan AB ülkelerine ihracat da yüzde 1,8’lik artışla 24,1 milyar avro, ithalat yüzde 5,5’lik yükselişle 18,2 milyar avroya çıktı.

Almanya'nın haziran ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ihracatı ise 43,3 milyar avro, bu ülkelerden ithalatı 28,8 milyar avro olarak belirlendi. Söz konusu ülkelere ihracat 2016 yılının haziran ayına kıyasla yüzde 1,7 azalırken, bu ülkelerden ithalatı yüzde 5,7 yükseldi.

Yorumlar