Almanya'dan gelen genç yazarlar İstanbul'u gezecek

- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın GençDes Projesi kapsamında Almanya’da başlatılan "İlk Makalem" yarışmasında dereceye giren 15 öğrenci İstanbul'a geldi - Proje Koodinatörü Gölezlioğlu: -"İstanbul'da ünlü edebiyatçılar, yazarlar, çizerlerle gençlerimiz bir araya gelecek, birbirleriyle iletişim kuracaklar. Çeşitli müzelerle birlikte iki tane büyük yayınevini gezeceğiz."

Google Haberlere Abone ol
Almanya'dan gelen genç yazarlar İstanbul'u gezecek

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın GençDes Projesi kapsamında Almanya’da başlatılan "İlk Makalem" yarışmasında dereceye giren 15 öğrenci İstanbul'a geldi.

Almanya'nın Frankfurt kentinden tarifeli uçakla Atatürk Havalimanı'na inen gurbetçi yazarlar, pasaport işlemlerini tamamladı.

Proje Koodinatörü Tarık Bayram Gölezlioğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bakanlık'la ortak yürüttükleri proje kapsamında Almanya'da yazmayı seven Türk gençlerinin gelecekte başarılı olabilmeleri için çalıştıklarını söyledi.

Gölezlioğlu, yarışmada dereceye giren 15 Türk gencini İstanbul'a getirdiklerini ifade ederek, "İstanbul'da ünlü edebiyatçılar, yazarlar, çizerlerle gençlerimiz bir araya gelecek, birbirleriyle iletişim kuracaklar. Çeşitli müzelerle birlikte iki tane büyük yayınevini gezeceğiz. Genç yazar adaylarımız, bir kitabın nasıl çıktığını, başından sonuna kadar, yani fikri aşamadan matbaaya kadar tüm süreçleri canlı görmüş olacaklar." dedi.

Projeyi ilk defa pilot bölgede başlattıklarını, Avrupa'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde de benzer çalışmaları sürdüreceklerini kaydeden Gölezlioğlu, gurbette yaşanılanları ve Türkiye'yi anlatacak Almanca kitapların gençler tarafından yazılması gerektiğini belirtti.

Tıp Fakültesi Öğrencisi Mikail Öztürk ise Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu, makalesinde de siyah çayın sembolik anlamından bahsettiğini dile getirdi. Çaydan hareketle Türkiye'nin kültürü ve coğrafyasının güzelliğini anlatmaya çalıştığını vurgulayan Öztürk, bu değerlerin Almanca anlatılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Makine mühendisliği bölümünde okuyan Furkan Uzun ise bir gurbetçinin gözünden Türkiye'nin nasıl göründüğünü makalesinde anlatmaya çalıştığını söyledi. Uzun, gurbetçilerin Türkiye'yi çok özlediğine dikkati çekerek, "Türkiye'nin bilhassa İstanbul'unu seviyoruz. Buranın tezatlarını seviyoruz ve bu şehrin bir sentez olduğunu, zıtlıklarla kaim olduğunu görüyoruz. Makalemde bunları anlatmaya çalıştım." diye konuştu.

Almanya’da okuyan öğrencilerin Türkiye ile bağlarını güçlendirmeyi ve içlerindeki yazma yeteneğini ortaya çıkarmayı amaçlayan proje kapsamında yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerden Türkiye hakkında bir makale yazmaları istendi. Bunlar arasından en güzel makale yazan 15 genç belirlenerek, İstanbul gezisine katılmayı hak kazandı.


Yorumlar