-Almanya'da yönetim kademelerine göçmenler için kota getirilmesi talebi

- Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Sofuoğlu: "Halkın yüzde 20’sini göçmenler oluşturuyorsa bunun yönetim kadrolarına da bir şekilde yansıması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
-Almanya'da yönetim kademelerine göçmenler için kota getirilmesi talebi

BERLİN (AA) - Aralarında Almanya Türk Toplumunun (TGD) da yer aldığı göçmen kuruluşları, Almanya'da yönetim kademelerinde göçmenler için bir kota getirilmesini talep ediyor.

Deutschplus derneği tarafından bugün yapılan açıklamada, Almanya'da faaliyet gösteren yaklaşık 50 göçmen kuruluşunun 14 Kasım'da Başbakanlık’ta düzenlenecek 9. Uyum Zirvesi'nde Almanya Başbakanı Angela Merkel'e içinde taleplerin bulunduğu "ilkeler belgesini" sunacağı belirtildi.

Söz konusu belgede, göç konularının ve ülkedeki kültürel çeşitliliğin korunmasının devlet hedefleri olarak anayasada yer alması talep ediliyor.

Göçmenlerin yönetici pozisyonlarda Almanlarla eşit sayıda yer almaları için bir kota belirlenmesi talep edilerek, bunun için gelecek yıl uygun bir stratejinin geliştirilmesi çağrısı yapılıyor.

Okullarda, çocuk yuvalarında, kamu ve güvenlik kuruluşlarında "kurumsal ırkçılığın" önlenmesi amacıyla ülkede bir "Ulusal Kültürlerarası Açılım Konseyi" kurulmasını da isteyen göçmen kuruluşları, Alman okullarında daha fazla Türkçe, Arapça, İtalyanca, Kürtçe ve Farsça dersleri konulmasını talep ediyor.

TGD Başkanı Gökay Sofuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda Almanya'da göçmenlere ilişkin politikanın ikinci plana atıldığı veya bu konuda tamamen popülist söylemlerin kullanıldığının görüldüğünü belirtti.

Sofuoğlu, yaklaşık 50 göçmen kuruluşunun birlikte hazırladığı ve Başbakan Merkel’e verilecek belgenin Almanya’nın geleceğinin birlikte nasıl şekillendirilebileceğini ele aldığını söyledi.

Almanya'nın nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan göçmenlerin kararların alındığı yerlerden uzak tutulmasının gelecek dönem için hem Almanya, hem de göçmenler için hayırlı olmayacağını vurgulayan Sofuoğlu, "Halkın yüzde 20’sini göçmenler oluşturuyorsa bunun yönetim kadrolarına da bir şekilde yansıması gerekiyor." dedi.

Sofuoğlu, bu taleplerin anayasada yer alması gerektiğini belirterek, "Çok kültürlülüğün anayasaya yansıması gerekiyor. Buradaki insanların Almanya ile özdeşleşmesi için buradaki yaşayan herkesin eşit haklara sahip olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Sofuoğlu ayrıca, göçmen derneklere daha fazla maddi destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar