Almanya'da yıllık enflasyon haziranda hafif arttı

- Destatis’in nihai verilerine göre, Almanya’da mayıs ayında yüzde 1,5 olan yıllık enflasyon haziranda yüzde 1,6’ya yükseldi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da yıllık enflasyon haziranda hafif arttı

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bu yılın haziran ayında yüzde 1,6 seviyesinde gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) nihai verilerine göre, Almanya’da mayıs ayında yüzde 1,5 olan yıllık enflasyon haziranda yüzde 1,6’ya yükseldi. Almanya’da haziran ayında enflasyon aylık bazda ise yüzde 0,2 arttı.

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu nihai TÜFE ise haziranda aylık bazda yüzde 0,2 yükselirken, yıllık yüzde 1,5 arttı.

Nihai veriler böylelikle daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti.

Haziran ayında enerji fiyatlarının gelişimi genel enflasyon oranı üzerinde aşağı yönlü etki yaptı. Enerji fiyatları haziranda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla sabit kaldı. Böylece enerji fiyatlarındaki artış tekrar yavaşladı.

Enerji fiyatları hariç tutulduğunda Almanya'da haziran ayı yıllık enflasyonu yüzde ise 1,8 seviyesinde belirlendi. Geçen yılın haziran kıyasla bu yılın haziran ayında gıda fiyatları yüzde 2,8’le daha yüksek gerçekleşti. Nisan ayında bu oran yüzde 2,4 seviyesindeydi.

Aylık bazda ele alındığında ise özellikle tatil paketleri fiyatlarındaki yüzde 13’lük artış dikkati çekerken, enerji fiyatları yüzde 0,8 ve gıda fiyatları yüzde 0,1 azalış gösterdi.

Öte yandan, Avro Bölgesinde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Banka, bu doğrultuda aylık 60 milyar avroluk varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.

Yorumlar