Almanya’da koalisyon krizi

- CDU Genel Başkanı ve Başbakan Merkel: - "Ön görüşmelere girme konusundaki kriterimiz CDU ve CSU tarafından hazırlanan ortak seçim programıdır”

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da koalisyon krizi

BERLİN (AA) - Almanya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile “büyük koalisyon” kurma hedefiyle yapacakları ön görüşmelerdeki kriterin, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin hazırladığı seçim programı olduğunu söyledi.

Merkel, bugün başkent Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CDU'nun parti yönetimi toplantısında SPD ile gelecek günlerde başlayacakları ön görüşmeleri ele aldıklarına dikkati çeken Merkel, bu ön görüşmelerde belirli konularda görüş birliğinin sağlanması ve istikrarlı bir hükümet kurmak amacıyla doğrudan koalisyon görüşmelerine geçilmesi konusunda anlaşmak istediklerini belirtti.

“CDU açısından bunun dışındaki her şey ön görüşmelerin başarısız sonuçlanacağı anlamına gelir.” diyen Merkel, SPD destekli azınlık hükümetinin kurulması veya başka hükümet modellerini reddetti.

Merkel, “Ön görüşmelere girme konusundaki kriterimiz CDU ve CSU tarafından hazırlanan ortak seçim programıdır.” ifadesini kullandı.

Avusturya’da kurulan yeni hükümete ilişkin değerlendirmede bulunan Merkel, Avusturya’nın yeni Başbakanı Sebastian Kurz’u tebrik etti.

“Komşu ülke Avusturya ile iyi bir işbirliği olmasını diliyorum. Avusturya’nın Avrupa’da kendisini nasıl konumlandıracağını takip edeceğiz.” diyen Merkel, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Bellen ve yeni Başbakan Kurz’un daha önce Avrupa’da aktif bir partner olacaklarını ifade ettiklerini hatırlattı.

Merkel, Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşı gazeteci Meşale Tolu’nun mahkeme tarafından tahliye edilmesine ilişkin de “Bu bir taraftan, serbest bırakıldığı gerçeği açısından bakıldığında iyi bir haber. Diğer taraftan ülkeyi terk etmesine izin verilmediğinden ve davanın devam etmesinden dolayı da henüz tam olarak iyi haber değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar