Almanya'da "iş dünyasının güveni " azaldı

- Almanya'da temmuz ayında 108,3 olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi ağustosta 106,2 puana indi - Ifo: -"Alman ekonomisindeki iş güveni belirgin şekilde kötüleşti"

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da "iş dünyasının güveni " azaldı

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, ağustos ayında beklentilerin altında kalarak 106,2 puana geriledi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği ağustos ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin ağustos ayı İş Dünyası Güven Endeksinin aylık bazda 108,3 puandan 106,2 puana indiği kaydedildi. Böylece söz konusu endeks, 108,5 olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Alman ekonomisindeki iş güveninin belirgin şekilde kötüleştiği vurgulanan açıklamada, şirketlerin, hem mevcut durumu hem de gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini önceki aya kıyasla daha kötü değerlendirdiği ve Alman ekonomisinin yaz rehavetine düştüğü bildirildi.

Açıklamada, endeksin imalat sektöründe yeniden gerilediği belirtilerek, "Endüstriyel şirketler, mevcut iş durumundan daha az memnun. Özellikle yeni sipariş hacmi azaldı. İş iklimi endeksi neredeyse tüm sanayi kollarında düştü. Ancak en belirgin azalma kimya ve elektrik sektörlerinde kaydedildi." ifadeleri kullanıldı.



-"Toptan ve perakende satış iş iklimleri kötüleşti"



Açıklamada, toptan ve perakende satış iş iklimlerinin de kötüleştiği aktarılarak, "Temmuz ayında olduğu gibi, dağıtıcılar mevcut durumdan memnun değil. Perakendecilikteki düşüş öncelikli olarak gıda ve içeceğe dayandırılabilir.” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, inşaat iş iklimi endeksinin rekor yüksek seviyede kalmaya devam ettiği ancak olumlu mevcut durum değerlendirmelerinin bir miktar zayıfladığı kaydedildi.

Öte yandan, Almanya'da temmuzda 114,7 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi ağustosta 112,8 puana ve Ifo Beklentiler Endeksi bu dönemde 102,2 puandan 100,1 puana geriledi.

Yorumlar