Almanya'da hükümet kurma çalışmaları

- "Jamaika koalisyonu"nu kurma hedefiyle bir araya gelen partiler arasındaki ön görüşmede Avrupa, iklim, enerji ve çevre konuları ele alındı

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da hükümet kurma çalışmaları

BERLİN (AA) - Almanya’da “Jamaika koalisyonu”nu kurma hedefiyle bir araya gelen Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'le yapılan ön görüşmede Avrupa, iklim, enerji ve çevre konularını ele aldığı bildirildi.

Federal Meclis'in (Bundestag) yanındaki "Parlamentarische Gesellschaft" binasında yapılan toplantıya söz konusu partilerin liderleri de katıldı.

Toplantı arasında açıklama yapan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Peter Tauber, Avrupa konusunda bazı kararlar alındığını ifade ederek, "Hepimiz güçlü ve birlik içinde bir Avrupa istiyoruz." dedi.

Bunun nasıl başarılacağının görüşmelerde ele alınması gerektiğini ifade eden Tauber, Fransa ile yakın iş birliği yapılması konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirtti.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilişkisi gibi bazı konuları daha ayrıntılı konuşmak istediklerini aktaran Tauber, koalisyon görüşmelerinde Türkiye’nin önemli bir konu başlığı olacağını söyledi.

Tauber, Türkiye'nin yanı sıra İngiltere'nin AB'den ayrılması, AB'nin dış sınırlarının korunması ve mali durum gibi konularda görüşmelerin süreceğini ifade etti.

Gün boyu, iklim, enerji ve çevre konularını da bugün ele aldıklarını aktaran Tauber, akşam ise göç, iltica ve entegrasyon konularının toplantının gündeminde olduğunu kaydetti.

FDP Genel Sekreteri Nicola Beer de AB’ye yeni bir ivme kazandırılması konusunda taraflar arasında yoğun görüşmelerin yaşandığını söyledi.

Bir dizi konuda anlaştıklarını, ancak partiler arasında görüş farklılıklarının da bulunduğunu belirten Beer, FDP olarak, AB'de hukuk devleti ilkelerinin daha da güçlendirilmesini istediklerini ifade etti.

Beer, Türkiye ile yapılan AB üyelik müzakereleri konusunda partilerin anlaşabileceği izlenimi edindiğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Michal Keller ise ön görüşmeye katılan partilerin temsilcilerinin Avrupa yanlısı bir poltika izlenmesinden yana olduklarını ancak hala bazı konuların müzakere edilmesi gerektiğini vurguladı.

Keller, Avrupa'nın geleceğine ve iklimin korunmasına daha fazla yatırım yapmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, "Avrupa'nın krizlere karşı daha sağlam hale getirilmesi lazım." uyarısında bulundu.

Öte yandan tarafların Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması konusunda anlaştığı ancak bu uygulamanın nasıl gerçekleşeceğine ilişkin görüş ayrılıkları bulunduğu belirtildi.

Ülkede 24 Eylül'deki genel seçimden sonra meclisteki milletvekili aritmetiğine göre CDU/CSU'nun içinde yer almadığı bir hükümet kurulamıyor.

Sosyal Demokrat Partinin gelecek dönem muhalefette kalacağını açıklamasıyla hükümeti kurmak için 246 milletvekili bulunan CDU/CSU, 80 sandalyeli FDP ve 67 milletvekiline sahip Yeşillerin ortaklık yapması gerekiyor.

Söz konusu siyasi partilerin oluşturacağı hükümet seçeneği, partilerin renklerinin, siyah, sarı ve yeşil olan Jamaika bayrağını çağrıştırmasından dolayı "Jamaika koalisyonu" olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar