Almanya'da "böcek ilaçlı yumurta" alarmı

- Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Hemmerling, böcek ilacı Fipronil'den etkilenen çiftçilere tazminat ödenmesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da "böcek ilaçlı yumurta" alarmı

BERLİN (AA) - Almanya'da çiftlik hayvanlarda kullanılması yasak olan Fipronil adlı böcek ilacının yumurtalarda tespit edilmesinin ardından bu durumdan etkilenen çiftçilere tazminat ödenmesi istendi.

Almanya Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Udo Hemmerling, basına yaptığı açıklamada, Fipronil'in, yasal olarak hayvanlarda kullanılmasına izin verilen bir dezenfektan maddeye karıştırılmasının dışardan hizmet sunan bir işletmenin açık hatası olduğunu belirterek, federal hükümetin ve eyaletlerin bu olayı hızlı şekilde aydınlatmasını talep etti.

Almanya genelinde yumurtalarda Fipronil maddesinin tespit edilmesinden dolayı 4 tavuk tesisinin kapatıldığını, diğerlerinde de incelemelerin sürdüğünü hatırlatan Hemmerling, bu tesislerin günde yaklaşık 4 bin avro zarara uğradığını ifade etti.

Hemmerling, bu olaya sebebiyet verenlerin zararı karşılaması gerektiğini vurgulayarak, "Etkilenen çiftçilere tazminat ödenmesi lazım." dedi.

Eski Gıda ve Tarım Bakanı Renate Künast ise olayın ortaya çıkmasının ardından halefi Christian Schmidt'in konuyla çok fazla ilgilenmediğini savundu.

Federal hükümetin ve eyalet yönetimlerin yumurtaların kontrolü konusunda daha iyi koordinasyon içinde olmaları gerektiğini belirten Künast, "Olayın aydınlatılmasının hızlı ve kapsamlı olması gerekiyorsa federal bakanın bu koordinasyonu sağlaması lazım. Bunun yanı sıra yumurtaların kullanıldığı başka gıdaların da nasıl kontrol edilebileceğini düşünmek gerek." şeklinde konuştu.

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt de eleştirilere cevap vererek, bakanlığa bağlı uzmanların günlerdir olayla ilgili daha fazla bilgi sahibi olunması ve eyaletlerle bilgi alışverişinde bulunması için yoğun şekilde çalıştığını ifade etti.

- Olaya AB müdahale etmeli

Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti Tarım Bakanı Christina Schulze Föcking, Avrupa Birliği'nin (AB) yumurta krizine müdahale etmesini istedi.

AB'in hızlı uyarı sistemi bulunduğunu ancak bazı ülkeler tarafından bunun farklı yorumlandığını dile getiren Föcking, bu sistemin güvenli işlemediğinin görüldüğünü belirtti.

Hollanda'nın konuyla ilgili bilgi paylaşımını eleştiren Föcking, "Kuzey-Ren Vestfalya'nın bu olaydan etkilendiğinin bildirilmesinin ardından bir hafta geçmesine rağmen ne kadar çok etkilendiğimizi hala bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Föcking, AB'nin gerekli önlemleri alması ve cezalarla yaptırım uygulaması gerektiğini kaydetti.

Belçika'daki bir şirketin, Fipronil'i Dega-16 adlı dezenfektan maddeye karıştırdığı bildirilmiş, bunun özellikle Hollanda'daki tavuk çiftliklerinde kullanıldığı ve burada üretilen yumurtaların Almanya'ya da satıldığı ifade edilmişti. Almanya'daki bazı kanatlı hayvan üreten şirketlerde de Fipronil içeren yumurtalara rastlanmıştı.

Almanya'daki süpermarketler Fipronil içeren yumurtaları raflardan indirmiş, "Aldı" adlı süpermarket zinciri de yumurta satışını durdurmuştu.

Yorumlar