Almanya'dan Türkiye'ye silah ihracatı açıklaması: Durdurulabilir

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın ardından en çok tepki gösteren ülkelerin başında gelen Almanya'dan Türkiye'ye yönelik yeni bir silah ambargosu açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'dan Türkiye'ye silah ihracatı açıklaması: Durdurulabilir

Alman Federal Meclisi'nde muhalefetin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Ankara'da bir araya geldiği Mevlüt Çavuşoğlu'na "Suriye'den askeri olarak çekilin" mesajı verdiğini söyledi. 

"ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL"

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu tarafından başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nı  "uluslararası hukuku ihlal eden işgal" olarak değerlendiren Mass, Türkiye'ye yönelik neden resmi bir silah ambargosu getirilmediği sorusuna açıklık getirdi. Mass, "Türkiye NATO partneri, usul ile ilgili pek çok soru gündeme geldi. Bizim için önemli olan hızlı bir karar alınmasını sağlamaktı ve bu karar sağlandı. Bizim açımızdan silah tedarikinin durdurulması kararı, yeni silah ihracat onayları için olduğu kadar ihracat onayı verilmiş olanlar için de geçerli" açıklamasında bulundu. 

"ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE BOYUN MU EĞDİNİZ" SORUSU

Federal Meclis'te düzenlenen oturum sırasında Maas'a, "Erdoğan'ın işgale eleştiriler üzerine 'kapıları açar mültecileri göndeririz' tehdidi nedeniyle mi Türkiye'nin askeri işgaline yaptırım uygulamakta sessiz kaldınız?" sorusu da yöneltildi. Türkiye'nin askeri harekatını büyük ölçüde durdurduğuna dikkat çeken Maas, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna işgali, ilk başladığı şekliyle sürseydi ekonomik yaptırımlar uygulanmaktan da çekinmeyecektik. Bunu açıkça söyledik. Türk cumhurbaşkanın yaptığı açıklamanın sadece bir beyan olduğundan yola çıkıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ NATO'DAN DIŞLAMAK DOĞRU DEĞİL"

Maas, Türk hükümetinin Suriye harekatına gerekli tepkinin gösterildiğini, harekatın da fiilen durdurduğunu söylemekle birlikte, Türkiye'nin Rusya ya da Çin gibi başka müttefikler bulmasına yol açılacak şekilde NATO'dan dışlanmasının stratejik açıdan doğru olmayacağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar