Almanya'da ne kadar Türk var, Almanya'daki Türk nüfusu kaç?

Almanya'da ne kadar kaç Türk nüfusu var, kaç Türk var? Türkiye vatandaşı Türkler'in kendi ülkeleri dışında en fazla yaşadıkları ülke Almanya olarak biliniyor. Almanya'da resmi olmayan rakamlara göre 3 milyon Türk bulunuyor?

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da ne kadar Türk var, Türk nüfusu kaç?

Almanya'da ne kadar Türk nüfusu var? Almanya'da kaç Türk var? Almanya'da yaşayan Türk nüfusu ne kadar? Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarının en yoğunlukta olduğu ülkenin Almanya olduğu herkes tarafından bilinir. Ancak Almanya'da ne kadar Türk yaşadığını ise çok kimse biliyor. Peki Almanya Türk nüfusu son durum nedir, Almanya'da toplamda kaç Türk var?

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı 2017 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre 9 bin azalarak 1 milyon 483 bin 515'e geriledi.

Merkezi Wiesbaden'de bulunan Federal İstatistik Dairesi, 2017 yılı sonu itibarıyla Almanya'da yaşayan kayıtlı yabancı sayısını açıkladı. Buna göre, ülkedeki yabancıların sayısı geçen yılın sonunda bir önceki yıla göre 585 bin artış (yüzde 5,8) göstererek 10,6 milyon oldu.

Almanya Türk nüfusu ne kadar, Almanya'da kaç Türk var?
Almanya Türk nüfusu ne kadar, Almanya'da kaç Türk var?

 

Açıklamada, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşı sayısının ise 1 milyon 483 bin 515 olduğu belirtildi. Söz konusu istatistikte Alman vatandaşlığına geçen Türklerin yer almadığı vurgulandı. Türk vatandaşlarının sayısının 2016'ya göre yaklaşık 9 bin azalması dikkat çekti.

Resmi olmayan kaynaklara göre, Almanya'da yaşayan, çifte vatandaş olanlarla birlikte Türklerin sayısının yaklaşık 3 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Almanya Türk nüfusu ne kadar, Almanya'da kaç Türk var?
Almanya Türk nüfusu ne kadar, Almanya'da kaç Türk var?

 

Öte yandan AB üyesi ülkeler Polonya, Romanya ve Bulgaristan'dan Almanya'ya daha çok kişinin göç ettiğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu doğu Avrupa ülkelerinden Almanya'ya göç edenlerin sayısının 2007 yılında 919 bin olduğu ve bu rakamın geçen yılın sonu itibarıyla 2,6 milyona ulaştığı belirtildi.

RESMİ VERİLERE GÖRE ALMANYA'DAKİ TÜRK SAYISI

Öte yandan Almanya resmi verilerine göre, ülkede 10 milyon 900 bin yabancı yaşıyor. Bunlar arasında Türkler 1 milyon 493 ile ilk sırada yer alıyor. Bu sayının içinde Almanya'da bulunan bütün Türkler yok. 

Almanya Türk nüfusu ne kadar, Almanya'da kaç Türk var?
Almanya Türk nüfusu ne kadar, Almanya'da kaç Türk var?

 

Ülkede yaşayan yabancıların son on yılda yüzde 62 oranında arttığı, 83 milyon olan Almanya'nın nüfusunun 20 milyon 800 bin kişinin göçmen kökenli geçmişe sahip olduğu belirtildi. Almanya'da yaşayan yabancı kökenlilerin 4 milyon 300 bin kişisinin AB ülkeleri vatandaşı olduğu belirtilerken, ülkede yaşayan yabancı kökenli milletlerin başında 1 milyon 493 bin sayısı ile Türklerin ilk sırayı aldığı ifade edildi.

Yabancıların ülkede kalma sürelerine göre de ortalama 28.8 yıl ile yine Türkler ilk sırada yer aldı. Türk olarak kayıtlı bulunan vatandaşların sayısına Alman vatandaşlığına geçen veya doğumda Alman vatandaşlık hakkı bulanan Türk kökenliler dahil edilmedi. Alman vatandaşlığına geçenlerle birlikte Almanya’da yaşayan Türklerin sayısının 3 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

"ARTIK BİZİ BURA İLGİLENDİRİYOR"

Almanya'da yaşayan Türklerin durumunu en iyi özetleyen hikayelerden biri Mürsel Akyüz isimli gurbetçinin hikayesidir.

Henüz 14 yaşındayken Almanya'ya giden ve şu anda 60 yaşında olan Mürsel Akyüz'ün, çocukları ve bütün torunları Almanya'da doğmuş. 

Almanya’da kazandığı para ile Türkiye’de hem kendine hem de çocuklarına ev yaptıran Mürsel Akyüz, “Yanlış olduğunu sonradan anladık. 

Yerimiz çocuklarımızın, torunlarımızın yanıymış” derken yaşının 60 olduğunu, çocuklarının şaka ile “Baba sana buradan mezar da bakalım, gidip dua etmek daha kolay olur” dediğini anlatıyor.

Şimdi eşiyle günlük yürüyüşlere çıkıyor, gençliğinde oynadığı futbolu izlemeyi seviyor ve cami lokalinde kendisi gibi emekliliğini yaşayan arkadaşlarıyla sohbet ediyor.

Artık bir Alman vatandaşı olduğu için daha çok Almanya’nın politik gelişmelerini izliyor. “Ülkemizi elbette unutmuyoruz ama artık bizi burası ilgilendiriyor. 

Seçim zamanlarında komşularımızla birlikte kol kola gidip oyumuzu kullanıyoruz, kimse bir başkasının kimi desteklediğini bilmiyor bile” diyerek Türkiye’deki siyasi kutuplaşmaya anlam veremiyor.

ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRKLER SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Almanya'daki Türk Varlığının 60 Yılı Sempozyumu programında konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, “Bugün gelinen noktada Türklerin, Almanya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu görmekle kalmıyoruz, ülkemize de faydalar sağladığını görüyoruz” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) ortaklığında “Almanya'daki Türk Varlığının 60 Yılı Sempozyumu” programı düzenleniyor. Sempozyumda, Türkiye ve Almanya arasında 1961 yılında imzalanan ve Almanya’daki Türk varlığının temellerini oluşturan işgücü anlaşmasından günümüze kadar gelinen süreçteki Türk toplumunun yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm önerileri sunuluyor. İstanbul’da, 31 Ocak ve 1 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılan sempozyumda; eğitim, kültür, bilim, sanat, ticaret, ekonomi, teknoloji, spor, siyaset ve hukuk gibi birçok alanda sunumlar yapılarak Almanya’daki Türk varlığı geniş bir perspektifle ele alınıyor.

Sempozyumun açılış toplantısında konuşan YTB Başkanı Eren, Almanya’daki Türk toplumunun 60 yılı geride bıraktığına dikkat çekerek, bugün gelinen noktada Türklerin, Almanya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi. Türk toplumunun Almanya’nın; ekonomik, siyasal, kültürel ve sosyal yaşamına büyük katkılar sunduğunu vurgulayan Eren, “Almanya-Türk toplumu 60 yılını geride bıraktı. Almanya ile 60 yıl önce imzalanan bir yolculuktan bahsediyoruz. BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, kıymetli mesteci Metin Güneş, ünlü futbolcu Mesut Özil ve daha ismini sayamadığım birçok kişi bu güçlü yapının isimleri. Bugün gelinen noktada Türklerin, Almanya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu görmekle kalmıyoruz, ülkemize de faydalar sağladığını görüyoruz” dedi. 


 

Yorumlar