Almanya ile ABD arasında NATO gerilimi

NATO, ABD ve Avrupalı ittifak üyeleri arasındaki soğuk savaşın gölgesinde kuruluşunun 70'inci yıldönümünü kutluyor. Atlantik'in iki tarafından gelen zıt görüşler, İttifak'ın gündeminden düşmüyor. ABD ve Almanya arasında, savunma harcamalarına ilişkin anlaşmazlık, Trump ile Merkel'i karşı karşıya getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya ile ABD arasında NATO gerilimi

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Almanya'nın NATO'nun savunma harcamalarına yeterli katkıyı sunmadığı yönünde eleştirilerde bulunmuştu. Bu durum iki lideri karşı karşıya getirmiş ancak Avrupa, Trump'ın eleştirilerine rağmen konuyla ilgili herhangi bir somut adım atmamıştı.

ABD Başkanı Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptığı bir görüşme esnasında ikili arasında esen soğuk rüzgar bu durumun ciddiyetini göstermişti. İki lider, NATO'nun 70'inci yıl dönümü kutlamaları için 4 Aralık'ta Londra'da bir araya gelecek.

ALMANLAR ABD İLE İLİŞKİLERİN KÖTÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

İki liderin yüzyüze görüşmesinden önce Amerikan Washington Post gazetesinde, iki ülke kamuoylarında yapılan bir anketin sonuçları yayınlandı. İki ülke vatandaşlarının katıldığı ankete göre, ABD vatandaşlarının yüzde 75'i Almanya ile ilişkilerin iyi olduğunu düşünüyor. Ancak Almanlar ABD'liler ile aynı görüşte değil. Ankete katılanların üçte ikisi, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü olduğu görüşünde.

Donald Trump'ın Almanya'da bulunan ABD askerlerinin geri çekilmesi düşüncesi ABD kamuoyunda pek yer bulmasada Trump'ın gündeminde duruyor. Trump'ın tersine ABD halkının sadece yüzde 5'i bu kararı destekliyor. ABD halkının yüzde 70'i Avrupalı müttefiklerle iş birliğinin daha da geliştirilmesinden yana tavır koyarken yüzde 85'i ise Almanya'daki üslerin ABD'nin güvenliği açısından önemli olduğuna inanıyor.

NATO MERKEZLİ GERGİNLİK

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalı ittifak üyelerinin askeri harcamalarına yeterli desteği vermemesi yönündeki eleştirilerine karşın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz günlerde bir dergiye verdiği bir demeçte Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nü (NATO) ‘ölü bir beyin’ olarak tanımlamıştı. Macron, Avrupa’nın müttefiklerini koruması için ABD’ye güvenemeyeceğini ifade etmişti.

ALMANYA'DAN MACRON'A NATO ELEŞTİRİSİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 'NATO'nun beyin ölümü'nün gerçekleştiği yönünde açıklamasına atıfta bulunarak, başka teşhisler olsa da NATO'nun baştan ayağa kadar canlı bir ittifak olduğunu söyledi. Avrupa ve ABD'nin güvenliğinin ayrıştırılmaması gerektiğine dikkati çeken Maas, ABD olmadan Almanya ve Avrupa'nın kendisini etkin şekilde koruyacak durumda olmadığına işaret etti.

Yorumlar