Almanya Başbakanı Merkel Tunus'ta

- Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi: - "Almanya ile Tunus arasındaki bu göç anlaşmasının Tunus'un egemenlik haklarına herhangi bir zararı olmayacaktır" - Almanya Başbakanı Merkel: - "Tunus'a 250 milyon avroluk yardım yapacağız"

Google Haberlere Abone ol
Almanya Başbakanı Merkel Tunus'ta

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i başkentteki Kartaca Sarayı'nda kabul etti.

Kartaca Sarayı'ndaki ikili görüşmenin ardından düzenlendikleri ortak basın toplantısında konuşan Sibsi, Tunus'la Almanya arasında göç konusunda bir anlaşma imzalandığını söyledi.

Sibsi, anlaşmanın, iki hükümet arasında Parlamento'nun dahi onaylamasına gerek duyulmayan bir anlaşma şeklinde olduğunu belirtti.

İtalya ile 2011'de benzeri bir göç anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Sibsi "Almanya ile Tunus arasındaki bu göç anlaşmasının Tunus'un egemenlik haklarına herhangi bir zararı olmayacaktır." dedi.

Libya sorununa çözüm arayışları çerçevesinde Tunus'un başlattığı ve Mısır ile Cezayir'in katıldığı girişimin önemli olduğunu hatırlatan Sibsi, "Bu girişim inşallah Tunus, Libya, bölge ve Avrupa için de hayırlı olacaktır." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki toplantısına izin verilmemesine ilişkin sorulan soru üzerine Sibsi "Türkiye ile Almanya arasında bir durumdur. Buna bizim müdahalemiz olamaz. Bu konuda Sayın Merkel'in diyeceği bir şey varsa o cevap verebilir." ifadesini kullandı.

Merkel de sözlerden gerçek icraata geçilmesi gerektiğini belirterek, Alman Ekonomik Kalkınma Bakanının beraberindeki heyette olduğuna işaret etti.

Almanya'nın Tunus'a desteğinin süreceğini dile getiren Merkel "Tunus'a 250 milyon avroluk yardım yapacağız." diye konuştu.

Merkel, Almanya ile Tunus arasındaki anlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

“Almanya ile Tunus arasında bir anlaşma sağlandı. Bizde şu an bin 500 Tunus vatandaşı yasal olmayan bir şekilde Almanya'da yaşıyor. Bunların kanuni olarak Almanya’yı terk etmeleri ve Tunus’a geri dönmeleri gerekiyor. Bu konuda atılacak adımlar ve icraatlar var. Bunların 30 gün içinde dönmesi konusunda anlaşma sağladık.”

“Almanya Ekonomi Bakanı burada. Tunus’a geri yollanacakların topluma uyum sağlamaları konusunda bir Göç Danışma Merkezi kurulacak. Ayrıca bu insanlar için bazı imkanlar sağlanması amacıyla 12 milyon avroluk ek bir yardım daha sunulacak.”

Merkel, terör konusunda iki ülke İçişleri Bakanlıkları arasında yoğun ilişki olacağını ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacağını söyledi.

Libya konusunda Tunus'un başlattığı girişimin çok önemli olduğunu belirten Merkel, girişime destek vereceklerini ve başarılı olmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Merkel, dün Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaretinin ardından bir günlük çalışma ziyareti için bugün Tunus'a geldi. Tunus'taki temasları çerçevesinde Tunus Başbakanı Yusuf Şahid'le de görüşecek olan Merkel, Parlamento genel kurulunda milletvekillerine konuşma yapacak.

Merkel'in ayrıca, Tunus-Alman iş adamları tarafından başkentte düzenlenecek bir organizasyona katılması da bekleniyor.

Yorumlar