Almanya Anayasa Mahkemesinden CETA'ya yeşil ışık

-Mahkeme, AB ile Kanada arasında planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nın durdurulmasına ilişkin yapılan başvuruları reddetti

Google Haberlere Abone ol
Almanya Anayasa Mahkemesinden CETA'ya yeşil ışık

BERLİN (AA) - Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasında planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nın (CETA) yürürlüğe girmesine şartlı yeşil ışık yaktı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle'nin açıkladığı kararda, Alman hükümetinin CETA'nın geçici uygulanmasına onay vermesine karşı çıkanların verdiği acil başvurular reddedildi.

Ancak Alman hükümetinin bazı koşulları yerine getirmesi gerektiği belirtilen kararda, hükümetten Almanya'nın anlaşmadan çıkma olanağına sahip olmasını sağlaması istendi.

Alman hükümeti, böylelikle 27 Ekim’de Brüksel'de gerçekleştirilecek AB-Kanada Zirvesi'nde CETA'ya imza atabilecek.

Anayasa Mahkemesinin bu kararla, CETA'nın geçici şekilde yürürlüğe girmesinin Almanya için kalıcı dezavantajlara yol açıp açmadığını değerlendirdiği kaydedildi. Mahkemenin CETA'nın anayasaya uygun olup olmadığını ise ayrıntılı şekilde değerlendirdikten sonra ileriki dönemde karara bağlayacağı aktarıldı.

Tüketici koruma dernekleri ve diğer sivil toplum örgütleri Alman hükümetinin CETA'yı imzalamaması talebiyle 125 binin üzerinde başvuru toplamış ve bunlar Anayasa Mahkemesine sunulmuştu. Başvurularda CETA'nın anayasaya uygun olup olmadığının incelenmesi de isteniyor.

Yorumlar