Alışverişte 'yüz tanıma' dönemi başlıyor

Rus teknoloji şirketleri alışverişlerde yüz tanıma sistemini kullanmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Alışverişte 'yüz tanıma' dönemi başlıyor

Rusya marketlerde, kafelerde ve restoranlarda yüz ve ses tanıma teknolojilerini kullanarak ödeme yapmaya hazırlanıyor.

Rus medyasından İzvestiya gazetesinin haberine göre, Rusya biyometrik verilerin kullanım alanını genişleten yasa tasarısını 2020 sonunda çıkaracak. Sonrasında ise yüz tanıma sistemi ile alışveriş dönemine geçilecek.

Bilindiği üzere eskiden alışverişlerimizde nakit oldukça sık kullanılırdı. Ancak nakitin yerini, sunduğu kolaylıklar sayesinde zamanla bankamatik ve kredi kartları aldı. Derken teknolojinin hızla gelişmesi sonucu dokunmatik ödeme, barkodla ödeme gibi kolaylıklar biz tüketicilere sunuldu.

Rusya bu konuda tıpkı Çin gibi çıtayı bir tık daha yukarı taşımak istiyor. Zira Rus hükümeti, biyometrik verilerin kullanım alanını genişleten yasa tasarısını 2020 sonunda çıkararak, ülkenin biyometrik veriler ile alışveriş dönemine geçmesini hedefliyor. Rusya'da, çıkacak olan bu yasa sonrasında yüz ve ses tanıma teknolojilerini kullanarak marketlerde, kafelerde ve restoranlarda ödeme yapmak mümkün olabilecek.

Ayrıca bir çok Rus girişimcinin, yüz tanıma sistemi ile ödeme yapılabilen satıcısız süpermarketler açacağına dair haberler de şimdiden konuşulmaya başlandı.

Rus medyasından İzvestiya gazetesinin haberine göre, Rusya'daki halkın yüz görüntüsü ve ses örnekleri, Rostelekom'un operatörlüğünü yaptığı Birleşik Biyometrik Sistemi (YeBS) veri tabanında depolandığı ifade edildi.

Kaynak: TeknolojiOku.Com

 

Yorumlar