Ali Erbaş Atatürk için ne dedi, işte gerçekler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Atatürk'e lanet okuduğu iddiasıyla "Kemalistler" tarafından linç ediliyor. Peki, Ali Erbaş Atatürk için gerçekte bir şey dedi mi? İşte işin gerçeği:

Google Haberlere Abone ol
Ali Erbaş Atatürk için ne dedi, işte gerçekler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya Camii'nin açılışında okunan hutbe esnasında yaptığı konuşma bir kesim tarafından "Atatürk'e lanet okudu" şeklinde yansıtıldı. Peki, gerçekte Ali Erbaş Atatürk'e ne dedi, gerçekten lanet mi okudu? Hayır.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ayasofya Camii'nin 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili konuşması esnasında, caminin ilk banisi ve sahibi olan Fatih Sultan Mehmet'in vasiyetini okudu. Atatürk veya başka bir kimse hakkında hiçbir yorumda bulunmadı.

Erbaş, Fatih Sultan Mehmet'in, "Ayasofya Camii'ne dokunulmaması, aslının değiştirilmemesi için 550 yıl önce yaptığı vasiyette" yer alan sözlerine göndermede bulundu.

Fatih Sultan Mehmet vasiyetinde, camiye dokunanları 550 yıl öncesinden lanetliyordu.

Ali Erbaş'ın Ayasofya Camii'nde 24 Temmuz 2020 Cuma günü okuduğu hutbede şöyle seslenmişti:

Aziz Müminler! Ayasofya, on beş asrı aşan ömrüyle, insanlık tarihinin en kıymetli ilim, hikmet ve ibadet mekânlarından birisidir. Bu kadim mabed, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a kulluğun ve teslimiyetin muhteşem bir ifadesidir. Fatih Sultan Mehmed Han, gözbebeği olan bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar. Dolayısıyla o günden bugüne Ayasofya, sadece ülkemizin değil, aynı zamanda ümmet-i Muhammed’in harim-i ismetidir. Ayasofya, İslâm’ın engin merhametinin bir kez daha dünyaya ilan edildiği yerdir. Fetihten sonra Ayasofya’ya sığınıp, haklarında verilecek hükmü endişe içinde bekleyen ahaliye Fatih Sultan Mehmet: “Bu andan itibaren özgürlüğünüz ve hayatınız hakkında korkmayınız! Kimsenin malı yağma edilmeyecek, kimse zulme uğramayacak, hiç kimse dininden dolayı cezalandırılmayacaktır” demiştir ve öyle de yapmıştır. İşte bu vesileyle Ayasofya, inanca saygının ve birlikte yaşamanın en büyük tecrübesinin gösterildiği, yaşandığı yerdir.

 

Dolayısıyla Erbaş'ın direkt olarak kimseyi lanetlediği ya da isim vererek kimseyi hedef aldığı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır.

FATİH'İN AYASOFYA VASİYETİ

CUMHURBŞAKANI ERDOĞAN AYASOFYA CAMİİ'NDE KUR'AN OKUDU

 

Yorumlar