Alef ne demek, Alef kelime anlamı nedir?

Alef ne demek, Alef kelime anlamı nedir sorusu Kenan İmirzalıoğlu'nun başrolünde oynadığı diziyle birlikte sık sorulan bir soru oldu. İşte Alef kelimesinin anlamı:

Google Haberlere Abone ol
Alef ne demek, Alef kelime anlamı nedir?

Alef ne demek sorusu Kenan İmirzalıoğlu'nun başrolünde oynadığı dizinin tanıtım filmlerinin gösterime girmesiyle birlikte sık sık sorulmaya başladı. Peki, Alef ne demek, Alef kelime anlamı nedir? İşte Alef kelimesinin anlamı: 

Öncelikle şunu hemen belirtelim Türk Dil Kurumu'nda Alef isminde bir kelime bulunmuyor. Peki, o zaman Alef hangi dilde bir kelime ya da nereden geliyor?

Alef kelimesi İbranice bir kelimedir. Ancak kelimeden ziyade aslında bir harftir. Yani harfin söyleniş şeklidir. Şöyle ki, Arapça alfabedeki ilk harfe "Elif" ismi veriliyorsa İbranice alfasinin de ilk harfin adı "Alef"tir. Şekliyse öküz boynuzuna benzeyen bir "N" harfidir. 

Peki Alef'in kelime anlamı nedir? 

Alef'in kelime olarak birçok anlamı bulunmaktadır. 

İlk anlamlarından birisi "Öküz"dür. 

Bir başka anlamı ise "saman", "ot" veya "yulaf"tır.

Alef kelimesi aynı zamanda hayvanların yedikleri saman, ot ve hayvanlar için alınan vergi anlamlarına gelir.

İbranice'de her harfin ve kelimenin bir sayısal değeri vardır. Bu sisteme Gematriya adı verilir. Buna göre Alef harfinin sayısal değeri birdir. 

İbranice Alef, Yunanca Alfa ve Latince A Fenike alfabesinden gelmiştir ve Proto-Kenan Alfabesinde alp "öküz" anlamına gelmektedir.

Modern İbranicede "me'ulaf", ki İbranice [ʔ-l-f] (alef-lamed-pe) kökünden oluşur, "le'alef" çekimsiz yükleminin edilgen halidir ve "eğitilmiş" veya "evcilleştirilmiş" anlamına gelir.

İşte İbranice'de harflerin ve kelimelerin bazı değerleri:

alef
İbranice'deki Gematriya Sistemi ve Bazı Harflerin Kelimelerin Sayısal Değerleri

 

İbrani alfabesi ise şöyle:

İbrani alfabesi
İbrani Alfabesi

 

Peki, Alef kelimesinin Kenan İmirzalıoğlu'nun oynadığı diziyle nasıl bir alakası bulunuyor?

Burada dizinin konusu devreye giriyor. Normalde dizinin konusu İstanbul'da geçen bir polisiye dizisi gibi görünüyor. Ancak bu bildiğimiz sıradan polisiye filmlerinden çok daha ötede bir dizi filmdir. Çünkü, çözülmesi gereken cinayetlerin ardına düşen Kemal ve Settar isimli polisler, hayatlarının şokunu yaşayacak gelişmelerle karşı karşıya kalıyor. Mistik bir dünyanın kapılarını aralayan bu iki polis memurunun araştırmaları, kadim bir kent olan İstanbul'da geçmişe doğru yolculuk yapıyorlar. 

Geçmiş denildiğinde veya mistisizim dendiğinde İbranice, Arapça gibi dillerden ari düşünülemez. Çünkü mistik olayların genel çıkış noktası olan bölgelerin iki kadim dili İbranice ve Arapça'dır. Doğal olarak burada bu iki dilin harfleri, işaretleri, sayıları ve sembolleri devreye giriyor. 

Dizi bir taraftan seyirciye heyecanlı, hareketli sahnelerle anlık keyifler yaşatırken, diğer yandan seyirciyi, özellikle de bilinçli seyirciyi tarihin derinliklerine kadar götürmeyi planlıyor. Bu yönüyle dizinin biraz da TRT 1'de yayınlanan "Vuslat" dizisini anımsattığı söylenebilir. 

Alef dizisinin ilk tanıtım filmlerinden biri:

 

Yorumlar