Akşener 'Türkiye-Çin krizi' mi çıkarmak istiyor?

İyi Parti Genel Başkanı Akşener, şu anda milyonlarca koronavirüs aşısının temin edildiği Çin ile Türkiye arasında kriz çıkaracak hamlede bulunarak Uygur Türkleri ile ilgili TBMM'den "soykırım" kararı almasını isteyecek.

Google Haberlere Abone ol
Akşener 'Türkiye-Çin krizi' mi çıkarmak istiyor?

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'nin şu anda hayati bir alışverişi olan Çin ile krize girmesine neden olacak hamle yapıyor. Akşener, Uygurların yaşadığı sorunları TBMM'de "soykırım" olarak tanınması için teklif vereceklerini açıkladı. Akşener, Kanada ve Hollanda meclislerinin Çin ile başka alanlarda olan rekabetleri nedeniyle bu konuda aldıkları "soykırım" kararını da örnek gösterdi. Aynı ülkelerin Ermeni iddialarını da "soykırım" olarak kabul ettiklerini ve Türkiye'nin yıllardır bu konuda mücadele ettiğini de unuttu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Hollanda ve Kanada parlamentoları, Uygur Türklerine Çin tarafından yapılan mezalimi soykırım olarak tanımıştır. Grup Başkanvekili arkadaşlarımdan talebimdir, Meclis Başkanı'ndan randevu alacaksınız, TBMM'den Uygur Türklerinin uğradığı mezalimin soykırım olarak tanınması gerektiğine dair talepte bulunacaksınız" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, partisinin Kızılcahamam ilçesinde düzenlediği 'Siyasal İletişim Konferansı'na katıldı. Konferansta 28 Şubat sürecinde yaşadıklarını anlatan Akşener, 28 Şubat hakkında her platformda konuşmuş biri olduğunu hatırlattı.

"28 ŞUBAT OLMASAYDI NASIL BİR TÜRKİYE OLURDU?"

28 Şubat sonrası kazananların ve kaybedenlerin toptan kaybettiğini söyleyen Akşener, 28 Şubat'ta bir gücün oluştuğunu, o gücün bir grup insanı ve siyasetçiyi tehdit olarak gördüğünü vurguladı.

28 Şubat kabinesinde İçişleri Bakanı olan ve kabineyi ilk terk eden bakan olarak hatırlanan Meral Akşener, "28 Şubat olmasaydı Ergenekon olmazdı. Ordunun darmaduman olması olmazdı. Ben o zaman 40 yaşındaydım 60 yaşında insanlar vardı yönetici yapıların içerisinde, gidip konuştum, ötekileştirerek, bir gruptan korkarak, bir gruba yönelik tedbir alarak yol yürümenin yarın yol-su-elektrik olarak herkese geri döneceğini söylemiştim. Yıllar sonra bir davette o devrin önemli güvenlik bürokrasisinin çok önemli yerlerinde bulunan bir kişi eşime dedi ki, 'bu kıza iyi bak, çok gayret etti ama biz onu duymadık.' O zaman, rahmetli Mesut Bey ile Tansu Hanım el sıkışabilseydi ne olurdu? Onlar kendi partisine güç kazandırmanın dışında davranabilseydi, ekstra fedakarlık yapabilmiş olsalardı ne olurdu? Bugün nasıl bir Türkiye ile karşı karşıya olurduk? O günün güç odakları milletin her konuyu düzeltebileceğine inansalardı, 'millet bu işi sandıkta çözer' diyebilselerdi, o günün İstanbul sermayesi diye tanımladığımız bugün esamesi okunmayan o insanlar, bu konuda o günün siyasi cenahı kadar etkiliydiler, ona göre davranmış olsalardı nasıl bir Türkiye ile karşı karşıya olabilirdik ?" dedi.

"ANADOLUYU KÖY KÖY GEZECEĞİM"

Akşener Uygur Türklerine yapılan mezalim için harekete geçeceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Hollanda ve Kanada parlamentoları, Uygur Türklerine Çin tarafından yapılan mezalimi soykırım olarak tanımıştır. Grup Başkanvekili arkadaşlarımdan talebimdir, Meclis Başkanından randevu alacaksınız, TBMM'den Uygur Türklerinin uğradığı mezalimin soykırım olarak tanınması gerektiğine dair talepte bulunacaksınız. Uygur Türklerini ağaların nasıl gördüğünü hep birlikte göreceğiz. Ondan sonra da Anadolu'yu köy köy gezmeyen namerttir. Bu arkadaşlar soykırım olarak tanıyabiliyorlar mı? Göreceğim."

TÜRKİYE'NİN YILLARDIR BATI İLE MÜCADELE ETTİĞİ YÖNTEM

Parlamentolarda "soykırım" kararları alınması konusu Türkiye'nin yıllardır mücadele ettiği bir yöntem olarak biliniyor. Çünkü Akşener'in adını saydığı Kanada ve Hollanda gibi ülkeler 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan ancak bunu parlamentoları aracılığıyla yapan ülkelerdir. Türkiye, hiçbir zaman bu tür konuların parlamentolarda alınacak kararlarla çözülemeyeceğini belirterek tavrını ortaya koymuştur. Aynı şekilde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin de bir olayın soykırım olarak tanınması için parlamentolarda alınan kararların yeterli olmadığına hükmetmiş durumda. 

 

Yorumlar