Akkuyu Nükleer Santral kimin? Akkuyu NGS sahibi kimdir? Devlet mi özel mi?

Akkuyu Nükleer Santral kimin, kim yapıyor, sahibi kimdir, sorusu Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinin temelinin atılmasıyla birlikte gündeme gelen soru oldu. İşte Akkuyu Nükleer Santral hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
Akkuyu Nükleer Santral kimin? Akkuyu NGS sahibi?

Akkuyu Nükleer Santral kimin? Akkuyu NGS sahibi kimdir? Devlet mi özel mi? Türkiye'nin 1976 yılında Mersin'de yer ayırdığı ancak bir türlü hiçbir hükümet tarafından ihalesi yapılamayan Nükleer Enerji Santrali yavaş yavaş ayağa kalkıyor. Temeli atılan nükleer santralin bazı ünitelerinin temelleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılacağı törenle atılacak. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali kimin, sahibi kimdir? Kim tarafından yapılıyor? İşte Akkuyu Nükleer santralinin sahibi hakkında bazı bilgiler:

AKKUYU NÜKLEER SANTRAL KİMİN? AKKUYU NGS SAHİBİ KİMDİR?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Yanışlı mahallesinin Akkuyu mevkiinde 1976 yılında nükleer santral için ayrılan ancak bir türlü adım atılamayan arazide kuruluyor. Akkuyu'daki inşaatı bittiğinde Türkiye de artık nükleer enerji sahibi ülkeler ligine girmiş olacak. ABD, Almanya, Fransa, Japonya, Kanada gibi ülkeler. 

Akkuyu Nükleer Santral kimin?
Akkuyu Nükleer Santral kimin, kim yapıyor, sahibi kimdir?

 

Akkuyu Nükleer Santral, Türkiye ile Rus Devletleri arasında yapılan anlaşmayla yapılıyor. Anlaşma kapsamında Nükleer Santrali yapacak kişi Rus Devlet şirketi Atomstroyexport olacak. Ancak üreteceği enerjiyi sadece Türkiye Cumhuriyeti'ne şimdiden belirlenen fiyattan satacak. Santral tamamen Rus şirketin kendi imkanları ve kaynaklarıyla yapılacak. Türkiye'nin şu ana kadar nükleer enerji santrali yapamamış olmasının nedeni, ihaleye giren veya niyetlenen şirketlerin kaynak bulamamasından kaynaklanmıştı. 

İki ülke arasında yapılan anlaşmayla; 1. ve 2. ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70’i ile ünite 3. ve 4. ünitelerde üretilen elektriğin yüzde 30’unu her ünitenin devreye girmesinin ardından 15 yıl süresince Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12.35 ABD senti/kWh tarifesiyle satın alınacaktır.

Akkuyu Nükleer Santral kimin, kim yapıyor, sahibi kimdir?
Akkuyu Nükleer Santral kimin, kim yapıyor, sahibi kimdir?

 

Her biri 1200 MWe'lık dört üniteden oluşup toplam üretim kapasitesi 4800 MWe olacaktır. Akkuyu’nun tam olarak faaliyete geçmesinden 8 yıl sonra Türkiye'deki enerji tüketiminin %5,5’ini; alım garantisi süresinin dolduğunda %4'ünü, tahminî ekonomik yaşamının sonu olan 2082'de ise %1,8’ini karşılayacağı tahmin edilmektedir.

TÜRKİYE'NİN NÜKLEER ENERJİ SAHİBİ OLMA GİRİŞİMLERİ

Türkiye Nükleer Enerji sahibi olmak için ilk olarak 1976 yılında niyetlendi. Hatta bunun için Mersin'de Akkuyu'a arazi tahsisi yapıldı, ihaleye çıkıldı. Ancak ihaleyi alan İsveç merkezli bir şirket kaynak bulamadığı bahanesiyle enerji üretiminden vazgeçti. 

Akkuyu Nükleer Santral kimin?
Akkuyu Nükleer Santral kimin, kim yapıyor, sahibi kimdir?

 

İkinci girişim ise 1983 yılında oldu. Farklı şirketlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Ancak bu şirketler Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinden güvence alamadıkları gerekçesiyle yatırım yapmaya yanaşmadı. 

Üçüncü girişim ise 1998'de yapıldı. Ancak bu kez de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in başka enerji kaynaklarının geliştirilmesiyle gerekli olmayacağın belirtmesiyle Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edildi.

AK Parti hükümeti 2004 yılında buraya nükleer enerji santrali yapacağını duyurdu. 

Akkuyu Nükleer Santral kimin?
Akkuyu Nükleer Santral kimin, kim yapıyor, sahibi kimdir?

 

2007 yılında bunun için gerekli olan yasal düzenlemeler yapıldı. 

2010 yılında ise Rusya ile anlaşma sağlandı.

Santralin 2023 yılında tamamlanacağı varsayılıyor.

Özetlersek; 

Akkuyu Nükleer Enerji'nin sahibi görünürde Rusya devlet şirketidir. Ancak bu şirket santrali Türkiye Cumhuriyeti için yapıyor. Burada üretilecek enerji belirlenen en uygun fiyatla Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından satın alınacak. Santralde çalıştırılan mühendisler ve çalışanlar da genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. 


 

Yorumlar