Akfen Holding'in Mersin Uluslararası Limanı'ndaki hisse devri

- Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir: - "MIP yönetimi limanı geliştirecek şekilde yeni yatırımlar yapmak üzere, ilave yabancı kaynak getirebilirse, o zaman ülkemiz ve kentimiz adına güzel bir gelişme olur" - "Liman aktif kullanıldıkça değeri daha çok artacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Akfen Holding'in Mersin Uluslararası Limanı'ndaki hisse devri

MERSİN (AA) - Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, "(Akfen Holding'in Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yüzde 40'lık hisse devrine ilişkin) MIP yönetimi limanı geliştirecek şekilde yeni yatırımlar yapmak üzere, ilave yabancı kaynak getirebilirse, o zaman ülkemiz ve kentimiz adına güzel bir gelişme olur." ifadesini kullandı.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Mersin Limanı işleticisi firmanın ortaklarından Akfen Grup'un sahip olduğu yüzde 50 oranındaki hisselerin yüzde 40'lık bölümünü, Avustralyalı IFM Yatırım Fonuna 869 milyon dolar karşılığında satmasının kamuoyu tarafından ilgiyle karşılandığını belirtti.

2007 yılında 755 milyon dolara 36 yıllığına Mersin Limanı'nın işletme haklarını alan MIP'in ne kadar akıllıca bir yatırım yaptığının ortaya çıktığını bildiren Özdemir, geriye kalan 26 yıllık işletme hakkının piyasa değerinin bugün için 2 milyar 172 milyon dolar olarak belirlendiğini aktardı.

Bunun bir hisse satışı olduğunu ve Mersin'e yönelik, limanın altyapısını geliştirecek bir yatırım olmadığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"MIP yönetimi limanı geliştirecek şekilde yeni yatırımlar yapmak üzere, ilave yabancı kaynak getirebilirse, o zaman ülkemiz ve kentimiz adına güzel bir gelişme olur. Akfen Grubu bu hisse satışından elde edeceği geliri, yeni yatırımlar için kullanacağını açıkladı. Gönlümüz istiyor ki; Mersin Limanı sayesinde ortaya çıkacak bu gelirle yapılacak yatırımların bir kısmı Mersin'de olsun. Liman konusundaki en önemli kesim limanın kullanıcıları konumunda olan dış ticaret ve bağlantılı işlerle uğraşan firmalardır. İhracat, ithalat ve transit ticaretle uğraşan, taşımacılık ve depoculuk gibi lojistik hizmetler sunan firmalar, limanın faaliyetlerinden ve aldığı kararlardan birinci derecede etkilen kesim durumundadır. Liman aktif kullanıldıkça değeri daha çok artacaktır. Aslında limana gerçek değerini kazandıran da bu kesimdir. Bu firmaların büyümesi, limanın da büyümesi ve değerinin artması anlamına gelmektedir."

Özdemir, MIP'in yüzde 40'lık kısmını alarak ikinci büyük ortak konumuna gelen IFM Yatırım Fonu'nun milyonlarca çalışanın emeklilik kesintilerinden oluşan 74 milyar dolarlık bir kaynağa sahip olduğunu, Avustralya, Kuzey Amerika, İngiltere ve Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde farklı sektörlerde faaliyetlerinin bulunduğunu bildirdi.

Yorumlar