Akfen Holding 2017'de yatırım rekoru kıracak

- Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Akın: - "Akfen Holding olarak, 2017 yılında toplam 6 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz" - "Söz konusu rakamın 3,4 milyar TL'sini sağlık alanında PPP modeli ile yatırımını üstlendiğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri projeleri oluşturuyor. Ayrıca enerji sektöründe 1,8 milyar TL'lik bir yatırım planımız var" - "Şehir hastaneleri projelerimiz 2017 yılı sonunda hizmete açılıyor. Ayrıca, enerji sektöründe 1,8 milyar TL'lik bir yatırım planımız var" - "Yeni hizmete açtığımız terminal ile birlikte MIP için bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplam değeri 1 milyar doları aştı"

Google Haberlere Abone ol
Akfen Holding 2017'de yatırım rekoru kıracak

MERSİN (AA) - Akfen Holding ve Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Holding olarak gelecek yıl toplam 6 milyar liralık yatırım yapacaklarını bildirdi.

Akfen Holding'in iştiraki MIP'in dünya limanlarıyla rekabet gücünü artırmak ve mega gemilerin limana uğramasını sağlamak amacıyla inşa edilen "East Med Hub Terminali (Doğu Akdeniz Terminali)" düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Akın, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi istikrarlı bir şekilde büyümesi için yatırımlara durmadan devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Akfen Holding olarak 2017 yılında toplam 6 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz. Söz konusu rakamın 3,4 milyar TL'sini sağlık alanında Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeli ile yatırımını üstlendiğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri projeleri oluşturuyor. Şehir hastaneleri projelerimiz 2017 yılı sonunda hizmete açılıyor. Ayrıca, enerji sektöründe 1,8 milyar TL'lik bir yatırım planımız var.

Türkiye'nin hızla artan enerji talebine katkı sağlayabilmek adına HES, GES ve RES projelerimizi çeşitlendirerek yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Son olarak geçtiğimiz kasım ayı içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihalesi yapılan Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait toplam 178 megavat gücündeki Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santralleri için 1 milyar 250 milyon TL ile en yüksek teklifi verdik. İlgili santrallerin grubumuza en kısa sürede devri için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz."


- "Projenin ikinci fazına 2017'de başlıyoruz"


Hamdi Akın, liman ve madencilik sektöründeki yatırımlarına devam ettiklerini, MIP bünyesinde hayata geçirdikleri Doğu Akdeniz Terminali'nin devam eden yatırımlarının ilk adımını oluşturduğunu belirterek, 2014'te başladıkları rıhtım genişleme projesinin birinci fazını bugün hizmete açtıklarını bildirdi.

Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Doğu Akdeniz Terminali'nin devreye girmesiyle birlikte limanımızın rıhtım kapasitesi 2,6 milyon TEU'ya ulaştı. Projenin ilk fazı için şu ana kadar yaklaşık 170 milyon dolar yatırım yaptık. Genişleme projesinin ikinci fazına ise 2017 yılında başlıyoruz. 2007 yılında MIP'in imtiyaz hakkını devralmak için 755 milyon dolarlık imtiyaz bedeli ödedik. Yeni hizmete açtığımız terminal ile birlikte MIP için bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplam değeri 1 milyar doları aştı. Mevcut durumda maksimum 400 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğinde olan 18 bin TEU kapasiteli gemilerin uğrayabildiği limanda, Doğu Akdeniz Terminali ile mega gemilere hizmet verilmeye başlandı ve böylece aktarmasız direkt seferler yapılabiliyor."


- "Bu önemli yatırım, mega gemilere Mersin'in kapılarının açılmasını sağladı"


PSA Avrupa & Amerika Bölge Üst Yöneticisi (CEO) ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang da konteyner gemilerinin son 10-15 yıl içinde "muhteşem" bir büyüme gösterdiğini, bu olağan dışı boyutlara sahip gemilerin piyasaya sürülmesiyle sektördeki gelişim hızının doruğa ulaştığını bildirdi.

Yang, şunları kaydetti:

"Hizmete açılan terminalin sahip olduğu olanaklar bugünkü endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliktedir. Bu önemli yatırım mega gemilere Mersin'in kapılarının açılmasını sağlamıştır. MIP ilerleyen süreçte direkt seferlerin açılması ve sefer sürelerinin kısalmasıyla Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin de ana limanı konumuna erişecektir. Altyapı, teknoloji ve insan kaynağı olarak yaptığımız yatırımların yanı sıra MIP bölgede yarattığı ekosistem ile de kente ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanmaktadır. Tüm bu yatırımların sonucu olarak MIP bugün, yıllık 1 milyon 500 bin TEU konteyner, 9 milyon ton konvansiyonel yük elleçleyen, yıllık toplam işlem hacmi 30 milyon tonu aşan dünya klasmanında rekabet eden bir liman haline geldi. Hizmet verdiğimiz 17 konteyner operatörü ile birlikte 100'den fazla limana bağlantı kuruyoruz. Ayrıca terminalin sahip olduğu altyapı ve ekipman ile limanın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 1 milyon 800 bin TEU'dan 2 milyon 600 bin TEU'ya ulaştı. Biz gelecekte dünya ölçeğinde bir limanı Mersin'e kazandırmak istiyoruz."

Verilen bilgiye göre, 1,5 yılda tamamlanan terminalde hizmet vermesi amacıyla yıllık elleçleme kapasitesi toplam 800 bin TEU olan 49 metre yüksekliğinde 23 sıra 4 adet dev rıhtım vinci yatırımı yapıldı. Ayrıca geri sahada çalıştırılacak 8 adet 6+1 sıralı elektrikli RTG, 15 adet terminal traktör ve 3 boş konteyner elleçleyicisi ve 2 adet römorkör BP (2X60T) satın alındı.

Yorumlar