Akdeniz’deki düzensiz göç azaldı

- İtalya İçişleri Bakanı Minniti: - "Libya’dan İtalya’ya geçişler düştü çünkü Nijer’den Libya’ya geçişler yüzde 35 azaldı" - "Kuzey Afrika, DEAŞ teröristleri için bir platforma dönüşmemeli"

Google Haberlere Abone ol
Akdeniz’deki düzensiz göç azaldı

ROMA (AA) - İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti, Akdeniz’deki düzensiz göçün azaldığını, bunda Nijer’den Libya’ya geçişlerin yüzde 35 oranında düşmesinin etkili olduğunu bildirdi.

Bakan Minniti, Aosta’da düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, İtalya’nın lojistik ve formasyon desteği verdiği Libya Sahil Güvenlik güçlerinin etkinliğini göstermeye başladığını belirtti.

Hücumbot verip, eğitim desteği sağladıkları Libya Sahil Güvenlik güçlerinin 16 bin kişiyi kurtardığını ifade eden Minniti, düzensiz göçte Libya’dan İtalya’ya geçişlerin azaldığını, bunda da Nijer'den Libya'ya gelenlerin sayısında yaşanan yüzde 35 düşüşün etkili olduğunu kaydetti.

Terör örgütü DEAŞ’ın yabancı savaşçılarına da dikkati çeken Minniti, "DEAŞ’ın 100 ülkeden gelen 25 bin ila 30 bin yabancı savaşçısı vardı ki bu şimdiye kadar görülen en büyük sayı. Bunların bir çoğu öldü ama bir çoğu da geldikleri ülkelere, Afrika’ya ve Avrupa’ya geri dönecek. Kuzey Afrika, DEAŞ teröristleri için bir platforma dönüşmemeli." diye konuştu.

Marco Minniti, gelecek 15 yılda Avrupa ve Afrika’nın ortak bir geleceği olacağını, Avrupa’nın Balkan göç yolunu durdurmak için Türkiye’ye kaynak sağladığını, bunu Afrika için de istemenin meşru bir talep olduğunu söyledi.

İtalya’da bir süredir gündemde olan ülkede yasal şekilde bulunan göçmenlerin çocuklarına doğduğu toprak esas alınarak vatandaşlık hakkı verilmesini içeren yasa tasarısına (Jus Soli) da değinen İçişleri Bakanı Minniti, "Jus Soli’den konuşurken, biz aslında göçmenlerden bahsetmiyoruz. İtalya’da doğmuş, bizim eğitim sistemimizi tamamlamış insanlardan bahsediyoruz. Açık bir şekilde bu yasa tasarısının, bu yasama döneminde onaylanması için her şeyin yapılması gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar