Akdeniz'de krizin yeni tetikleyicisi ABD

Önümüzdeki günlerde Amerikan ExxonMobil şirketine ait 2 araştırma gemisinin Kıbrıs açıklarına gelmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Akdeniz'de krizin yeni tetikleyicisi ABD

İtalyan ENI şirketi, geçen ay KKTC’nin Gazimağusa kenti açıklarında, Rumların 3 numaralı parsel adı verdiği bölgede sondaj girişiminde bulunmuş ancak Türk savaş gemilerinin engeliyle karşılaşarak bölgeden çekilmek zorunda kalmıştı. Hürriyet'te yer alan habere göre, Rum ve Yunanlılar, Türkiye ile AB arasında yapılacak zirveyi engelleme tehdidinde bulunmuştu. Amerikan ExxonMobil şirketi ise, İtalyanların tam aksine Kıbrıs adasının batısında ve çok daha güneyde, Mısır’a yakın Akdeniz sularında araştırma yapacak.

KKTC’NİN PARSELLEDİĞİ BÖLGE DIŞINDA

10 numaralı parsel, Rumların tek yanlı olarak 13 parsele ayırdığı doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hak iddia ettiği ya da KKTC’nin parsellediği bölgenin dışında yer alıyor. KKTC, Rumların tek yanlı parselleme girişimlerinin ardından bölgede ayrı bir parselleme yaparak petrol ve doğalgaz arama yetkisini Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPOA) vermişti. ExxonMobil’in araştırma yapacağı 10 numaralı parsel her ne kadar KKTC’nin parsellediği bölgelerin dışında kalsa da Kıbrıslı Türkler, Rumların tek yanlı sondaj yaptığı tüm bölgelerde hakkı olduğunu belirtiyor.

Türk savaş gemilerinin ENI’ye yaptığı gibi Amerikan şirketini de engelleyip engellemeyeceği Rumların endişeyle beklediği bir olasılık.

REX TİLLERSON’UN ESKİ ŞİRKETİ

Amerikan ExxonMobil şirketinin bir diğer özelliği ise, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un şirketin CEO’su olması. Şirket, araştırmalarını tamamladıktan sonra Eylül aylarında bölgede 2 deneme sondajı yapmayı planlıyor. 10 numaralı parsel, Mısır açıklarındaki zengin doğalgaz yataklarının bulunduğu Zohr bölgesine çok yakın. Bu nedenle Amerikan şirketinin benzer şekilde doğalgaz yataklarına ulaşması ihtimali çok yüksek.

2018’in Doğu Akdeniz ajandası

Doğu Akdeniz tarihin her döneminde medeniyetlerin çekişme ve çatışma hinterlandı içinde olmuştur. Günümüzde de hem stratejik konumu hem de enerji kaynaklarının varlığı bölgeyi daha da önemli hale getiriyor. Orta Doğu’ya açılan kapı konumundaki Doğu Akdeniz 2018 yılında da yeni krizlere gebe durumda… Kıbrıs merkezli yaşanan gelişmeler, Suriye ve enerji savaşlarındaki son durum 2018 Doğu Akdeniz ajandasında.

Yorumlar