Akciğer yenir mi?

Akciğer yenir mi? Akciğer tüketilir mi gibi sorular sağlığına dikkat eden kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki Akciğer yenir mi? İşte merak edilen detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Akciğer yenir mi?

Akciğer yenir mi? Sağlığa zararları var mı, akciğer tüketmek doğru mu gibi sorular sağlığına düşkün ve beslenmesine özen gösteren kişiler tarafından merak ediliyor. Peki Akciğer yenir mi? İşte detaylar.

Ülkemizde sakatat eti yemek yaygındır. Sakatat olarak kültürler arasında akciğer yemek pek tercih edilmez. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki akciğerler ticari gıda tedarikinden men edilmiştir. Fakat ülkemizde ve birçok ülkede böyle bir yasak söz konusu değildir. Bu nedenle akciğer yenebilir sakatatlar arasında yer alır.

Sakatat eti sağlığa faydalı gıdalar arasındadır. Ancak kandaki kolesterol seviyesini yükseltme olasılığı vardır. dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa, bunun yerine daha yağsız kas eti yemeniz daha doğru bir seçenek olacaktır.

AKCİĞER YENİR Mİ?

sakatat et türü arasında yer alan akciğer, kaliteli bir C vitamini ve B12 vitamini kaynağıdır ve bol miktarda riboflavin, niasin ve pantotenik asit dahil olmak üzere diğer B vitaminleri içeren bir gıdadır.

ABD'li bir doktor, akciğer tüketilmesine karşı getirilen yasağa ilişkin şunları söylemiştir: 

Bir hayvanın iç organları ve bağırsakları da dahil olmak üzere burun kuyruğu yemekten hoşlanan bir doktor olarak, akciğer yasağının tıbbi bir anlam ifade etmediğine ve Amerikan halkının güvenliğini sağlamak için çok az şey başardığına inanıyorum.

 

Aşağıdaki tabloda, en yaygın sığır organ etlerinde bulunan temel besinlerin özeti sunulmaktadır. (Tablo1)

Tablo1 : En yaygın sığır organ etlerinde bulunan temel besinlerin özeti

 

Verilan değerler gösteriyorki, sığır ciğeri mikro besinlerin kralı sayılır, bunu kalp ve dalak izler. Lung Karaciğerdir ve B12  ve C vitamini ihtiyacının %18'ini karşıladığı belirtilmiştir.

Akciğer yemek besleyicidir. Sakatatların en önemli özelliklerinden biri çoğu, kas etinden daha doyurucu ve besin değeri bakımından yüksek olmasıdır. Ayrıca, iyi bir hayvansal protein kaynağı, vücudunuzun etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu dokuz temel amino asit içerir.

Aynı zamanda akciğerler, iyi birer demir kaynaklarıdır. Demir, vücudunuzda oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin yapmak için gerekli bir besindir. Et ve balık gurubu gıdalar, vücudunuzun kullanması en kolay form olan hemoglabin demir içeriği bakımından zengindir.

Uzun süre tok tutma özelliği vardır. Birçok çalışma, yüksek proteinli diyetlerin iştahı azaltabileceğini ve tokluk hissini artırabileceğini kanıtlamıştır. Metabolik hızı artırır ve kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur. Sakatatların, kas kütlesi oluşturmak ve korumak için önemli olan yüksek kaliteli bir protein kaynağı olarak bilinir.

Tiroid sorunları gibi hormonal dengesizliklere de genellikle diyetteki vitamin veya mineral eksikliği meydana gelir. Sakatat eti tüketmek, vücudunuzun hormon yapmak ve yeterli hormon seviyelerini korumak için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını sağlar. Demir eksikliği anemisi, yorgunluğa ve büyümenin azalmasını sağlar.

AKCİĞER TÜKETMENİN ZARARLARI

Sakatat etlerini beslenmenize dahil etmenin çok fazla dezavantajı yoktur.

Bununla birlikte, bazı insanlarda kolestrol yükselmesine sebep olabilir. Fakat fazla miktarda ve sürekli tüketilen akciğer, kanda ağır metal birikmesine neden olur. Gereğinden fazla miktarda tüketilirse kanda kolesterol seviyesini yükseltir. Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi ise, kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç riskini artırır.

NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Ne kadar sakatat eti yiyebileceğiniz ve yemeniz gerektiği, sakatatın türüne bağlıdır. Karaciğer ve dalak da dahil olmak üzere bazı organlar, aşırı miktarda tüketirseniz toksik olabilen yüksek miktarda yağda çözünen vitaminler ve demir içerir. Buda kolestrol seviyesini yükseltebilir.

ÇOCUKLAR SAKATAT TÜKETMELİ Mİ?

Kesinlikle çocuklar sakatat yemeli ancak porsiyonları yetişkinlerden daha düşük miktarlarda olmalı. 

Yorumlar