AK Parti'nin Edirne mitingi

- Başbakan Yıldırım: (2) - "İki başlılık bize zaman kaybettiriyor, sorunların çözümleri gecikiyor, kalkınmamız yavaşlıyor, kazanımlarımız maalesef bir bir elimizden gidiyor. Mevcut sistem Türkiye'nin büyümesine ayak uyduramıyor" - "Öyle yüzde 30 ile yüzde 34 ile iktidara gelme devri bitiyor. Kuvvetli, en az yüzde 50 ile iş başına geliyor, 5 yıl çalışıyor"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'nin Edirne mitingi

EDİRNE (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "İki başlılık bize zaman kaybettiriyor, sorunların çözümleri gecikiyor, kalkınmamız yavaşlıyor, kazanımlarımız maalesef bir bir elimizden gidiyor. Mevcut sistem Türkiye'nin büyümesine ayak uyduramıyor." dedi.

Partisinin Edirne mitinginde Yıldırım, şu andaki parlamenter sistemin zaman zaman problem ürettiğini, 90'lı, 70'li yıllarda ülkenin birçok şey yaşadığını belirterek, "28 Şubat'ı yaşadı, krizleri yaşadı. Rahmetli Ecevit ile Ahmet Necdet Sezer'in anayasa kitabını fırlatmasından memleket krize girdi. Milyarları kaybetti. 11 sene o krizin borçlarını ödedik." dedi.

Bu borçlar olmasaydı, ülkeye daha çok hizmet edilebileceğini, daha kalkınmış bir Türkiye olacağını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Şimdi getirdiğimiz bu 18 maddelik değişimle biz hükümet sistemini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak değiştiriyoruz. Fark ne? Mevcut sistemde başbakan güçlü. Cumhurbaşkanı da güçlü. Normalde parlamenter sistemde başbakanlar güçlü olur, cumhurbaşkanları temsili olur. Ama bizde maalesef 2007'de cumhurbaşkanı seçimi yapılırken, ana muhalefet partisi CHP karşı çıktığı için yapılamadı. Ne oldu? Halka gittik, halk oylaması yaptık. Millet dedi ki 'Cumhurbaşkanını artık Meclis seçmesin, ben seçeyim.' O günden sonra artık parlamenter sistem de değişti. Normal parlamenter sistem yok. Halkın oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanı, yine milletin oylarıyla seçilmiş bir hükümet, başbakan. Yani iki başlılık var. Bu iki başlılık sorun oluyor. Bunu niye yapıyoruz? Çünkü bu iki başlılık bize zaman kaybettiriyor, sorunların çözümü gecikiyor, kalkınmamız yavaşlıyor, kazanımlarımız maalesef bir bir elimizden gidiyor. Dolayısıyla mevcut sistem Türkiye'nin büyümesine ayak uyduramıyor. Ekonominin büyümesine ayak uyduramıyor. Ülkenin vaktinin, enerjisinin maalesef boşa harcanmasına sebep oluyor."

Bunun örneklerinin geçmişe doğru gidilirse çok fazla görüleceğini vurgulayan Yıldırım, "Eğer bir parti tek başına iktidara gelecek güce erişmezse, bir türlü hükümet kurulamıyor. Görüşmeler, görüşmeler, görüşmeler hükümet kurulamıyor. Memleketin işleri yarım kalıyor. Zaman kaybediyoruz." dedi.

Yıldırım, 7 Haziran seçimlerinin unutulmaması gerektiğine işaret ederek, bu seçimde hiçbir partinin iş başına gelemediğini, hükümet kurulamadığını ve tekrar 5 buçuk ay sonra seçime gitmeye mecbur kaldıklarını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu arada da HDP, bölücü parti de gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Öyle değil mi? Terörün arkasına sığınarak Ceylanpınar'da iki genç polisimizi uykusunda şehit ettiler. Onun için hükümetler kurulsa bile, çok parçalı, çok parti var aralarında anlaşamıyorlar. Bakanları paylaşamıyorlar. İşler bir tarafta kalıyor maalesef zaman geçiyor. Örnek mi istiyorsunuz? Bakın, İngiltere'de 1950'den bu yana 67 yılda sadece 15 hükümet kurulmuş. Almanya'da yine 1950'den bugüne sadece 24 hükümet kurulmuş. Amerika'da 17 hükümet kurulmuş. Fransa'da 11 tane cumhurbaşkanı gelmiş 50'den bu tarafa. Peki Türkiye'de ne olmuş? Aynı süre, 67 yılda 48 tane hükümet kurulmuş. Birinde 15, birinde 48, üç katından fazla. Yazık değil mi bu millete? Durmadan seçime gidecek, durmadan para harcayacağız. Her bir hükümetin ömrü 1,5 yıl bile değil. 1,5 yılda bir hükümet ne yapabilir? Hiçbir şey yapamaz. Yapacağını söyleyeyim, bakanlar tebrikleri kabul eder, bürokratlardan brifing alır, ondan sonra da vedalaşmaya başlar. Allah'a ısmarladık gezileri başlar. İş nerede? İş hak getire, yok."

- "Güven oyunu da yetkiyi de siz vereceksiniz"

Başbakan Yıldırım, "Onun için bu değişiklikle artık yapılan şey şu; bu değişiklik 2019 seçimlerinde yürürlüğe girince ne olacak biliyor musunuz? Artık sandıktan mutlaka hükümet çıkacak. Tek başına iktidar çıkacak. Bunun dışında yol yok. Çünkü yüzde 50 artı 1 oy alamazsa seçilemiyor. Dolayısıyla hem tek başına hükümet olacak Cumhurbaşkanlığının kurduğu, aynı zamanda da çok güçlü olacak. Öyle yüzde 30 ile yüzde 34 ile iktidara gelme devri bitiyor. Kuvvetli, en az yüzde 50 ile iş başına geliyor, 5 yıl çalışıyor." değerlendirmesini yaptı.

Bu hükümetin 5 yıl sonra bir kez daha seçilebilme ihtimalinin olduğunu dile getiren Yıldırım, devamla şunları kaydetti:

"Vatandaş seçerse ama üçüncüsü yok. 'Üçüncüsünü istiyorum.' desen de yok. 'Yeter kardeşim değilsin' diyor. Çünkü çocuklar büyüyor diyor ki 'Ya sürekli biz bunları mı iş başında göreceğiz?' Şimdi bugün olduğu gibi. AK Parti iktidara geldiğinde doğan çocuklar bugün 15 yaşında. Ne 90'ları gördüler, ne 28 Şubat'ı bilirler. Ne 12 Eylül'ü bilirler, ne 12 Mart'ı, ne 60'ı bilirler, bildikleri bir şey yok. Zannediyorlar ki eskiden de Türkiye böyleydi. İşte bunun için sizler bilirsiniz ama yeni nesiller bilmez. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde işin sahibi, patronu millet olacak, siz olacaksınız. Böyle 'seçip vekilleri gönderelim ondan sonra ne olursa olsun' yok. Baştan işin adını koyuyorsunuz. 'Cumhurbaşkanını seçtik, iş başına getirdik'. Güven oyunu da yetkiyi de siz vereceksiniz. Artık onlara düşen hizmet etmek."

(Sürecek)

Yorumlar