AK Parti'nin Artvin mitingi

- Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (3) - "Amerika'da bir tane başkan var, tek adam rejimi mi? Fransa'da tek başkan var, diktatörlük mü? Tek adam rejimi asıl CHP'de var. Defalarca seçim kaybedip koltuğunu bırakmıyorsa, tek adam orada var demektir" - "(CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları) Başbakan yok, cumhurbaşkanı, yardımcısı, bakanları var. Bizim o kadar uğraşıp anlatamadığımızı bir cümleyle anlattı. Şimdi Kılıçdaroğlu'na düşen bu kadar işten sonra kararını değiştirip 'evet' demesidir. Ondan beklenen de budur"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'nin Artvin mitingi

ARTVİN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Amerika'da bir tane başkan var, tek adam rejimi mi? Fransa'da tek başkan var, diktatörlük mü? Tek adam rejimi asıl CHP'de var. Defalarca seçim kaybedip koltuğunu bırakmıyorsa, tek adam orada var demektir." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliği halk oylaması sürecinde partisince Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve anayasa değişikliğini anlattı.

Cumhurbaşkanının bakanlarıyla, hükümetiyle görevini yürüteceğini, Meclisin de denetim yapacağını, kanunları çıkartacağını ifade eden Yıldırım, herkesin işinin ayrı olacağını belirtti.

Yargının daha bağımsız ve tarafsız olacağına işaret eden Yıldırım, "Amerika'da bir tane başkan var, tek adam rejimi mi? Fransa da tek başkan var, diktatörlük mü? Tek adam rejimi asıl CHP'de var. Defalarca seçim kaybedip koltuğunu bırakmıyorsa, tek adam orada var demektir." ifadelerini kullandı.

"Rejimin değişeceğine" yönelik eleştirileri hatırlatan Yıldırım, rejimin adının "cumhuriyet" olduğunu, rejim değişikliğinin söz konusu olmadığını, emaneti gelecek nesillere teslim edeceklerini ifade etti.

"Bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmez." diyen Yıldırım, yapılan değişikliğin bir hükümet sistemi değişikliği olduğuna dikkat çekti.

Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçileceğini ifade eden Yıldırım, başbakanlıkla cumhurbaşkanlığının birleştirileceğini söyledi.

- "Biri yazın, biri kışın değil"

Başbakan Yıldırım, mevcut durumda cumhurbaşkanında ve başbakanda çok yetki bulunduğunu, yetki paylaştırıldığı zaman yönetmenin zorlaştığını söyledi.

Yetkinin kime verildiğinin, hesabın kimden sorulacağının baştan bilineceğini dile getiren Yıldırım, Hakimler ve Savcılar Kuruluna üye seçimine ilişkin eleştirileri anımsattı.

Başbakan Yıldırım, cumhurbaşkanı tarafından kurula dört üye seçileceğini, mevcut sistemde üye seçemeyen Meclisin anayasa değişikliğiyle yedi üye seçeceğini ifade etti.

"Cumhurbaşkanı Meclisi feshedebilecek" eleştirilerinin yalan olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu gelen sistemde 'Meclisi feshetme' diye bir şey yok. Ne var? Meclisin seçimlerinin yenilenmesi var. Bu da nasıl oluyor? Aynı hak hem cumhurbaşkanında hem Mecliste var. Meclis seçimi yenileme kararı alınca cumhurbaşkanı da otomatik olarak seçime gidiyor. Cumhurbaşkanı seçime götürme kararı alırsa otomatik Meclis de gidiyor. Niye? Çünkü sistemde 'iki seçim aynı günde olur' diyor. Meclis seçimi de cumhurbaşkanı da aynı günde. Biri yazın biri kışın değil, ikisi de aynı tarihte. Milletin işi gücü yok, zırt pırt seçim. Millet seçimle mi uğraşacak geçimle mi uğraşacak?"

- "Kılıçdaroğlu'na düşen 'evet' demesidir"

Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliğine 'hayır' diyenlerin düzenlemeyi okumadığına, neye 'hayır' dendiğinin bilinmediğine dikkati çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kılıçdaroğlu ne diyor? Evlere şenlik. 'Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiğimiz zaman cumhurbaşkanıyla başbakan anlaşamazsa ne olacak?' diyor. Adam okumamış. Biz bu kadar anlatamıyoruz, onun kadar güzel anlatamadık. Biz de diyoruz ki işte böyle bir sıkıntı olduğu için bunları birleştiriyoruz. Başbakan yok, cumhurbaşkanı, yardımcısı, bakanları var. Bizim o kadar uğraşıp anlatamadığımızı bir cümleyle anlattı. Şimdi Kılıçdaroğlu'na düşen bu kadar işten sonra kararını değiştirip 'evet' demesidir. Ondan beklenen de budur. Geçen sefer sandığı bulamadı, oy da kullanamadı."

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine CHP'nin, HDP'nin, PKK'nın, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ), DEAŞ'ın hayır dediğini ifade eden Yıldırım, Kandil'den "Evet çıkarsa biz biteriz" şeklinde açıklamalar yapıldığını belirtti.

"Hayır" diyen terör örgütleri karşısında "evet" demenin Türkiye'yi seven herkesin görevi olduğunu dile getiren Yıldırım, vatandaşların tarihi değişikliğe "evet" diyeceğine inandığını vurguladı.

Vatandaşın doğru kararı vereceğini dile getiren Yıldırım, büyük çoğunluğun kararıyla yeni sistemin hayata geçeceğini kaydetti.

(Sürecek)

Yorumlar