AK Parti'nin Nevşehir mitingi

- Başbakan Yıldırım: (2) - "Sayın Kılıçdaroğlu, senin hatırın için iki cumhurbaşkanı mı seçeceğiz? Nasıl olacak? Nevşehir'e iki tane mi belediye başkanı seçeceğiz? Olur mu böyle bir şey? Mahallelere iki tane muhtar mı seçeceğiz? Milleti kandırmayı bırak. Tek adam olacak, arkasında da 80 milyon millet olacak. Milletin adamı olacak" - "Tutturmuşlar bir 'tek adam' teranesi. Bunlar Adnan Menderes'e de tek adam, diktatör dediler. Özal'a da aynısını yaptılar. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan için de aynısını söylüyorlar. Bu değişiklik Erdoğan için değil, her doğan içindir. Bu CHP'nin 'tek adam' demediği hiçbir başbakan yok. Menderes'e, rahmetli Özal'a aynısını yaptılar. Şimdi de Cumhurbaşkanımıza aynısını yapıyorlar"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'nin Nevşehir mitingi

NEVŞEHİR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik "tek adamlık" eleştirilerine ilişkin, "Sayın Kılıçdaroğlu, senin hatırın için iki cumhurbaşkanı mı seçeceğiz? Nasıl olacak? Nevşehir'e iki tane mi belediye başkanı seçeceğiz? Olur mu böyle bir şey? Mahallelere iki tane muhtar mı seçeceğiz? Milleti kandırmayı bırak. Tek adam olacak, arkasında da 80 milyon millet olacak. Milletin adamı olacak." dedi.

Yıldırım, partisince Diriliş Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne 94 yıllık sürede, hükümetler 4 yılda bir kurulmuş olsa bugün 24'üncü hükümetin iş başında olacağını ifade etti.

Oysa bugün 65'inci hükümetin görevde bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bazı hükümetler 20 gün sürdü, 3 ay sürdü, 5 ay sürdü. Milletin sorunları, dertleri, beklentileri hep ertelendi, ötelendi, bir başka bahara kaldı. Eğer Türkiye'de cumhuriyetin kurulduğu 1923'ten bu tarafa her hükümet 4 yıl boyunca görev başında kalsaydı, bugün 65'inci hükümet 2183 senesinde ancak kurulacaktı." diye konuştu.

ABD'de 5 yılda bir hükümet belirlendiğini ve 228 yılda 45 hükümetin görev yaptığını belirten Yıldırım, Anayasa değişikliğiyle Türkiye'de de 5 yılda bir hükümet kurulacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile seçimlerde iki sandık kurulacağını, hem cumhurbaşkanı hem de milletvekillerinin aynı gün seçileceğini anlatan Yıldırım, "5 yılın sonunda eğer memnun kalırsanız, aynı cumhurbaşkanını tekrar seçeceksiniz ama 3'üncü sefer yok. Ne kadar iyi çalışırsa çalışsın 2 dönem, 3'üncü dönem yok. O gidecek başkası gelecek." dedi.

Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Efendim, tutturmuşlar bir 'tek adam' teranesi. Bunlar Adnan Menderes'e de 'tek adam, diktatör' dediler. Özal'a da aynısını yaptılar. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan için de aynısını söylüyorlar. Bu değişiklik Erdoğan için değil, her doğan içindir. Bu CHP'nin 'tek adam' demediği hiçbir başbakan yok. Menderes'e, rahmetli Özal'a aynısını yaptılar. Şimdi de Cumhurbaşkanımıza aynısını yapıyorlar. Yani Sayın Kılıçdaroğlu, senin hatırın için iki cumhurbaşkanı mı seçeceğiz? Nasıl olacak? Nevşehir'e iki tane mi belediye başkanı seçeceğiz? Olur mu böyle bir şey? Mahallelere iki tane muhtar mı seçeceğiz? Milleti kandırmayı bırak. Tek adam olacak, arkasında da 80 milyon millet olacak. Milletin adamı olacak."

- "Bu sistem diktatörlüğe asla geçit vermez"

Yeni sistemin rejim değişikliği değil hükümet sistemi değişikliği olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunlar 2007'de de cumhurbaşkanı seçilirken 'Rejim değişiyor' dediler. Cumhurbaşkanını seçtirtmediler ama biz ne yaptık? Dedik ki 'Siz seçtirmezseniz, millete gideriz, millet seçer. Seçtiniz mi? 10 Temmuz 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı siz seçtiniz mi? Şimdi de bu değişikliği yapmaya hazır mısınız?"

Sistemin tek adamlığa ve diktatörlüğe asla geçit vermeyeceğini aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu sistem meclisi zayıflatmıyor daha da güçlendiriyor. Dört, cumhurbaşkanı meclisi feshetmez. Böyle bir yalan attılar ortaya, 'Cumhurbaşkanı meclisi feshedecek.' Yok böyle bir şey. Ne var söyleyeyim, cumhurbaşkanı meclisi seçime götürebilir, seçime götürdüğü zaman kendisi de seçime gider. Onun karşısında meclis de seçim kararı alabilir. Aldığı zaman cumhurbaşkanı da seçime gider. Yani birisi seçim kararı alırsa öbürü de gidiyor. İşte böyle bir denge var."

- "Her şeyin başı edep"

Başbakan Yıldırım, sistemle uzlaşma ve kriz çözmenin geldiğine dikkati çekerek "Seçime gideceğim, dedi mi bir kere değil 10 kere düşünüyor. 'Şimdi ben seçime gidersem hem kendim riske girerim hem de meclis seçime gidecek.' Onun için çözüm üretiliyor, krizler tarih oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yargının yeni sistemde daha güçlü hale geleceğini vurgulayan Yıldırım, yargının bağımsızlığı yanında tarafsızlığının da sağlanacağını anlattı.

Konuşmasında Hacı Bektaş Veli'nin "Edep elbisesini üzerinizden ölünceye kadar çıkarmayın" sözlerini anımsatan Yıldırım, "Önce edep, her şeyin başı edep. Yalan söyleyerek hiç kimse bu aziz milleti, Nevşehirlileri kandıramaz. Yalancının mumu yatsıya kadar. Bu sistemle ilgili yalan yanlış anlatılanlara asla kanmayın." görüşünü kaydetti.

(Sürecek)

Yorumlar