AK Parti'den laiklik açıklaması

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik çıkışıyla ilgili AK Parti'den üst üste açıklamalar geldi. Açıklamalarda özetle, İsmail Kahraman'ın görüşüne katılmadıkları belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'den laiklik açıklaması
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni yapılacak anayasada laikliğe yer verilmemesi gerektiği yönündeki sözleri gündemin ilk sırasına oturdu. Kahraman'ın sözlerine CHP ve MHP'den itiraz gelirken; AK Parti'den "Bizim böyle bir teklifimiz yok" şeklinde açıklama geldi. 

Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, “Yeni anayasada laiklik olmamalı” açıklamasını değerlendirdi.

Şentop, “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Meclis Başkanı parti adına konuşmuyor. Anayasa teklifimizde laiklik var. Sorun laiklikte değil laikliğin uygulanmasında” dedi.

CHP'den Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Meclis Başkanı Kahraman'a sert tepki gösterildi. CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, laikliğin din özgürlüğü için gerekliği olduğunu, vazgeçilmez maddeler arasında yer aldığını söyledi. 

Konuyla ilgili bir değerlendirme de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, partisinin bugünkü grup toplantısından sonra yaptığı açıklamada, İsmail Kahraman'ın yanlış yaptığını savunarak, yanlıştan dönülmesi çağrısı yaptı. 

AK PARTİLİ ŞAHİN'DEN AÇIKLAMALAR

AK Parti'den bir diğer açıklama da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den geldi. Şahin, Karabük Valiliği ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Başkanımızın kastı anayasada laiklik olmaması ise biz buna AK Partiolarak katılmayız" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin bir dizi ziyaret için Karabük'e geldi.Karabük Valiliği ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, "Başkanımızın kastı anayasada laiklik olmaması ise biz buna AK Parti olarak katılmayız" dedi. Şahin yaptığı açıklamada, "Sayın Meclis Başkanımızın açıklamasını doğrusu ben de basından tetkik ettim. Başkanımız anayasada laikliğin tarifi olmamalıdır ifadesini kullanmış. Eğer bununla kastı 'anayasada laiklik ilkesi olmamalıdır' ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir. Nitekim 2011'de uzlaşma masasına getirmiş olduğu anayasa teklifinde de cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik muhafaza edilmektedir. Sayın Meclis Başkanımız doğrusu neyi kastettiğini mutlaka kendisi açıklayacaktır. Laiklik devletin bir karakteridir. Bireyler devletin laiklik karakterine sahip olması gerekliliğine inanırlar. Ama herhangi bir dine de mensup olabilirler, laiklik buna mani değildir. Dolayısıyla bir kişinin gerçek anlamda uygulanan laik bir devlette, toplumda dininin gereklerini özgürce yerine getirmesi mümkündür. Geçmişte laiklikle ilgili birtakım uygulama yanlışlıklarından kaynaklanan sorunlar yaşandı. Ama artık Türkiye'de bu anlamda bir sorun yaşanmamaktadır. Nitekim Anayasa Mahkememizin laikliğin nasıl anlaşılması gerektiğine dair son kararları aslında bu konuda tüm tereddütleri de ortadan kaldırmıştır. Biz AK Parti olarak yeni hazırlamaktayız. Olduğumuz anayasamızda da Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan demokratik olma vasfı, laiklik vasfı, sosyal hukuk devleti olma vasfını özenle muhafaza edeceğiz. Etmek durumundayız. Ama laikliğin bir gerekçede açıklamasını yapmak nasıl anlaşılması gerekir laiklik, gerekçede de bunu geniş şekilde izah etmeyi düşünüyoruz" dedi.

MECLİS BAKANI KAHRAMAN LAİKLİKLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün (25 Nisan 2016) İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferans vermişti. Kahraman buradaki konuşmasında Türkiye anayasasının aslında laik olmadığını ancak laiklik maddesinin yer aldığını söylemişti. 

1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten Kahraman, şöyle devam etti: "Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım."
 

Yorumlar