AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ Almanya'da:

- "(Batılı ülkelerin 15 Temmuz konusundaki tavrı) Hani nerede demokrasi, hani nerede milli irade? 'Demokrasiyi, milli iradeyi dünyaya biz kazandırdık.' dediğiniz yerde, nerede bu anlayış ve düşünce?" - "15 Temmuz darbe, işgal girişimini 16 Temmuz şahlanışını sulandırmak için, onun sözüm ona güya kontrollü birtakım işlemler olduğunu ifade etmek için, birtakım lobiler, birtakım çalışmalar yürütülüyor" - Türkiye'nin Nürnberg Başkonsolosu Kül: - "Uzun demokrasi geçmişiyle bilinen bazı Batılı ülkelerin terörist darbe girişimi ile FETÖ'ye yönelik yaklaşımında halen tereddütler olması manidardır"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ Almanya'da:

NÜRNBERG (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Batılı ülkelerin FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin yaptıkları açıklamaların demokrasiyle bağdaşmadığını belirterek, "Hani nerede demokrasi, hani nerede milli irade? 'Demokrasiyi, milli iradeyi dünyaya biz kazandırdık.' dediğiniz yerde, nerede bu anlayış ve düşünce?" ifadesini kullandı.

Nürnberg Maritim Otel'de, Türkiye'nin Nürnberg Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Nürnberg Avrupa Metropol Bölgesi Alman-Türk İşadamları Derneği (TİAD), Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu (TGMN), Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve Almanya Türk Federasyonu başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının da katkı verdiği "Demokrasi ve Milli Birlik Günü Şehitleri Anma Programı" düzenlendi.

Etkinliğe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye'nin Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve şehitler için Kur'an-ı Kerim okunmasıyla devam eden programda konuşan Dağ, bir yıl önce 15 Temmuz'da Türkiye'de insanların normal gününü yaşarken, herkesin hafta sonu için bir plan yaparken birilerinin boş durmadığını ve birtakım planlar yaptığını vurguladı.

Dağ, "Tabii bu planlama sadece 15 Temmuz gecesi değil, ondan öncesinden başlayan bir planlamanın ürünüydü 15 Temmuz. 40 yıl öncesinden başlayan bir süreçti 15 Temmuz. Ama 15 Temmuz'a gelinceye kadar ülkemizde çok farklı süreçler de yaşanmıştı." diye konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 2010'lardan, 2011'lerden itibaren yaptığı her hamlenin, her işlemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geri döndüğüne değinen Dağ, "Önce MİT Müsteşarını bir gerekçeyle o zaman hakim ve savcıları varken ele geçirmek için ifade almak için işlem yaptıklarında, tam da Recep Tayyip Erdoğan ameliyata girerken ve belki toplumun büyük bir kısmı bu oyunu görmezken bunu gören liderimiz buna müsaade etmedi." ifadelerini kullandı.

Dağ, FETÖ'nün planlarının 17-25 Aralık ve Gezi olaylarıyla devam ettiğini vurgulayarak, FETÖ üyelerinin devletin önemli kurumlarındaki pozisyonlarını kaybederken daha önce planladıkları bazı eylemleri de öne çekmek zorunda kaldıklarını anlattı.

- "Şimdi yeni bir propaganda peşindeler"

Dağ, FETÖ'nün yeni bir propaganda peşinde olduğuna işaret ederek, "Bu 15 Temmuz darbe, işgal girişimini 16 Temmuz şahlanışını sulandırmak için onun sözüm ona güya kontrollü birtakım işlemler olduğunu ifade etmek için, birtakım lobiler, birtakım çalışmalar yürütülüyor. Bunu buralarda birileri yazıyor. Batı'dan birileri bunu yazıyor ve daha sonra bununla ilgili bir rapor hazırlanıyor. Ne yazık ki en çok acıtanı da Türkiye'de birileri de bunu dile getiriyor." diye konuştu.

Yazılan raporların gerçeği yansıtmadığını ve o geceyi yaşamayanlar için akıllarda birtakım soru işaretleri bırakmayı hedeflediğini kaydeden Dağ, bu hedefin başarıya ulaşamayacağını söyledi.

Hamza Dağ, 15 Temmuz'da herkesin vazifesini yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şimdi o hazırlanan raporlarda diyorlar ki 'Başbakan o gece televizyona bağlandı, çok sakin bir ses tonuyla olanları anlattı' ve oradan da şuna gidiyorlar 'Demek ki önceden haberi vardı'. Ne olacaktı? Biz sizin gibi korkak mıyız? Bu olayı duyduğumuzda korkak bir ses tonuyla mı bağlanacaktık televizyona? Böyle bir şey yok. Şimdi adamlar çıkmışlar oradan yola çıkarak 'Acaba Başbakan bu kadar rahat bu açıklamaları yaptığına göre önceden haberi var mıydı?' diyor. Değil. Biz tanktan, tüfekten korkmayız."

- Batılı ülkelerin darbeyle ilgili açıklamaları

Batılı ülkelerin, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili açıklamalarının demokrasiyle bağdaşmadığına da dikkati çeken Dağ, şunları kaydetti:

"Hani nerede demokrasi, hani nerede milli irade? 'Demokrasiyi, milli iradeyi dünyaya biz kazandırdık.' dediğiniz yerde, nerede bu anlayış ve düşünce. İşte empati diyoruz. Eğer bu ülkede veya bu bölgede meclisin başına bomba düşmüş olsaydı, bir gecede 250 vatandaşınız vefat etmiş olsaydı, binlerce vatandaşınız yaralanmış olsaydı ve size bugüne kadar müttefik olan devlet buna sessiz kalmış olsaydı bu anlamda tepkiniz ne olurdu? Tabii ki sessiz kalmazdınız, bunu dillendirmek durumunda olurdunuz. İşte şu anda bunu dillendirmek noktasında bu konuda sözlerimizi söylemek noktasında oluyoruz."

- "15 Temmuz anıları arşivlenecek"

15 Temmuz'un Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gibi bu milletin tarihine damga vurmuş çok önemli bir gün olduğunu ve unutulmayacağını ifade eden Dağ, 15 Temmuz anılarının ve fotoğraflarının "www.15temmuzhatiram.com" adresli internet sitesinde kayıt altına alınacağını bildirdi.

Dağ, "Buradaki insanlarımızın da vatandaşlarımızın da 15 Temmuz'la ilgili hatıralarını ve fotoğraflarını da burada paylaşmalarını istiyoruz." dedi.

- Avrupa'daki program iptalleri

Dağ, Avrupa'da bazı 15 Temmuz programlarının iptal edilmesine de değinerek, şunları söyledi:

"Sayın Başkonsolosluğumuz buradaki yerel arkadaşların, STK temsilcilerinin bu programa katkılarını, konsolosluğumuzun katkılarını anlatınca anladık ki bu yereldeki ciddi bir uğraşın neticesi ve onun neticesinde de böyle bir izin ortaya çıkmış. Bunun için de öncelikle Başkonsolosluğumuz nezdinde burada yerelde çalışan bütün arkadaşları böyle bir program organize ettikleri için tebrik ediyorum. Ve bu sayede bize de 15 Temmuz günü Türkiye'deki faaliyetleri bırakıp burada sizlerle bir arada olmamıza fırsat verdikleri için bütün STK temsilcilerimize ve başkonsolosluğumuza canı gönülden şükranlarımı sunuyorum."

Türkiye'nin 15 yılda çok önemli mesafeler katettiğini ve 15 Temmuz'da da dünyaya çok önemli bir mesaj verdiğini belirten Dağ, "Birilerinin örgütlediği bir yapı Türkiye'de bizim silahımızı, askerimizi, tankımızı kullansa da işgal etme ihtimalini bundan sonra aklından bile geçiremeyecek." diye konuştu.

Başkonsolos Kül de Türk milletinin darbe girişimi sırasında ve sonrasında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu Yenikapı'da milyonlar olarak bir araya gelip taçlandırmasının özellikle takdire şayan olduğunu söyledi.

Uzun demokrasi geçmişiyle bilinen bazı Batılı ülkelerin terörist darbe girişimi ile FETÖ'ye yönelik yaklaşımında halen tereddütler yaşamasının manidar olduğuna dikkati çeken Kül, "Bu ülkelerin FETÖ'ye yaklaşımının değişmesini, Türk halkının birlik ve beraberlik içinde akamete uğrattığı kanlı terör eyleminin demokrasimize karşı bir darbe teşebbüsü olduğunu, demokratik seçimlerle halkın ezici oyuyla seçilen Cumhurbaşkanımız ve hükumetimize yönelik silahlı bir kalkışma olduğunu görmelerini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan etkinlik kapsamında 15 Temmuz gazilerinin hain darbe girişimi sırasında yaşadıkları paylaşıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, 15 Temmuz gecesi yaşananlar kum sanatçısı tarafından resmedildi.

Etkinlikte açılan "Anadolu Ajansı Objektiflerinden Milli İradenin Yükselişi Sergisi" vatandaşlardan ilgi gördü.

Yorumlar