AK Parti 'mazbata iptali' için başvuru yapacak

AK Parti, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için yaptığı itirazın sonuçlanmadan Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilmesine karşı itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti 'mazbata iptali' için başvuru yapacak

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin oyların sayımı en son Maltepe İlçe Seçim Kurulu tarafından tamamlanmış, AK Parti, bu tutanağın usulsüz hazırlandığını, sayılması gereken oyların sayılmadığını iddia etmişti. İlçe Seçim Kurulu, birleştirme tutanağını hazırlayarak İl Seçim Kurulu'na göndermişti. İl Seçim Kurulu da İl Birleştirme Tutanağı'nı hazırlamıştı.

AK Parti ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili olağan ve olağanüstü itiraz süreçlerini başlatmış, süreçler tamamlanana kadar CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'na mazbatanın verilmemesini talep etmişti. Aynı zamanda AK Parti'nin YSK Temsilcisi Recep Özel de Yüksek Seçim Kurulu'na başvurarak olağan ve olağanüstü itiraz süreçlerinin devam ettiği süreçte mazbatanın İmamoğlu'na verilmemesini istemişti. 

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun henüz olağan süreç tamamlanmadan mazbatayı Ekrem İmamoğlu'na verdiği açıkladı. Güler, Maltepe'deki seçim sonuçlarına ilişkin İlçe Birleştirme Tutanağının usulsüz hazırlandığını, İlçe Seçim Kurulu'nun sonradan hazırlanan oy sayım peronlarına ilişkin karışıklığı gidermeden, yani sandıklar sayılması gerekirken sayılmadan İlçe Birleştirme Tutanağı hazırladığını, bunu da İl Seçim Kurulu'na gönderdiğini söyledi. Usulsüz İlçe Birleştirme Tutanağı ile İl Birleştirme Tutanağı hazırlanıp mazbata verildiğini belirten Güler, İl Seçim Kurulu'na İl Birleştirme Tutanağı'nın hukuksuz hazırlandığına yönelik dilekçe vereceklerini, hakimlerin alelacele mazbata verdiklerini belirtti. Güler, mazbata teslim işleminin iptaline ilişkin İl Seçim Kurulu'na başvuracaklarını söyledi.

AK Parti'nin YSK Temsilcisi Recep Özel A Haber’de ise YSK’nın, “Olağan itiraz süreçleri devam ediyorsa mazbatayı vermeyin” kararına rağmen il seçim kurulunun Ekrem İmamoğlu’na mazbata verdiğini ifade etti. Özel canlı yayında şunları söyledi, ’’Mazbatayı vermek il seçim kurulu başkanlıklarının yetkisinde. Süreç henüz tamamlanmamıştı. En azından olağan ve olağanüstü itiraz sürecinin bitimine kadar mazbatanın verilmemesi için talebimiz olmuştu. Dün YSK da bununla ilgili, “olağan itiraz süreçleri devam ediyorsa mazbatayı vermeyin” yönünde bir görüş verdi. Bunu il seçim kuruluna iletti. Olağanüstü itiraz süreciyle ilgili bir karar vermedi. Bununla ilgili yetki tamamen il seçim kurulunda idi. Bize göre normal olağan itiraz süreçleri bitmiş değil. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili olarak olağan itiraz süreçleri bitmeden YSK’nın bu kararına rağmen mazbata verildi. Diyecek bir şey yok artık verildikten sonra geri al demek de olmaz. Ancak olağanüstü itirazın neticesine göre durum netliğe kavuşacak’’

Recep Özel İHA’ya yaptığı açıklamada,’’Araştırmanın sağlıklı olması açısından itirazın sonuçlanması için herhangi bir sürenin verilemeyeceğini belirten Özel, ”MHP’nin Maltepe’de bir olağanüstü itirazı var. Birde büyükşehir ile ilgili bir olağanüstü itirazı var. Dosyalar kapsamlı olduğu için, geniş ve ekleri de çok fazla miktarda olduğu, kapsamlı bir dilekçe olduğu için okumak, incelemek ve araştırmak belirli bir süre alacaktır” şekkinde konuştu

İtirazın kabul edilmesi durumunda, karar verilen tarihe göre YSK’nın yeni bir tarih verme yetkisinin olduğunu söyleyen Özel, “Ara seçim, 2 Haziran olarak bir tarih var ama verilecek karar tarihi itibariyle seçimin yetişmemesi ihtimaline binaen YSK her zaman yeni bir tarih verme yetkisine sahiptir. Yeni bir tarihte verilebilir. (Seçim tarihi 2 Haziranı geçer mi ?) Geçer” ifadelerini kullandı.

Yorumlar