Ailesini kaybeden Filistinli Ahmet hayata tutunmaya çalışıyor

- Yahudi yerleşimcilerin saldırısında ailesini kaybeden ve vücudundaki ciddi yanıklar nedeniyle yaklaşık 1 yıl hastanede tedavi gören 5 yaşındaki Ahmet'e sahip çıkan dedesi ve amcası, anne-babasının yokluğunu hissettirmemeye çabalıyor - Hayatını Filistin'de sürdüren ve hala haftada bir kez hastaneye gitmek zorunda olan Ahmet'e yaşadığı acı olayın yarattığı travmayı atlatabilmesi için psikolojik destek de veriliyor - Amca Nasır Devabişe: - "Ahmet yangından sonra 1 yıl boyunca hastanede kaldı. Şimdi tedavisi için her hafta hastaneye gidiyor. Ergenlik çağına kadar devamlı kullanması gereken ilaçları var. Özellikle yanan sağ kulağı için de özel bir tedaviye ihtiyacı var" - Dede Muhammed Devabişe: - "Biz ona ileride kendisini savunabilmeyi, aynı zulme maruz kalan diğer Filistinlilere de yardım etmeyi öğretmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Ailesini kaybeden Filistinli Ahmet hayata tutunmaya çalışıyor

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİT TÜRETKEN - Yahudi yerleşimcilerin saldırısında ailesini kaybeden ve vücudundaki ciddi yanıklar nedeniyle yaklaşık 1 yıl hastanede tedavi gören 5 yaşındaki Ahmet, şimdi amca ve dedesinin desteğiyle hayata tutunmaya çalışıyor.

Devabişe ailesi, "Filistin'in Avukatları Grubu" tarafından düzenlenen "Filistin'in Hukuku" başlıklı panele katılmak üzere İstanbul'a geldi. Dedesi Muhammed Devabişe ve amcası Nasır'ın eşlik ettiği küçük Ahmet, katıldığı panelin ardından İstanbul'u da gezdi.

Devabişe ailesi, panel sırasında AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, yaşadıklarını ve hukuk mücadelelerini anlattı.

Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde yaşayan Devabişe ailesinin evi geçen yıl Yahudi yerleşimcilerce kundaklandı. Çıkan yangında 28 yaşındaki annesi Riham, 31 yaşındaki babası Saad ile 18 aylık kardeşi Ali'yi kaybeden 5 yaşındaki Ahmet'e, 1 yıllık tedavisinin ardından dedesi ve amcası sahip çıktı.

Hayatını Filistin'de sürdüren ve hala haftada bir kez hastaneye gitmek zorunda kalan Ahmet'e yaşadığı acı olayın yarattığı travmayı atlatabilmesi için psikolojik destek de veriliyor.

Dünya kamuoyunun da ilgi gösterdiği Ahmet, Real Madrid'in davetlisi olarak gittiği Madrid'te en büyük hayali olan futbolcu Cristiano Ronaldo ile buluştu.

Devabişe ailesi çocuklarının yadigarı Ahmet'in hayata tutunabilmesi için ellerinden geleni yapıyor.

Amca Nasır Devabişe, Ahmet’in küçük yaşına rağmen olayı çok net hatırladığını belirterek şöyle konuştu:

“Ahmet, ailesinin nasıl yandığını, alevler arasından nasıl kaçarak çıktığını ve evlerini kundaklayanların onları kapıda nasıl beklediklerini gözleriyle gördü. Ahmet, bizlere olayı 'Annemin saçını çektiler, babama vurdular. Ben saklandım, görseler beni de öldüreceklerdi.' şeklinde anlattı. O gece kardeşim Saad, eşi Rihem ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı ve orada vefat ettiler. Ancak 18 aylık Ali’yi alevlerin arasından aldığımızda artık tanınmayacak haldeydi."

Anne ve babasını kaybeden Ahmet'in yangından sonra bir yıl boyunca Filistin’de bir hastanede tedavi gördüğünü belirten Devabişe, “Şimdi tedavisi için her hafta hastaneye gidiyor. Bunun yanı sıra ergenlik çağına kadar devamlı kullanması gereken ilaçları var. Özellikle yanan sağ kulağı için de özel bir tedaviye ihtiyacı var, bu da uygulanacak." dedi.

- "Mahkeme huzurunda tehdit ettiler”

Olayın ardından kundaklamaya karıştıkları iddiasıyla 17 kişinin gözaltına alındığını, 15 kişinin serbest bırakıldığını, iki kişinin ise tutuklu olduğunu anlatan Devabişe, İsrail mahkemelerine güvenmediklerini ifade etti.

Bu kişilerin serbest bırakılmaması için davanın peşini bırakmayacaklarının altını çizen Devabişe, şunları kaydetti:

" İsrail, saldırganların radikaller olduğunu kabul etti. Ancak uluslararası baskıya kadar bir adım atmadı. Bu terörist örgütün koalisyon iktidarında destekçileri var ve hükümetin yıkılmasından korktukları için ciddi hiçbir adım atmadılar. Eğer İsrail mahkemelerinde bu davaya devam edecek olursak bizi, 'Üç kişiyi öldürdüğümüz gibi ailenizden daha fazla kişiyi öldüreceğiz' diye tehdit savurdular. Bunu hiç çekinmeden mahkemenin huzurunda söylediler. "

- "Ronaldo ile buluşması Ahmet’in psikolojisi açısından çok önemliydi"

Dede Muhammed Devabişe ise Ahmed’in Real Madrid’li futbolcu Cristiano Ronaldo ile tanışmasını anlatarak, bu olayın küçük çocuğun üzerinde çok olumlu bir etki bıraktığını söyledi.

Devabişe, "Tedavi gördüğü hastanede Ahmet'in üzerinde forma vardı. Real Madrid kulübü bizimle iletişime geçerek Ahmet’i misafir etti. Cristiano Ronaldo’ya çok teşekkür ediyoruz. Ronaldo dışında diğer görüştüğümüz Real Madrid’li futbolculara ve orada Ahmet’e ilgi ve sevgi gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Bu gerçekten Ahmet’in gelişimi ve psikolojisi açısından çok önemliydi.”

- "Ben büyüyünce cennete ailemin yanına gitmek istiyorum"

Ahmet'in doktor, mühendis, ressam ya da sanatçı olmasını istediklerini belirten Devabişe, "Ahmed geçenlerde şunu söyledi; 'Ben büyüyünce cennete ailemin yanına gitmek istiyorum. Sürekli ailesini soruyor. Hatta bu sabah da onlar hakkında konuştu. Biz ona ileride kendisini savunabilmeyi, aynı zulme maruz kalan diğer Filistinlilere de yardım etmeyi öğretmek istiyoruz." dedi.


Yorumlar