Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya BMGK'da konuştu:

- "Türkiye, çatışmaların dehşetinden kaçan insanların, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma ve köleliğe maruz kalmamaları için gerekli önlemleri almayı sürdürecek"

Google Haberlere Abone ol
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya BMGK'da konuştu:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin insan kaçakçılığı ve zorla çalıştırma ile mücadelede gerekli önlemleri almayı sürdüreceğini söyledi.

Kaya, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen "İnsan kaçakçılığı" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, insan kaçakçılığının "modern kölelik" olarak nitelendirildiğini belirterek bunun insan onuru ve bütünlüğüne karşı suç olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle insan kaçakçılığı trendinin artışından kötü etkilendiğini kaydeden Kaya, "Bölgemizdeki krizlerde suç ve terör örgütleri insanları çeşitli şekillerde istismar etme yoluna gidiyorlar." dedi.

DEAŞ ve benzeri örgütlerin insan kaçakçılığını kullandıklarını dile getiren Kaya, "PKK/PYD terör örgütünün çocukları ve genç kadınları zorla silah altına alarak insanları istismar ettiğinin vurgulanması gerekiyor. Türkiye, DEAŞ ve PKK/PYD terör örgütleriyle aktif olarak mücadele ediyor." diye konuştu.

Türkiye'nin insan kaçakçılığını sona erdirmeye kararlı olduğunu dile getiren Kaya, bu kapsamda yasal ve idari önlemler alındığını ifade etti.

Türkiye'nin insan kaçakçılığı ile uluslararası mücadele kapsamındaki Palermo Sözleşmesi'ne ve ek protokollerine taraf olduğunu hatırlatan Kaya, "İnsan kaçakçılığı hükümetlerin tek başlarına alacakları önlemlerle engellenemez." dedi.

Türkiye'nin 3,2 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yaparak dünyada en fazla sığınmacıyı ağırlayan ülke konumunda olduğunu vurgulayan Kaya, "Türkiye, çatışmaların dehşetinden kaçan insanların, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma ve köleliğe maruz kalmamaları için gerekli önlemleri almayı sürdürecek." ifadesini kullandı.


Yorumlar