Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Almanya’da

- Bakan Kaya: - (Almanya'da ve Hollanda'da halk oylaması etkinliklerine izin verilmemesi) “Bunlar bir sonraki adım olarak herhalde hayır kampanyasına başlayacaklar” - “Bakın hayır kampanyalarına karşı hiçbir blokaj söz konusu değil” - “Bu tutum ve davranışlar Avrupa’nın ifade özgürlüğüyle çelişiyor”

Google Haberlere Abone ol
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Almanya’da

DUİSBURG (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya, Avusturya ve Hollanda'da halk oylaması etkinliklerine izin verilmemesine ilişkin “Bunlar bir sonraki adım olarak herhalde hayır kampanyasına başlayacaklar. Bu şekilde ifade etmek istiyorum. Bizim kampanyamızla ilgili her türlü blokajı uyguladılar.“ dedi.

Bakan Kaya, bazı programlara katılmak için geldiği Almanya’da, Duisburg kentindeki Weseler Caddesi’nde bulunan Türk esnaflarını ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kaya, “Bu akşam Almanya’nın Essen kentinde bir salon programımız vardı. Salonu çok anlamsız bir sebebten dolayı iptal ettiler, ancak pazar günleri izin olduğunu söyleyerek bu akşamki programı iptal ettiler. Bugün öğlenden sonra Düsseldorf Başkonsolosluğumuzda yine vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz.” dedi.

- “Avrupa ülkelerinde kampanyamıza çok ciddi blokajlar uygulanıyor”

Referandum kampanyasının başladığı günlerden itibaren Avrupa’da engellemelerle karşılaştıklarını vurgulayan Kaya, “Biliyorsunuz kampanyamızın başladığı günlerden itibaren Avrupa’da sözde demokrasinin ve özgülüklerin savuncusu, teminatı olduğunu söyleyen Avrupa ülkelerinde kampanyamıza çok ciddi blokajlar uygulanıyor. Salonlar anlamsız bir şekilde hiç görülmemiş uygulamalarla iptal ediliyor, sözde sebeplerle bahanelerle. Bize de uygulanan blokaj aynı şekilde.” ifadelerini kullandı.

Hollanda’da planlanan programının da iptal edildiğini aktaran Kaya, “Dün de Hollanda’da Hengelo kentinde bir programımız vardı. Orada da aynı şekilde salon iptali yaşadık. Hollanda makamlarından anlamsız söylemler geldi. Ama biz bu akşam burada iptal olan salonumuzun yerine Rotterdam’a gideceğiz ve orada Sayın Dışişleri Bakanımız ile vatandaşlarımızla kucaklaşacağız inşallah.” şeklinde konuştu.

- “Hayır kampanyalarına karşı hiçbir blokaj söz konusu değil”

Hollanda’nın iptallerle ilgili tutumunun çok antidemokratik ve anlamsız olduğuna dikkati çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özgürlüklerin bekçisi olduğu, savunucusu olduğunu söyleyen ülkelerden bu uygulamaları görmek çok şaşırtıcı ve üzücü. Burada Türkiye’nin yükselmesine, güçlenmesine tahammül edememe söz konusu. Bakın hayır kampanyalarına karşı hiçbir blokaj söz konusu değil. Biz büyüyen, güçlenen bir Türkiye için yeni bir sistem önerisi getiriyoruz ve bu sistemle birlikte Türkiye’nin daha güçlü olmasını, kişilerden bağımsız olarak Türkiye’nin güçlü bir şekilde istikrarının sürmesini istiyoruz. Ve biz vatandaşlarımıza yeni sistem değişikliğini anlatmak üzere geliyoruz. Ne Hollanda’nın ne Almanya’nın ne diğer bir Avrupa ülkesinin içişlerine karışmamız gibi bir şey asla söz konusu değil, olamaz da zaten. Yani bu yapılan antidemokratik uygulamaları anlamak mümkün değil.”

-“Bir sonraki adım olarak herhalde hayır kampanyasına başlayacaklar”

İptallerin ardından bir sonraki adım olarak söz konusu ülkelerin hayır kampanyası başlatabileceklerini düşündüğünü dile getiren Kaya, “Bunlar bir sonraki adım olarak herhalde hayır kampanyasına başlayacaklar. Bu şekilde ifade etmek istiyorum. Bizim kampanyamızla ilgili her türlü blokajı uyguladılar. Bir sonraki adım hayır kampanyasına başlamak olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Bakan Kaya, bu tutum ve davranışların Avrupa’nın ifade özgürlüğüyle çeliştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Her zaman demokrasinin savunucusu olduğunu, sözde bunu söylüyorlar ama ama bizim hükumetimizin yani Türkiye Cumhuriyeti’nin, AK Parti’nin kampanya yapmasına izin verilmiyor. Bizim gelip burada vatandaşlarımızla buluşmamıza izin verilmiyor. Ama vatandaşımız bunu görüyor. Nasıl ki 15 Temmuz’da hain darbe teşebbüsüne karşı vatandaşımız birliğini, beraberliğini ve milli iradenin arkasında olduğunu gösterdiyse ben inanıyorum ki 16 Nisan’da bütün bu engellemelerin niçin olduğunu vatandaşımız çok iyi görecektir ve 16 Nisan’da da tüm Türkiye’nin ilerlemesini istemeyenlere karşı milletimiz en güzel cevabı verecektir diye düşünüyorum. Biz millete güveniyoruz, milletimize güveniyoruz ve bizi salonlarda engelleseler de caddelerde sokaklarda esnafımızla buluşuruz, vatandaşımızla kucaklaşırız dedik. Gerçekten vatandaşlarımızla kucaklaştık esnaf ziyaretimizde. Ben inanıyorum ki 16 Nisan’da en güzel cevabı milletimiz verecektir."

- Uçuş izninin iptaline rağmen Hollanda’ya gidecek

Avrupa’daki yaşayan vatandaşlara sandığı gitme çağrısında bulunan Bakan Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum. Bakın bu yapılan uygulamaları görüyorsunuz. Demokrasinin sözde bekçisi olduğunu söyleyenler nasıl bizim sizlerle kucaklaşmamızı sizlere yeni sistemin neler getirdiğini anlatmamızı engellemeye çalışıyorlar, bunu görüyorsunuz. Özellikle ve özellikle rica ediyorum sandık başına gidin ve iradenizi sandığa yansıtın. Biz milletimize güveniyoruz. Ben milletimizin Türkiye'nin geleceği için istikbali ve istiklali için evet diyeceğine inancım tam. Avrupalı Türk vatandaşlarımızdan da seçime katılım oranının yüksek olmasını ve inşallah iradelerini en iyi şekilde sandığa yansıtmalarını diliyorum.”


Yorumlar