AİHM Demirtaş kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıkladı. Ancak Demirtaş'ın birden fazla suçtan tutuklu bulunduğu için AİHM'in kararı tutukluluk halini etkilemeyecek.

Google Haberlere Abone ol
AİHM Demirtaş kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıkladı. Mahkeme kararında Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiğine hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin, dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan, eski HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili, geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği kararı belli oldu. 

AİHM, 2018’de verdiği kararda, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetmiş, Demirtaş’ın, siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğunu belirterek, ilk kez Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin konuya ilişkin 18. maddesinden mahkum etmişti.

Demirtaş hakkında önce İstanbul’daki bir başka davasında verilen ceza onandı. Bu cezaya ilişkin infaz süresini tamamlayan Demirtaş, AİHM’ye taşıdığı ana dava dosyasında da var olan Kobani olayları nedeniyle açılan ayrı bir soruşturmadan yeniden tutuklandı.

Ana davada ise bu tutuklama kararının hemen ardından tahliye kararı verildi.

AİHM Büyük Daire, bu gelişmeler yaşanırken, geçen yıl eylül ayında, Türkiye’nin ve Demirtaş’ın, çıkan kararı temyiz etmesi üzerine duruşma gerçekleştirdi.

AİHM Büyük Daire’nin bugün açıkladığı karar bu davayla ilgiliydi. 

NE OLMUŞTU?

4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır’daki evinden gözaltına alınan Demirtaş ,2016 yılından bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Demirtaş hakkında 11 Ocak 2017’de Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava 2 Şubat 2017’de Ankara’ya nakledildi.

Uzun süre tutuklu yargılanan Demirtaş’ın avukatlarının AİHM’e yaptığı başvuruya ilişkin AİHM 20 Kasım 2018 tarihinde karar verdi. AİHM 2’nci Dairesi, Demirtaş’ın tutukluluğunun makul süreyi aştığına ve tutuklamanın devam ettirilmesinin siyasi faaliyetleri kısıtlama anlamına geldiğini belirterek Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiği belirtti.

AİHM’in bu kararına rağmen Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, hükümetin AİHM kararına itirazını gerekçe göstererek Demirtaş’ı tahliye etmedi.

AİHM’in kararının ardından 4 Aralık 2018 tarihinde, İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin Demirtaş’a verdiği 4 yıl 8 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onandı. 

2019’DA YENİDEN TUTUKLANDI

Demirtaş’ın avukatları tutuklulukla geçirilen sürenin aldığı cezadan mahsup edilmesi istemiyle mahkemeye yaptığı başvurunun ardından, 20 Eylül 2019’da İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, cezanın mahsubuna karar verdi. 

Aynı tarihte, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-7 Ekim olayları soruşturması kapsamında Demirtaş ve eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ sulh ceza hakimliği kararıyla bir kez daha tutuklandı.

18 EYLÜL 2019’DA AİHM BÜYÜK DAİRE’DE DURUŞMA YAPILMIŞTI

AİHM'nin  20 Kasım 2018 tarihinde Demirtaş’a ilişkin verdiği ihlal kararına hem Türkiye hükümeti hem de Demirtaş'ın avukatları itiraz etmişti. Hükümet kararın bütününe itiraz ederken, davacı taraf olan Demirtaş'ın avukatları ise karardaki, tutuklanmasının "makul bir şüpheye dayandığı" kısmının yeniden değerlendirilmesini talep etmişti.

18 Eylül 2019 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, HDP eski Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve hükümetin başvurusunu görüştü. Demirtaş'ın "tutuklulukta makul sürenin aşılması ve tahliye" başvurusu üzerine AİHM'nin verdiği kararın temyizi anlamına gelen duruşmaya HDP heyeti de katılmıştı.

TAHLİYE EDİLECEK Mİ?

Selahattin Demirtaş'ın başka bir davadan daha tutuklu bulunması nedeniyle tahliye edilmesi beklenmiyor.

 

Detaylar Geliyor...

Yorumlar