Ahmet Nazif Zorlu, Vestel firmasını hangi tarihte satın aldı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD menşeili malların boykotu sırasında dikkat çektiği Vestel, Ahmet Nazif Zorlu tarafından satın alındı. Asil Nadir'e ait olan amadaha sonra kayyuma devredilen Vestel bugün Türkiye'nin en saygın firmalarından biri durumunda. Peki Ahmet Nazif Zorlu Vestel firmasını hangi tarihte satın aldı? Ahmet  Nazif Zorlu kimdir? Tüm bu detaylar haberimizde;

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Nazif Zorlu, Vestel firmasını hangi tarihte satın aldı?

Vestel, Türkiye'nin en büyük teknoloji firmalarından biri. Yerli otomobil üretecek ortak girişim grubunda Zorlu Holding bünyesinde bulunan Vestel, bugün bir dünya markası. Peki Ahmet Nazif Zorlu Vestel firmasını hangi tarihte satın aldı? Ahmet  Nazif Zorlu kimdir? 

Vestel Zorlu Holding tarafından ne zaman kimden satın alındı?

Vestel'in satın almasıyla ilgili Ahmet Nazif Zorlu, yıllar önce Leyla Umar'a verdiği bir röportajda detayları anlatmıştı. Ünlü işadamı Asil Nadir'e ait olan Vestel'in kayyuma atanması ve daha sonra satışın nasıl gerçekleştiğini Ahmet Nazif Zorlu şöyle anlatıyor; 

Vestel o zaman kimindi?

Asil Nadir"e aitti. Bazı sıkıntıları olduğu için Vestel"i kayyuma devretmişti. Yetkililerle pazarlığa oturduk. Hiç unutmam, Çırağan"da anlaşmaya varmış, el sıkışmıştık. Ama kısa bir süre sonra Vestel"i satmaktan vazgeçtiler. Kararı duyunca "canınız sağolsun" dedik ve tekstilde yeni yatırımlarla kısa sürede büyüdük. Rusya"dan, Doğu Bloku ülkelerinden ve Avrupa"dan inanılmaz talep gelmeye başladı. Gittiğimiz bir fuarın ilk gününde aldığımız taleplerle bir yıllık kapasitemizi doldurduk. Ürün talep edenler arasında kavga bile çıktı. Yeni yatırımlarla büyüdük ve iyi kazanç elde ettik.

Vestel rüyanız ne zaman gerçekleşti?

1994"te bir dostumuzun oğlunun nişanında, masamızdaki beyaz saçlı bir bey gülümseyerek bana baktıktan sonra, Vestel"in finans koordinatörü olduğunu ve Vestel"in yeniden satılmasına karar verildiğini söyledi. Daha önce bir ay zaman kaybettiğimi, artık ilgilenmediğimi söyledim. Israrla, benim şirketi incelediğimi ve potansiyeli olan, iyi bir şirket olduğunu bildiğimi tekrarladı. O akşam konuyu kapattım ama ertesi sabah konu aklıma takıldı; dış ticaretten sorumlu arkadaşa Vestel"i tekrar araştırmasını istedim. İçimde tekrar bir şeyler kıpırdanmaya başladı; yetkili kişinin İngiltere"den Türkiye"ye geleceğini öğrendim. Türkçe bilmesi çok işime yaradı. Kendisini bir balık restoranına götürdüm, arkadaşlara da, bizi başbaşa bırakmalarını söyledim. Ondan çok net konuşmasını istedim. Daha önce bozulan pazarlığı, kaybettiğim zamanın benim için çok kıymetli olduğunu söyledim: “Senin de zamanın kıymetlidir, bu iş olmayacaksa yemeğimizi yiyelim, dost olalım ama boşuna zaman harcamayalım” dedim ve ona bir hafta müddet verirken “Uzarsa yokum” dedim. Görüşmeler birkaç gün daha sürdü. Bir hafta sonra Vestel"in yüzde 100"üne sahip olan Collar Holding"in Hollanda"daki merkezinde biraraya geldik. Vestel"i, çok stresli saatlerin sonunda aldık.

Zorlu Holding'in sahibi Ahmet Nazif Zorlu kimdir?

Ahmet Nazif Zorlu 28 Ağustos 1944 tarihinde Babadağ, Denizli'de dünyaya geldi.

Ortaokuldan terk olan Zorlu, 15 yaşında Trabzon'a yerleşerek ticaret yaşamına atıldı. Denizli'de ailesinin ürettiği çarşafları satarak başladığı kariyerine, Bursa'da ağabeyiyle birlikte kurduğu tekstil fabrikasıyla devam etti.

Buradaki ev tekstili ürünleriyle ihracata girdi.

2004 senesinde Fransa'da perde üreten Concord firmasını satın aldı.

1990 senesinden sonra ekonomik sıkıntıya giren Vestel'i satın alarak elektronik alanına girdi.

Güney Afrika ve ABD'de de yatırımları olan Zorlu, Forbes'in 2006 "Milyarderler Listesi"nde $1 milyar servetiyle 620. sırada yer aldı.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Zorlu Holding'in Grup Şirketleri:

Zorlu Tekstil Grubu

Vestel Şirketler Grubu

Zorlu Gayrimenkul Grubu

Zorlu Enerji Grubu

Mehmet Zorlu Vakfı

Zorlu Air

Zorpet

Jules Verne

Zorlu Grand Hotel

Meta Nikel Kobalt Madencilik

Yorumlar