Ahmet Bican Ercilasun kimdir, nerelidir?

Ahmet Bican Ercilasun kimdir, nerelidir, mesleği nedir, uzmanlık nedir? Ercilasun'un Türklerin geçmişi ve Türk tarihi konusundaki aykırı çıkışları ve tezleri dikkat çektiği için özgeçmişi ve biyografisi de merak konusu oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Bican Ercilasun kimdir, nerelidir?

Ahmet Bican Ercilasun kimdir, nerelidir, mesleği nedir, ihtisas ya da uzmanlık alanı nedir, hangi alanda çalışmalar yapmaktadır? Ercilasun, Türk tarihi konusundaki çalışmaları ve aykırı tezleriyle dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. Ercilasun, en son Güneş Dil Teorisi konusundaki görüşleriyle de dikkat çekmişti. Ercilasun, Güneş Dil Teorisi'nin tamamen Atatürk tarafından ortaya çıkarıldığını ve psikolojik nedenlerle sürdürülmek istendiğini; ancak onun ölümüyle birlikte, çevresindeki isteksizlikler yüzünden hemen unutulduğunu ifade ediyor. Peki, Ahmet Bican Ercilasun kimdir, nerelidir? İşte Ahmet Bican Ercilasun biyografisi veya özgeçmişi:

Ahmet Bican Ercilasun kimdir, nerelidir
Ahmet Bican Ercilasun

 

Ahmet Bican Ercilasun 1943 yılında İzmir’de doğdu.

Ercilasun İlk ve orta öğrenimimi İzmir’de tamamladı.

Ahmet Bican Ercilasun, 1963′te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi.

1967′de Atatürk üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ne asisitan olarak girdi.

Kars’tan derlediği metinlere dayanarak hazırladığı “Kars İli Ağızları - Ses Bilgisi” adlı teziyle 1971′de “doktor” ünvanını aldı.

1976 Haziran’ı ile 1977 Ağustos’u arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle şehrinde Üniversity of Washington’da misafir araştırıcı olarak bulundu. 1979 yılında “Kutadgu Bilig’de Fiil” adlı teziyle doçent oldu.

1983′te ek görevli Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün başkanlığına getirildi.

1986′da Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Faktültesi’ne profesör olarak tayin edildi ve bu fakültenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurdu.

1992′de Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü kurulunca bu bölümün başkanlığına getirildi.

Hacettepe Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı profesörü olarak görev yapan Bilge Ercilasun’la evlidir; iki çocuğu vardır.

Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Türk tarihine ilgisini bir söyleşisinde şöyle açıklamıştı: 

Türk dili ve tarihine ilgim lise yıllarında başladı. 1959-1962 yılları arasında İzmir İmam – Hatip Okulu’nun lise kısmında okuyordum. Okulumuza Ankara İlahiyat Fakültesini yeni bitirmiş üç genç öğretmen tayin edilmişti. Bunlardan biri de, aslen Kırım Türklerinden olan Mehmet Emin Güner (sonradan Maksudoğlu) idi. Bazı meslek derslerine ve Farsça dersine giriyordu. Benimle ilgilendi ve bana özel olarak İngilizce dersi de verdi. Bir şey daha verdi: Nihâl Atsız’ın Türk Ülküsü kitabı. Kitap beni çok etkiledi. Hem açık ve vurucu üslubuyla, hem de içindekilerle. Önümde bir Türklük dünyası açılmıştı. Sonra Toprak dergisine abone oldum ve küçük boy Toprak yayınlarını edindim.

1960 veya 1961’de İzmir’de Türk Ocağı açılınca ocağın gençleri arasında yer aldım. Artık İsmail Hami Danişmend’i, Osman Turan’ı, Nurettin Topçu’yu, Faruk Kadri Timurtaş’ı, Mehmet Kaplan’ı okuyor, Türkçü dergileri takip ediyordum. Üniversitede gireceğim yer de belli olmuştu: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1963-64 ders yılı. Yerimi bulmuştum. Bu bölümün büyük hocalarından dersler aldım. Reşid Rahmeti Arat, Ahmet Caferoğlu, Ali Nihat Tarlan, Mehmet Kaplan, Muharrem Ergin, Ömer Faruk Akün… Ek olarak Umumi Türk Tarihi sertifikasını da almıştım. Orada da Zeki Velidî ve İbrahim Kafesoğlu’nun öğrencisi oldum. İstanbul’un milliyetçi kültür çevrelerinde bulundum. 1965 güzünde Ömer Lütfü Barkan’ın yönettiği Türk İktisat Tarihi Enstitüsü’nde uzman olarak işe başladım. İki yıl boyunca Barkan Hoca için Osmanlı tahrir defterleri ve şer’iye sicillerinden bazılarını yeni yazıyla fişlere geçirdim. Bütün bu ortam, diliyle, edebiyatıyla, tarihiyle Türkoloji’ye bir bütün olarak bakmamı sağladı.

1967 yılında asistanlığa Atatürk Üniversitesinde başlamam da benim için önemlidir. Halk şiirinin ve halk hikâyelerinin Erzurum ve Kars’ta canlı olarak yaşadığını gördüm. Âşıklar kahvehanelerde atışıyor, destan tasnif ediyordu. Genç asistanlar olarak onları dinlemeye gidiyorduk. Doktora tezi olarak Kars İli Ağızları’nı seçmem de bana bir başka ufuk açtı. 1969 yazında, Kars’ın köylerinden ve kasabalarından Azerbaycan ağızlarıyla anlatılan metinleri dinledim. Onları derledim ve defalarca dinleyerek yazıya geçirdim. Sahaya inmiştim ve saha araştırması yapıyordum. Tabii bu ağız malzemesini değerlendirmek için Kuzey Azerbaycan’da yapılmış ağız çalışmalarına da bakmam gerekiyordu. Sovyet devrinde onları getirttim ve tezimde kullandım. Artık Azerbaycan yazılı metinlerini Kiril harflerinden okuyordum. Böylece Kars ağızlarıyla ilgili olan tez konum, beni Türk Dünyası’na açmış oldu.

Ahmet Bican Ercilasun'un kitapları ve eserleri:

Arpaçay Köylerinden Derlemeler (1976)

Bugünkü Türk Alfabeleri (1977)

Kars İli Ağızları-Ses Bilgisi (1983)

Kutadgu Bilig Grameri-Fiil (1984)

Dilde Birlik (1984)

Uygur Halk Masalları (Şekür Turan’la, 1989)

Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ortak, 1989)

Moğolistan ve Çin Günlüğü (1991)

Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğü (1992)

Türk Dünyası Üzerine İncelemeler (1993)


 

Yorumlar