Ahıska Türklerinden Gürcistan'a kültür yolculuğu

- Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'da yaşayan Ahıska Türkleri, YTB'nin projesiyle ana vatanlarındaki yolculuklarına devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
Ahıska Türklerinden Gürcistan'a kültür yolculuğu
TİFLİS (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından organize edilen Gençlik Gelişim Programı Orta Asya'dan Kafkasya'ya Kültür Yolculuğu projesi kapsamında Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'da yaşayan Ahıska Türkleri atalarının sürgünden önce yaşadıkları köylerini ziyaret ediyor.
Gürcistan'ın güneyinde yer alan Ahıska'dan 14 Kasım 1944'te dönemin Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle Orta Asya'ya sürgün edilen ve günümüzde Kırgızistan, Kazakistan, Rusya ve diğer ülkelerde yaşayan Ahıska Türkleri, atalarının yaşadığı Gürcistan'ın Metsketi bölgesinde Sagrdze, Ude, Zanavi ve İcareti köylerine ziyarette bulundu.
Buralarda sürgün edilen akrabalarının evlerini ve ibadet ettikleri camileri bulmaya çalışan Ahıska Türkleri, atalarının mezarlarını ziyaret ederek dua etti, camilerde namaz kıldı.
- Fazliev, tesadüfen dedesinin evini buldu
Gürcistan'da gerçekleştirdikleri kültür yolculuğu kapsamında Mestketi bölgesindeki atalarının yaşadıkları köylerini gezen heyetten Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Spor İşleri Başkanlığında görevli Rasul Fazliev, Ahıska kentine yakın Sagrdze köyde tesadüfen dedesinin evini buldu.
AA muhabirine konuşan Fazliev, köy ziyaretleri için kiraladıkları aracın sürücüsü Koba Apriamaşvili ile sohbet ettikleri sırada, Apriamaşvili'nin, dedesinin evini satın aldığını öğrendiğini belirtti. Sürücü Apriamaşvili ile eve giden 51 yaşındaki Fazliev, evin dedesinin tarifine birebir uyduğunu söyledi.
Fazliev daha sonra köyde bulunan mezarlığı ziyaret ederek dua etti.
Ahıska Türkleri, perşembe günü Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü ile görüşmüştü. Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad Şamilov, Türkiye'nin Ahıskalılara verdiği desteği tüm dünyaya anlatmak istediklerini ifade etmişti. Gümrükçü, bunun çok yararlı bir program olduğunu dile getirerek, "Bu program, Ahıska Türk'ü kardeşlerimizin Gürcistan'a gelerek ana vatanlarını görmesi, farklı ülkelerdeki Ahıska Türklerinin bir araya gelerek tanışması, kendi aralarında daha çok birlik ve beraberlik sağlamaları açısından çok önemli." demişti.

Yorumlar