Ahıska Türkleri Ahlat'a yerleştirildi

- 300 Ahıska Türkü, Bitlis'in Ahlat ilçesinde kendileri için hazırlanan konutlara yerleştirildi - Vali Çınar: - "Evinize, yurdunuza hoş geldiniz. Sefa getirdiniz, şeref verdiniz. Çok mutlu olduk. Evimizi ve yurdumuzu şenlendirdiniz. Bundan sonra inşallah hep birlikte kendi evimizi ve yurdumuzu şenlendireceğiz" - Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Bıçak: - "Bu vazifeyi hakkıyla yerine getirebilmek için başta Erzincan ve Bitlis valileri ile Üzümlü ve Ahlat kaymakamları ile belediye başkanları ve Dünya Ahıskalı Türkler Birliği ile beraber çalışarak yaklaşık 370 aileyi Türkiye'ye getirdik" - Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Kassanov: - "Burada köklü olacaksınız. Burası sizin son vatanınız olacak. Ahlat çok tarihi bir yerdir. Ahlat, Türklerin ilk başkentidir. Burası çok tarihi bir bölgedir. Ahlat dünyada çok ender yerlerden biridir. Burayı çok beğeneceksiniz. İş konusunda da bütün sorunlar çözülecek"

Google Haberlere Abone ol
Ahıska Türkleri Ahlat'a yerleştirildi

BİTLİS (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirilen 72 aileden 300 Ahıska Türkü, Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaptırılan konutlara yerleştirildi.

Ahıska Türklerinin tahliyesi, Başbakanlığın koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Ukrayna makamlarının iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

Başta Donetsk olmak üzere Ukrayna'nın doğusundaki farklı şehirlerden getirilen ve 300 kişiden oluşan 72 Ahıskalı aile, Bitlis'in Ahlat ilçesinde kendileri için düzenlenen konutlara yerleştirildi.

Ahlat'ta Ahıskalı aileleri karşılayan Vali Ahmet Çınar, burada yaptığı konuşmada, bu memleketin asıl sahiplerinin Ahıskalı Türkler olduğunu söyledi. Çınar, şöyle devam etti:

"Evinize, yurdunuza hoş geldiniz. Sefa getirdiniz, şeref verdiniz. Çok mutlu olduk. Evimizi ve yurdumuzu şenlendirdiniz. Bundan sonra inşallah hep birlikte kendi evimizi ve yurdumuzu şenlendireceğiz. Dilimiz, isimlerimiz, örf ve adetlerimiz, yemeklerimiz, Allahımız, kitabımız, camimiz ve minaremiz aynı. Dolayısıyla hepiniz bu memleketin asıl sahiplerisiniz. Kader ve zalim insanların yüzünden bazı yerlere savruldunuz. Ukrayna'da 2 yıl koordinatörlük yaptım. Ahıskalı köyleri ziyaret ettim. Aileler hep dağınık ve yalnız kalmışlardı. Aralarında 300 ile 500 kilometre vardı. Cami ve ezan yok. Örf ve adet uymaz. Çoluk çocuk ve ahlak tehlike altında. O zor şartlarda siz isminizi, dilinizi, geleneklerinizi ve dininizi korudunuz. Çok zor ve büyük iş başardınız. Çok büyük mücadele verdiniz. İnsanın görebileceği en büyük savaşı siz zaferle kazandınız ama bugün buradasınız. İnşallah ezanların, camilerin, kardeşlerin ortasında içinde çocuğumuz kendi dilinde, örf ve adetinde yetişecekler. Hepimiz sizin hizmetkarınız."

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Salih Bıçak da 2015 yılının nisan ayında Bakanlar Kurulu kararına istinaden Ukrayna'da meydana gelen olaylarla ilgili 677 Ahıskalı ailenin Türkiye'ye yerleştirilmeleri için Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne görev tevdi edildiğini anımsatarak, "Bu vazifeyi hakkıyla yerine getirebilmek için başta Erzincan ve Bitlis valileri ile Üzümlü ve Ahlat kaymakamları ile belediye başkanları ve Dünya Ahıskalı Türkler Birliği ile beraber çalışarak yaklaşık 370 aileyi Türkiye'ye getirdik" diye konuştu.

- "12 kez sürgün edilen ağaç meyve vermez"

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise Ahıskalı Türklerin çok sıkıntı çektiğini anlatarak şunları söyledi:

"Müslüman Türk toprağına hoş geldiniz. Çok sıkıntı çektiğinizi biliyoruz. Kader sizi yüzyıllardan beri Türkmenistan'a, Kazakistan'a, Ukrayna'ya ve Rusya'nın değişik bölgelerine savurdu. Anadolu'da bir tabir var, 'Çökelek peynir gibi dağıldınız' diye. Maalesef bunları yaşadınız. 12 kez sürgün edildiniz. 12 kez sürgün edilen ağaç meyve vermez. İnşallah burada kök salacaksınız. Fidanlar da meyve verecek. Burayı vatan ve yurt tutacağız. Yaşadıklarınız artık sona erdi. Hepiniz öz vatanınıza hoş geldiniz."

- "Burası sizin son vatanınız olacak"

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov da 20 Mart 2014'ün Ahıskalılar için tarihi bir gün olduğunu anımsatarak o gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'yı ziyaret ettiğini anımsattı.

Ziyaret sırasında Erdoğan'ın Ahıskalı Türklerin durumunu öğrendiğini ve ülkeye dönüşünde Ahıskalıların Türkiye'ye getirilmesi için ciddi bir karar aldığını vurgulayan Kassanov, şunları kaydetti:

"3 gündür buradayım ve sizi bekliyordum. Buranın yerel milleti ve yöneticileri canı gönülden sizleri bekliyordu. Burada köklü olacaksınız. Burası sizin son vatanınız olacak. Ahlat çok tarihi bir yerdir. Ahlat Türklerin ilk başkentidir. Burası çok tarihi bir bölgedir. Ahlat dünyada çok ender yerlerden biridir. Burayı çok beğeneceksiniz. İş konusunda da bütün sorunlar çözülecek. Bütün gerekli tedbirler alındı. İnşallah burada her şey çok güzel olacak. Bu son olsun. Buradan bir yere gitmeyin. Bir programla 300 aileyi de buraya getireceğiz."

- "Hepinize cennet kapıları açılsın"

Ahlat'a yerleştirilen Ahıskalı Muhammed İlyasoğlu ise bugüne kadar 12 yere göç ettiklerine işaret ederek "Türk halkından Allah razı olsun. 12 yere bölündük. Bir ağacı 12 yere eksen o ağaç meyve verir mi, vermez. Ben 12 yere göçtüm. Sizlerle burada yaşayacağız. Allah Cumhurbaşkanımızdan ve devletimizden razı olsun" dedi.

Simizar Kadimova da çok zulüm gördüklerini anımsatarak "Sağ olun, var olun. Hepinize cennet kapıları açılsın. Çok zulüm gördük. Çok azap çektik. Allah razı olsun. Sevinçliyiz" diye konuştu.

Enver Aydın ise çektikleri sıkıntılardan sonra buraya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek ev ve vatan sahibi olmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

Ruslan ve Sivilya Tayforov çifti ise çok duygulandıklarını belirterek "Allah başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Çok duyguluyuz. Ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz. Her şey için teşekkür ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından konutların anahtarları teslim edilen Ahıskalılar, gözyaşlarını tutamadı ve duygusal anlar yaşadı.

Yorumlar