Ahilik Haftası

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Ahilik prensiplerini yaşatmayı kendine düstur edinmiş esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına çözüm bulmayı kendimize borç biliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Ahilik Haftası

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ahilik kültürünün, milli birlik ve beraberliğin en büyük teminatlarından birisi olduğunu belirterek, "Bu nedenle Ahilik prensiplerini yaşatmayı kendine düstur edinmiş esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına çözüm bulmayı kendimize borç biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, 30. Ahilik Haftası'na ilişkin yayımladığı mesajda, kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahiliğin, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesi olduğuna işaret etti.

Anadolu’da ticaret erbabının yaşattığı Ahiliğin, dünyaya örnek olacak insani değerleri ve uygulama örneklerini içinde barındırdığını vurgulayan Tüfenkci, "Bugün modern dünyada ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı olarak ifade edilen birçok kavram, Ahilik teşkilatı çatısı altında asırlar öncesinde Anadolu topraklarında hayata geçirildi. Anadolu Selçuklu devletinin mayasında Ahilik vardır. Osmanlı devletini cihan devleti yapan sır Ahiliktir. Ahiliğin kardeşlik ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkarlarımız; 'elini, kapını ve sofranı açık tut' öğretisini yaşam felsefesi kabul etmiş, muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, Ahilik kültürünün, milli birlik ve beraberliğin en büyük teminatlarından birisi olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle esnaf ve sanatkarın sorunlarına çözüm bulmayı borç bildiklerini belirtti. Esnaf ve sanatkarı ciddi finansal teşvikler ile desteklediklerini, vergi konusunda da birçok muafiyet ve indirimler sağladıklarını hatırlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sicil affı ile krediye erişimini kolaylaştırıyoruz. Ayrıca Esnaf Ahilik Sandığı sistemi ile Ahilikte yer alan 'Orta Sandığı' geleneğini günümüze uyarlayarak 'Hedef 2023 Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi' vizyonu doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yüz yıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan birlik ve beraberliğimize önemli katkılar sağlayan Ahilik teşkilatını dünya kültürüne ve ticaret literatürüne ülkemizin bir markası olarak sunmayı amaçlıyoruz. Bu vesileyle Anadolu'nun manevi mimarlarından Ahi Evran-ı Veli'yi rahmetle ve minnetle anıyorum. 2017 yılı Ahilik etkinliklerinin birlik, beraberlik, kardeşliğimiz, ülkemiz ve bütün insanlığa güzellikler getirmesini diliyorum. Tüm milletimize ve atalarının mirasına sahip çıkan ve ülkemizi besleyen can damarlarımızdan biri olan esnaf ve sanatkarlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Yorumlar