Ağzıyla üniversiteyi kazanan Dilan, Türkiye yüzme şampiyonu oldu

Doğuştan kolları ve bacakları olmayan Dilan Onğulu, kardeşinin okuma fişlerini ağzıyla kâğıda dökerek okumayı öğrendi, azmiyle üniversiteyi kazandı. İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Sosyal Hizmetler Programı öğrencisi Dilan Onğulu azmiyle engelleri aşarak son iki yılda katıldığı Türkiye yüzme şampiyonalarında 7 altın madalya kazandı. Dilan’ın şimdiki hedefi ise Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda al bayrağımızı göndere çekmek.

Google Haberlere Abone ol
Ağzıyla üniversiteyi kazanan Dilan, Türkiye yüzme şampiyonu oldu

İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Sosyal Hizmetler Programı öğrencisi Dilan Onğulu azmiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor, başarılarıyla parmak ısırtıyor. Doğuştan kolları ve bacakları olmayan Onğulu, 2017-2018 ve 2018-2019 Bedensel Engelliler Türkiye Yüzme Şampiyonalarında S-1 kategorisinin farklı disiplinlerinde toplamda 7 altın madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Hedefleri ve başarılarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Onğulu şöyle dedi: “Yüzmeye tesadüfen başladığımı söyleyebilirim. Protezlerimi yaptırmak için gittiğim hastanede bir yüzme hocası ile tanıştım. Beni davet ettiler. Suyun üstünde nasıl durabilirim diye düşünüyordum. Verdikleri güven sayesinde mayoyu giyip havuza daldım. Bir ay boyunca beni çalıştırdılar. Bir ay sonunda ilçeler arası şampiyonada birinci oldum. Her şey böyle başladı. 2017-2018 ve 2018-2019 sezonlarında ise farklı branşlarda ‘Türkiye Bedenel Engelliler Yüzme Şampiyonu’ oldum. Toplamda 7 altın madalya kazandım. Şu anda hedefim 2019 Dünya ve 2020 Paralimpik Olimpiyatları’nda zirveye çıkmak. Bunun için hazırlıklarıma hız kesmeden devam ediyorum. Milli yüzücü olmak için tüm dereceleri elde ettim, artık davet bekliyorum.”

“ALLAH’A HER GÜN ŞÜKREDİYORUM”

Halk tabiriyle engelli sıfatına sahip olduğunu ama kendisini özel olarak hissettiğini kaydeden Onğulu şöyle devam etti: “Kendimi engelli olarak görmüyorum. Çünkü engel denilen şey, gerçekte kişinin kollarında ve bacaklarında değil, kalbinde ve beynindedir. Eğer insan kalbindeki ve beynindeki engeli aşarsa fiziki engelin hiçbir önemi yok. Allah’ın vermediklerine yakınmak yerine verdiklerine şükretmemiz gerekiyor. Ben ‘Allah’ım neden kollarım bacaklarım yok!’ hiç demedim. Bunun yerine ‘Rabbim kollarımdan bacaklarımdan aldıklarını güzelliğime vermiş.’ diyorum. Her gün aynanın karşısına geçerek Allah’ın bana bahşettiği güzelliğime şükrediyorum.”

“ÜNİVERSİTEYİ AĞZIMLA KAZANDIM”

İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Sosyal Hizmetler Programında eğitim hayatını sürdüren Onğulu’nun notları da oldukça iyi. Okuma ve yazmayı kendi başına öğrendiğini kaydeden Onğulu şöyle devam etti: “Okul hayatıma 9 yaşında başladım. Okula gitmeden önce okuma-yazmayı kardeşime verilen fişlerden öğrenmiştim. Kardeşimin yazdıklarının aynısını ben de ağzımla deftere geçirirdim. İlkokul, ortaokul ve lise derken şimdi üniversitedeyim. Hatta benim için hocalarım ‘Dilan üniversiteyi ağzıyla kazandı’ diyorlar. Sosyal Hizmetler Bölümü 1. Sınıf öğrencisiyim. Bu bölüm benim için ideal. Benimle benzer durumda olan insanlara umut ışığı olmak, onlara katkı sağlayacak çalışmalar yapmak istiyorum. Engelli durumda olanlar sakın yapamam diye düşünmesin. Bakın ben yaptım ve Türkiye şampiyonuyum. Evde oturarak hayıflanarak ömrünüzü tüketmeyin. Hep gülün. Her şey kalpte ve beyinde bitiyor. Örnek bir insan olmak istiyorum. İnsanlara ‘Dilan yaptıysa biz de yaparız’ dedirtmek istiyorum. Kolum ve bacağım yok. Buna rağmen yapıyorum, siz neden yapamayasınız? Yola çıktığınızda size destek olanlar olacaktır. Bana destek olan hocalarıma minnettarım. Yüzme hocam Dr. Duran Arslan’ın ise kalbimde yeri apayrı. Ona ne kadar teşekkür etsem azdır.”

ANNE ONĞULU: DİLAN’IN İYİ BİR PROTEZE İHTİYACI VAR

Dilan’ın madalyalara uzanan kariyer öyküsünde anne Ayfer Onğulu’nun yeri büyük. Dilan’ın başarıya giderken meşakkatli yollardan geçtiğini ama asla pes etmediğini kaydeden Ayfer Onğulu şöyle dedi: “Dilan neşesiyle, azmiyle bütün zorlukları aştı. Üniversitede okuyor, ağzıyla yazı yazıyor, yüzme şampiyonu oldu. İki kolu, iki bacağı yokken bunları başardı. Daha ötesi var mı? Dilan yaptıysa herkes yapar. Aileler pes etmesin. Tabi ki engelli bireyler için hayat şartlarının kolaylaşması gerekir. Ben onun hep yanındayım ama yaşım ilerledikçe Dilan’ın geleceği için endişe duyuyorum. Dilan için iyi bir protez yapılmasını isterim. Dilan 23 yaşında, bu yaşına kadar hiç protez kullanmadı. Bu yüzden iyi bir proteze sahip olması çok önemli. Bu konuda destek bekliyoruz. İyi bir protezle Dilan’ın hayatı kolaylaşacak, hayallerine ulaşabilecek.”
 

Yorumlar