AGİTPA Sonbahar Toplantısı

- Makedonya İçişleri Bakanı Spasovki: - "Uzun duvarlar sığınmacı sorununu çözemez" - Uluslararası Göç Örgütü Batı Balkanlar Koordinatörü Gianuuca: - "İnsanlık tarihi kadar eski olan göç meselesi gerekli ilgiyi görmedi"

Google Haberlere Abone ol
AGİTPA Sonbahar Toplantısı

ÜSKÜP (AA) – Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Sonbahar Toplantısı sona erdi.

"İnsan haklarının uluslararası göç yönetimine dayalı geliştirilmesi" başlıklı son oturumuna Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ile AGİT ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Spasovski, burada yaptığı konuşmada, sığınmacı sorununun küresel siyaset bağlamında hesaplanması gereken bir faktör olduğunu belirterek, geçen yıl Avrupa kıtasının Ortadoğu’dan gelen sığınmacı akını sonucu ortaya çıkan ciddi yüke ve tehdide tanık olduğunu söyledi.

Bu durumun, uluslararası işbirliğini zorunlu kıldığını dile getiren Spasovski, "Uzun duvarlar sığınmacı sorununu çözemez." dedi.

Uluslararası Göç Örgütü Batı Balkanlar Koordinatörü Rocco Gianuuca, geçen yıl, hayatlarını kaybeden sığınmacı ve göçmenlerin sayısının arttığını ve bu mesele için uzun vadeli ortak çözüme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Göç konusunun insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkati çeken Gianuuca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlık tarihi kadar eski olan göç meselesi gerekli ilgiyi görmedi. Göçmenler insan kaçakçılığı gibi birçok tehdit ve riskle karşılaşmakta. Bu durum birçok sığınmacının ölümünü de beraberinde getirdi. Uluslararası toplum bu duruma etkili tepki vermek için zorluklarla karşılaşıyor. Hareket halinde olan insanların haklarını korumanın ve göç eden diğer gruplara gerekli yardımı vermenin bir yolunu bulmalıyız."

Gianuuca, 2015 yılında uluslararası göçmen sayısının 244 milyona ulaştığını ve bunlardan 65 milyonunun göçe zorlanan insanlar olduğunu bildirerek, insan haklarına dayalı göç hareketliliğini yönetmek için temellerin oluşturulması konusunda parlamenterlere yardım çağrısında bulundu.

Yorumlar