AGİT Dışişleri Bakanları Konseyi Hamburg'da başladı

- Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - "Doğu Ukrayna ile ilgili tüm çabalarımızın yanı sıra Kırım'ı da unutmayacağız. Devletler hukukuna aykırı bir şekilde ilhak edildi. Bugüne kadar AGİT kuruluşları oraya giremiyor. Ama sadece Ukrayna krizi değil, Dağlık Karabağ krizindeki gelişmeler de endişe verici"

Google Haberlere Abone ol
AGİT Dışişleri Bakanları Konseyi Hamburg'da başladı

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Doğu Ukrayna'daki krizin yanı sıra Kırım ve Dağlık Karabağ sorunlarının çözümünün aciliyet arz ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da aralarında bulunduğu ve 57 üye ülkeden yaklaşık 50 dışişleri bakanının katıldığı AGİT Dışişleri Bakanları Konseyi Almanya'nın Hamburg kentinde başladı.

Toplantının açılışında konuşan Steinmeier, dünyadaki krizlerin azalacağı yerde daha da arttığını belirterek, yeni diyalog ve işbirliği imkanlarını araştırmaları gerektiğini, krizlerin önceden önlenebilmesi ve aşılabilmesi için de daha iyi işleyen ve etkili bir AGİT yapılanmasına ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Doğu Ukrayna'da sivil AGİT gözlemcilerinin zor şartlar altında görev yaptığını, çoğu zaman silahlı saldırıya uğradıklarını ve bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Steinmeier, krizin aşılabilmesi için ağır silahların bölgeden çekilmesi gerektiğini, ancak bunun için de çatışan tarafların siyasi irade sergilemesi gerektiğini söyledi.

Dünyada yaşanan diğer krizlere de dikkati çeken Steinmeier, "Doğu Ukrayna ile ilgili tüm çabalarımızın yanı sıra Kırım'ı da unutmayacağız. Devletler hukukuna aykırı bir şekilde ilhak edildi. Bugüne kadar AGİT kuruluşları oraya giremiyor. Ama sadece Ukrayna krizi değil, Dağlık Karabağ krizindeki gelişmeler de endişe verici. Nisan ayı başında yeniden alevlenen çatışmalar, bu ihtilafın ne kadar tehlikeli bir şekilde sürdüğünü gözler önüne serdi. Birçok görüşme, ateşkesin sürekli hale getirilmesinin ve siyasi bir çözüme ulaşılabilmesi için gerçek görüşmelere başlanmasının aciliyetini bana gösterdi." şeklinde konuştu.

Krizlerin aşılmasında Minsk Konferansı'nda alınan kararlarla AGİT'in BM ve AB ile birlikte harcadığı çabaların bazı gelişmeler sağladığını ifade eden Steinmeier, yine de en azından kriz bölgelerinde yaşayan insanların durumunun düzeltilebilmesi için daha çok şey yapılması gerektiğini ifade etti.

Steinmeier, dünyada terörizme, radikalizme, ırkçılığa ve yasa dışı göçe karşı mücadele edebilmek amacıyla üye ülkelerin güçlerini birleştirmesi, teşkilatın silahsızlanma kontrol mekanizmasının da günümüz şartlarına göre modernleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

AGİT'in güçlendirilmesi için daha fazla para ve personele ihtiyaç olduğunu, değerlerine de bağlı kalmaları gerektiğini belirten Steinmeier, "Demokrasi, hukuk devleti prensipleri, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı olmadan geniş çaplı bir güvenliğin sağlanması mümkün olmayacaktır." dedi.

AGİT Başkanvekili Christine Muttonen de konuşmasında, bazen ülkelere tek başına hareket etmenin daha kolay göründüğünü, ancak hiçbir ülkenin tek başına sorunları çözemeyeceğini ifade ederek, krizlerin aşılmasında alternatif yok gibi görünse de her zaman bir seçim şansı olduğunu söyledi.

AGİT'in müzakereler yoluyla çoğu zaman gelişmeler sağladığını ifade eden Muttonen, "Bunu Türkiye'deki darbe girişiminden sonra yerinde ve göç krizine karşı Avrupa çapında sergilediğimiz reaksiyon ile gösterdik." dedi.

Muttonen, kriz bölgelerinde durumların düzeltilebilmesi ve güvenliğin korunabilmesi için AGİT'in vazgeçilmez olduğunu, teşkilatın daha yoğun bir şekilde desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier de, dünyada terörizme ve yasa dışı göçe karşı koordineli bir mücadelenin gerekli olduğuna dikkati çekerek, krizler karşısında hızlı bir şekilde hareket ettiklerini, ancak dünyadaki krizlerin arttığını ve çok daha farklı hale geldiğini, yeni tehditlerin önüne geçilebilmesi için teşkilatın yenilenmesinin şart olduğunu söyledi.

Ukrayna'da sivil gözlemcilere ateş edilmesinin de kabul edilemez olduğunu ifade eden Zannier, bu tür olayların kınanması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Zannier, krizlerin çözülmesinde ve diyalogların korunmasında AGİT'in bugüne kadar oldukça etkili olduğunu, teşkilata daha fazla güvenilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar