Ağbal, Bahreyn Maliye Bakanı ile bir araya geldi

- Maliye Bakanı Ağbal: - "Türkiye ile Bahreyn arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi, iş birliğinin artırılması konusuna özel önem veriyoruz. İki ülke arasındaki 321 milyon dolarlık ticaret hacmini yetersiz görüyoruz" - "Türkiye ve Bahreyn varlık fonlarının bir araya gelerek muhtemel iş birliği konularında çalışma yapmalarının önemli olduğunu düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
Ağbal, Bahreyn Maliye Bakanı ile bir araya geldi

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ile Bahreyn arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi ve iş birliğinin artırılması konusuna özel önem verdiklerini belirterek, "İki ülke arasındaki 321 milyon dolarlık ticaret hacmini yetersiz görüyoruz. Bu ticaret hacmini, önümüzdeki yıllarda 1 milyar doların üzerine çıkarmayı arzuluyoruz." dedi.

Ağbal, Bahreyn Maliye Bakanı Şeyh Ahmed Bin Muhammed El Halife ve beraberindeki heyetle makamında görüştü.

Bakan Ağbal burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması konusunda Türkiye olarak büyük bir istek ve gayret içinde olduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 321 milyon dolar civarında olduğuna işaret eden Ağbal, "Biz bunu son derece yetersiz görüyoruz. İki ülke olarak büyük bir gayretle bu ticaret hacmini, önümüzdeki yıllarda 1 milyar doların üzerine çıkarmayı arzuluyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Bahreyn arasında 2008 yılında Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın imzalandığını ve uygulamaya girdiğini söyleyen Ağbal, söz konusu anlaşmanın bugüne kadar sorunsuz bir şekilde uygulandığını dile getirdi.

Ağbal, Bahreyn'in Körfez İşbirliği Konseyi üyesi olduğuna dikkati çekerek, üye ülkelerle ticaret hacmini ileri noktalara taşımak istediklerini belirtti. Son 10 yılda bu anlamda ticaret hacminde önemli bir artışın meydana geldiğine işaret eden Ağbal, "2005 yılında Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle ticaret hacmimiz 5 milyar dolar iken, 2016 yılı itibarıyla 17,5 milyar dolara yükseldi. Biz istiyoruz ki, Körfez İşbirliği Konseyi ile yapacağımız bir Serbest Ticaret Anlaşması ile bu ticaret hacmini çok daha ileri noktalara taşıyalım." diye konuştu.

Bahreyn ile mevcut ekonomik ilişkileri çeşitlendirmek ve birçok alanda da daha ileriye taşımak arzusunda olduklarını vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu anlamda turizm, özellikle sağlık turizmi, yenilenebilir enerji, müteahhitlik, teknik müşavirlik, ulaştırma sektörlerinin iki ülke arasındaki potansiyel iş birliği alanları olarak ön plana çıktığını da görüyoruz. Bahreyn, kalkınmasını sağlamak ve rekabetçiliğini artırmak üzere 'Vizyon 2030' adıyla yeni bir strateji belgesini kabul etti. Biz de bunu ilgiyle takip ediyoruz. Bu dokümanda görüyoruz ki, Bahreyn’in ileriye dönük ekonomik yapısında çok önemli dönüşümleri meydana getirecek, çok stratejik çalışmalar ve projeler var. Bahreyn’in, Vizyon 2030 çalışmalarına Türkiye olarak aktif bir şekilde destek vermek, özel sektör firmalarımızın birikimlerini bu çalışmalar içinde değerlendirmek arzusundayız."

- "İki ülkenin varlık fonları iş birliğine gidebilir"

Türkiye’nin çok önemli bir özelleştirme deneyimine sahip olduğunu ifade eden Ağbal, bu tecrübeleri Bahreynli muadil kuruluşlarla paylaşmak istediklerini söyledi.

Bahreyn'in uzun süredir varlık fonuna sahip olduğunu belirten Ağbal, bu fonun gerek Bahreyn için gerekse uluslararası alandaki birçok projede önemli inisiyatifler aldığını, çalışmalar yaptığını kaydetti.

Türkiye’nin de yakın zaman önce Türkiye Varlık Fonu’nu kurduğunu hatırlatan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye Varlık Fonu da Türkiye'nin ileriye yönelik stratejik yatırımlarının gerçekleştirilmesinde ve uluslararası iş birliğinin geliştirilmesinde çok önemli bir aktör haline gelecek. Bu açıdan Bahreyn Varlık Fonu ile Türkiye Varlık Fonu'nun bir araya gelerek ortak, muhtemel iş birliği projeleri neler olabilir, uluslararası projelerde hangi noktalarda iş birliği yapılabilir, bu konularda da çalışmalar yapmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkeler arası iş birliğinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine de yürekten inanıyorum."

- "Özelleştirme ve büyük projelerde deneyimlerinizden yararlanmak istiyoruz"

Bahreyn Maliye Bakanı Şeyh Ahmed Bin Muhammed El Halife de her iki ülkenin yararına olacak şekilde ilişkileri daha da geliştirmek için bir araya geldiklerini, ticaret, turizm ve diğer alanlardaki ilişkilerde bu ivmenin görüldüğünü söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için fırsatlar olduğunu dile getiren Halife, lojistik hizmetler, Türk ihraç ürünlerinin Bahreyn üzerinden dünya piyasalarına açılması, müteahhitlik konusunda çeşitli imkanlar bulunduğunu kaydetti.

İki ülke iş konseylerinin iki günden beri çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Halife, "İnanıyorum ki, ekonomik alanda bunun meyvelerini önümüzdeki kısa dönemde alırız." dedi.

Bahreyn Kalkınma Konseyi'nin Türkiye'de bir bürosu olacağını ve bu büro tarafından yapılan çalışmaların izleneceğini bildiren Halife, "İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli gördüğümüz siyasi zeminin var olduğunu ve güçlü olduğunu, her iki tarafta da ekonomik ilişkilerin artırılması açısından bir istek olduğunu görüyorum. Burada özel sektör büyük bir rol oynamaktadır." diye konuştu.

Halife, özelleştirme ve büyük projeler konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Ağbal, konuşmaların ardından konuk bakana çini bir vazo hediye etti.

Yorumlar