Afrin nerede, önemi nedir?
Halep eyaletine bağlı Afrin, kuzeyden Kilis'e, batıdan Hatay'a doğudan ise Azez'e komşu. İç savaştan önce 50 bin nüfusu bulunan Afrin, 2012 yılından bu yana PYD-PKK'nın kontrolünde bulunuyor. Terör örgütünün fabrikalarının bulunduğu kentte PKK varlığı 20 yıl öncesine kadar dayanıyor. Türkiye'nin Afrin'e muhtemel bir müdahalesi terör örgütünün Kuzey Suriye Fedarasyonu hayallerinin büyük bir kısmını yıkıma uğratacak.
Sonhaberler | Haber Merkezi
Türkiye'de son günlerde operasyon düzenleneceği yönündeki son dakika haberleriyle gündeme gelen Afrin nerede, önemi nedir? Suriye'nin Halep eyaletine bağlı bulunan Afrin Türkiye sınırının hemen dibinde yer alıyor. Kuzeyinde Kilis, batısında Hatay ile sınır olan Afrin'in doğusunda Azez bulunuyor. Afrin'in güneyinde ise Halep eyaletinin merkezi bulunuyor.
Afrin'in tahmini olarak 50 bin nüfusu bulunuyor. Denize 270 metre yükseklikte bulunan Afrin Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011 yılından sonra PKK'nın Suriye yapılanması olarak bilinen PYD'nin silahlı kolu YPG'nin kontrolünde bulunuyor. Oysa bölgede Araplar, Türkmenler ve Kürtler birlikte yaşıyor.
Terör örgütünün PKK'nın Suriye'de devletleşme ideallerini gerçekleştirmek üzere işgal ettiği Afrin, halihazırda PYD tarafından illegal bir şekilde ilan edilen Kantonlar'dan birisi olarak biliniyor.
Suriye'nin kuzeyinde PKK varlığını güvenliğine tehdit olarak gören ve burada herhangi bir yapılanma istemeyen Türkiye, uzun süredir terör örgütlerinden bu bölgeyi boşaltmasını istiyor. Ancak ABD'nin desteğini arkasına alan PYD-YPG-PKK yapılanması Türkiye'nin çağrılarını görmezden gelerek işgal ettiği Afrin'de devletleşme çalışmalarını devam ettiriyor.
AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?
Afrin'in Türkiye açısından "Suriye'nin kuzeyindeki terör koridoru"nu engellemek için önemli. Buranın terör örgütünün elinden alınmasıyla örgütün koridor hayali suya düşecek.
Kentin PKK açısından önemi ise Suriye'nin kuzeyinde işgali altındaki alanları Akdeniz'e kadar uzatma hayallerini gerçekleştirmenin bir parçası olarak görülüyor.
Türkiye, Cerablus'ta düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile terör koridoruna en ağır darbeyi indirmişti. Ancak koridor hayallerinin tamamen bitmesi için Afrin'in de alınması gerekiyor.
TERÖRE FİNANS KAYNAĞI
Suriye Kürdistan Demokrat Partisi gibi geleneksel Kürt partileri Cezire bölgesini merkez alırken kendi haline bırakılmış Afrin'deki boşluğu, 1980 ve 1990'larda PKK doldurmuştu. Örgütün desteğiyle Afrin'de çok sayıda ticari müessese kurulmuştu.
Afrin zeytin, zeytinyağı, un ve şekeriyle terör örgütlerini beslerken siyaseten de önemli bir üs haline geldi. Mesela yeni bir seçim sisteminin denendiği 1990'daki oylamada PKK, Suriye Parlamentosuna 6 milletvekili göndermişti.
Terör örgütü, Kobani'den Afrin'e açılacak bir koridoru "Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'nun tamamlanması" olarak tanımlıyor.
SUYA DÜŞEN PLANLAR
Terör örgütünün ablukanın kırılması için Afrin'e Cerablus-Azez üzerinden bir koridor açmayı hedefliyordu. Türkiye'nin müdahalesiyle bu plan önlenince bu kez 40 km güneyde Menbic, El Bab'ın kuzeyi ve Tel Rıfat üzerinden başka bir koridor açmaya çalıştılar. Fırat Kalkanı güçlerinin El Bab'a kadar inmesi bu planı da başarısızlığa uğrattı.
Afrin, PKK'nın demokratik özerklik projesini dünyaya gösterdikleri bir diğer vitrin. Afrin'in TSK-ÖSO ortaklığının eline geçmesi bu projenin ağır darbe alması anlamına geliyor.
Yorumlar