Afrikalı liderlere "uygulanabilir kararlar alın" çağrısı

- İki gün sürecek Afrika Birliği 29. Dönem Liderler Zirvesi Etiyopya’da başladı - Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed: - "Birlik uygulanabilirliğini düşünmeden çok sayıda karara imza atıyor. Afrikalı liderler kararlar ve eylemler arasında denge tutturmalı” - “Libya, Somali, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de devam eden şiddet büyük endişe doğuruyor"

Google Haberlere Abone ol
Afrikalı liderlere "uygulanabilir kararlar alın" çağrısı

ADDİS ABABA (AA) – Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Afrikalı liderlere uygulanabilir kararlar alması çağrısı yaparak, "Birlik uygulanabilirliğini düşünmeden çok sayıda karara imza atıyor. Afrikalı liderler kararlar ve eylemler arasında denge tutturmalı." diye konuştu.

Afrika Birliği 29. Dönem Liderler Zirvesi, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da başladı.

İki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasını yapan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed, yaklaşık 3 ay önce bu koltuğa oturduğunu hatırlatarak, kendisine güvenerek bu koltuğu teslim eden liderlere teşekkür etti.

Afrika'daki ekonomik ve politik durumunu iyileştirmek için somut adımlar atmaya çalıştıklarını vurgulayan Muhammed, birliğin, "Gündem 2063" hedeflerine ulaşmak için birlikte çalışmaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Muhammed, "Birlik uygulanabilirliğini düşünmeden çok sayıda karara imza atıyor. Afrikalı liderler kararlar ve eylemler arasında denge tutturmalı.” ifadelerini kullandı.

Kıtadaki huzur ve güvenliğin sağlanmasının en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Muhammed, “Libya, Somali, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de devam eden şiddet büyük endişe doğuruyor. “ dedi.

Muhammed, kuraklık ve salgın hastalıklarla mücadelenin devam etmesi gerektiğini de dile getirerek Afrika halkının yararı için her zamankinden daha çok dayanışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Zirvenin açılışında konuşan diğer bir isim Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed ise komşularındaki mültecilere açık kapı politikası uygulayan Uganda ve Etiyopya gibi ülkelere teşekkür ederek, bunun tüm dünya tarafından örnek alınması gerektiğini söyledi.

Afrika gençliğine yatırım yapmanın aynı zamanda kıtadaki huzur ve güvenliğe de katkıda bulunacağını hatırlatan Muhammed, “Trajedilerin son bulması için hızlı hareket etmeliyiz. “ diye konuştu.

Afrika ülkelerine BM ile yaptığı iş birliği için de teşekkür eden Muhammed, BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin önemine değindi.

“Afrika kaderini kendi ellerine almalı. Afrika birleştiğinde kazanır.” diyen Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ise gençlerin desteklenmesi, silahların susması gerektiğini kaydetti.

Her yıl iki kere düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi, birliğin ana konularının istişare edilmesi ve bu yönde kararlar alınması amacıyla yapılıyor.

Bu yıl kıtada kurulması planlanan serbest ticaret bölgesi, göç, Afrika Birliği’ndeki yapısal reform, terör ve güvenlik ve kıtadaki gençliğin güçlendirilmesi konuları tartışılıyor.

Birlik, 1963 yılında 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle Afrika Birliği Örgütü adıyla kuruldu.

Fas’ın bir önceki zirvede üyeliğe geri kabul edilmesiyle üye sayısını 55’e çıkaran birlik, kıtanın siyasi ve ekonomik entegrasyonu için çalışıyor.

Yorumlar