Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

- AB Konseyi Başkanı Tusk, Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'ndeki konuşmasında Afrikalıların Libya'da köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin doğrudan açıklama yapmadı - Tusk: - "Kaçakçı ve tacirlerin, Afrikalılara, özellikle de gençlere yönelik muamelesine ilişkin haberler korkutucu"

Google Haberlere Abone ol
Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

ABIDJAN (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Afrikalıların Libya'da köle olarak satıldığı iddialarına doğrudan değinmeden, söz konusu ülkedeki durumun kınama değil, yardım gerektirdiğini söyledi.

Tusk, Fildişi Sahili'nde düzenlenen 5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'nin açılışında konuştu. İki kıta için barış ve güvenlik konularının öne çıktığını kaydeden Tusk, "İlerlemeye rağmen Afrika, çatışma ve krizlerle karşı karşıya kalmayı sürdürüyor. Avrupa da öyle, örneğin doğu sınırlarımızda. İki kıta da, özellikle gençliğimizi hedef alan terörizm ve radikalleşme tehdidiyle karşı karşıya." dedi.

Göç konusunun ortak bir sorumluluk olduğunun altını çizen Tusk, "Kaçakçı ve tacirlerin, Afrikalılara, özellikle de gençlere yönelik muamelesine ilişkin haberler korkutucu. Geçen yıl Akdeniz'de 5 binin üzerinde kişi boğuldu. Bunu kabul edemeyiz. Ayrıca Afrika ile Avrupa'nın birbirine karşı olduğu yönündeki anlatıyı da kabul edemeyiz. Yapacağımız en kötü şey, birbirimizi suçlamaya başlamaktır." ifadelerini kullandı.

Ortak görevin, "vicdansız suçlularla" mücadeleyi hızlandırmak ve onları adalete teslim etmek olduğuna dikkati çeken Tusk, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığına ilişkin haberlere doğrudan değinmeden, "Yukarıdaki açıklamalar, hem Avrupa'nın hem de Afrika'nın kınamasını değil, yardımını gerektiren Libya'daki mevcut durum için de geçerlidir." şeklinde konuştu.

AB, Libya ile yaptığı anlaşma nedeniyle eleştiriliyor. Libya'ya verilen para karşılığında göçmenlerin bu ülkede gayri insani kamplarda zorla tutulduğu, kötü muameleye maruz kaldığı belirtilirken, AB tüm bunlar karşısında sessiz kalmakla suçlanıyor.

CNN International, 14 Kasım'da, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayınlamış, birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın bir fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.



Yorumlar