Afrikalı göçmenler Libya'da köle tacirlerinin kurbanı

- Gineli Yahya: - "Umuda yolculukta, başarısız oldum, dalgalarda sürüklendim ve Tunus'a geldim" - Konakri'den gelen Saba: - "Ailelerden istenilen fidye verilmezse, göçmenler köle olarak satılıyor. Aynı şey benim başıma da geldi ve Libyalı bir kişi tarafından satın alındım. Beni satın alan kişi, bana köle gibi davrandı. Üç sefer İtalya ve Tunus'a yasa dışı yollardan ulaşmaya çalıştım, hepsinde de başarısız oldum"

Google Haberlere Abone ol
Afrikalı göçmenler Libya'da köle tacirlerinin kurbanı

TUNUS (AA) - HEYSEM EL MAHZİ - Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışan Afrikalı umut yolcuları, Libya'da suç şebekelerinin eline düştüğü bildirildi.

Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlayan Afrikalı umut yolcuları, AA muhabirine, Libya'daki suç şebekeleri tarafından yasa dışı yollarla alıkonularak hücrelerde tutulduğunu, ailelerinden fidye istendiğini, insanlık dışı muameleye tabi tutulduklarını ve köle olarak satıldıklarını anlattı.

Libya'nın kuzeybatısındaki Sabrata kentinde insan ticareti yapan bir suç şebekesinin, "hapishane" diye isimlendirilen hücresinden kaçtığını aktaran Gineli Muhammed Yahya, "Umuda yolculukta, başarısız oldum, dalgalarda sürüklendim ve Tunus'a geldim." dedi.

Yasa dışı yollarla Libya'ya giriş yapan Afrikalı göçmenlerin tutuldukları hücrelerde işkenceye uğradıklarını aktaran Yahya, üzerlerindeki para, telefon ve değerli eşyalarının gasp edildiğini ifade etti.

İnsan tacirleri tarafından zorla alıkonulan Afrikalı göçmenlerin kimlik ve evraklarının olmadığını dile getiren Yahya, bu şebekenin eline düşen kişilerin ailelerinden fidye istendiğini, verilmemesi halinde de köle olarak satıldıklarını ileri sürdü.

- "Köle olarak satıldım"

Sabrata'da bu hücrelerin birisinde tutulduğunu ve daha sonra köle olarak satıldığını dile getiren Yahya, dövüldüğünü, aç bırakıldığını, diğer işkence yöntemlerinin yanında elektrik verilerek işkence yapıldığını ve insanlık dışı muamelenin ardından ailesini aramak zorunda kaldığını, serbest bırakılması karşılığında insan tacirlerinin ailesinden yaklaşık 3 bin dolar fidye istediğini anlattı.

Gine'deki ailesinin söz konusu meblağı ödeme imkanının olmadığı anlaşılınca köle olarak satıldığına işaret eden Yahya, "Beni satın alan kişi tarafından karşılıksız çalıştırılmaya başladım. Belli müddet sonra o kişi beni bir başkasına satmadan önce kaçmayı başardım." diye konuştu.

Yahya, Libya içinde Afrikalı bir göçmenin 200 ila 400 dolar arasında satıldığını belirtti.

- Kölelik ve insan ticareti

Gine'nin başkenti Konakri'den gelen İsmail Saba, umuda yolculuk girişiminin hüsrana döndüğünü, Libya'da insan ticareti yapan suç örgütleri tarafından rehin alındığını ve pazarda köle olarak satılmasının ardından Tunus'a geldiğini kaydetti.

Libya'nın Zaviye kentindeki bir hücrede fidye için rehin alındığını söyleyen Saba, bu suç şebekesini Ebu İsa isimli bir şahsın organize ettiğinin bilgisini verdi.

Söz konusu "hapishane" diye isimlendirilen hücrelerde, yüzlerce Afrikalı göçmenin zorla alıkonulduğunu ve hepsinin ailesinden fidye istendiğini aktaran Saba, "Eğer ailelerden istenilen fidye verilmezse, göçmenler köle olarak satılıyor. Aynı şey benim başıma da geldi ve Libyalı bir kişi tarafından satın alındım. Beni satın alan kişi, bana köle gibi davrandı. Üç sefer İtalya ve Tunus'a yasa dışı yollardan ulaşmaya çalıştım, hepsinde de başarısız oldum." dedi.

Tunus sahil güvenlik birimlerinin Akdeniz'de yakaladığı yasa dışı göçmenlere, ülkenin güneyinde yer alan Mednin vilayetine bağlı Beni Hadaş köyü ev sahipliği yapıyor. Burada görev yapan Tunus Kızılayı'ndan İsam Abdül Kabir, köydeki yerleşkede yaklaşık 200 Afrikalı göçmenin bulunduğunu, haklarındaki yasal işlemlerin tamamlanmasının beklendiğini aktardı.

Beni Hadaş köyündeki yerleşkede kalan göçmenlere günlük olarak, pirinç, süt ve sebze gibi temel ihtiyaç malzemelerinin sağlandığını, kendi yemeklerini kendilerinin yaptığını anlatan Abdül Kabir, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da göçmenlere sağlık hizmeti ile psikolojik destek verdiğini kaydetti.

- IOM köle ticaretini doğruluyor

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), benzer şekilde göçmenlerin anlattığı hikayeleri doğruladığı belirtildi.

IOM Libya Özel Temsilcisi Osman Belbisi, geçtiğimiz nisan ayında Libya'daki göçmenlerin, "200-500 dolar arasında köle olarak satıldığını" paylaşmıştı.

Örgüt, geçmiş raporlarında, "Avrupa'ya gitmek amacıyla Libya'ya ulaşan Afrikalı göçmenler, köle pazarı ismi verilen pazarlarda, köle olarak satılıyor." bilgisini vermişti.

Libya'nın sahilleri uzun yıllardır, Avrupa ülkelerine iltica etmek isteyen Afrikalı göçmenlerin yasa dışı göç girişimlerine sahne oluyor.


Yorumlar