Afrika'daki göç sorunu

- Göç konulu bölgesel toplantı 14 ülkenin katılımıyla Fas'ın Suheyrat kentinde başladı

Google Haberlere Abone ol
Afrika'daki göç sorunu

SUHEYRAT (AA) - Fas'ın Suheyrat kenti, 14 Afrika ülkesinin katılımıyla düzenlenen göç konulu toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Louise Arbour, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, göçmenlerin maruz kaldığı sorunlara dikkati çekerek, "Dünyadaki insan hakları boşluğu, göçmenlerin sıkıntılarını artırdı." dedi.

Göçmenlerin, gittikleri ülkelerde iş gücü piyasasına girmesiyle oluşan ya da ırksal ve etnik bakış açısına bağlı büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Arbour, "Göçmenler, ötekileştirilmekten muzdarip, sınır dışı edilmekten korkuyorlar, sağlık hizmetleri ve güvencesinden en düşük seviyede dahi yararlanamıyorlar." diye konuştu.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ise Afrika Birliği Başkanı Alpha Conde'nin Fas Kralı 6. Muhammed'den göç meselesini Afrika kıtası düzeyinde koordine etmesini istediğini, Fas Kralı'nın da bunu kabul ettiğini dile getirdi.

Libyalı tarafları bir araya getiren Suheyrat Anlaşması'nı hatırlatan Burita, göç meselesinde uzlaşıya varılması için tartışmalarda Suheyrat ruhunun hakim olmasını temenni etti.

Gine Güvenlik ve Sivil Savunma Bakanı Abdul Kabili Kamara halihazırda Afrika Birliği Başkanlığını da yürüten Devlet Başkanı Alpha Conde adına yaptığı konuşmada, "Göç meselesi, tüm ülkelerde tam bir koordinasyonun yanı sıra konuyu tüm boyutlarıyla kapsamlı şekilde ele alan proaktif bir bakış açısı gerektiriyor." dedi.

Suheyrat'ta bugün başlayan ve üç gün sürmesi beklenen toplantıda Afrika kıtasındaki göç sorununa çözüm amacıyla bir plan oluşturmanın yolları ele alınacak.

Toplantıya, Fas, Mısır, Tunus, Libya, Gine, Gabon, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Kamerun, Nijerya, Zambiya, Svaziland ve Tanzanya'nın yanı sıra BM ve Afrika Birliği temsilcileri katılıyor.

Yorumlar