Afrika heyetine erozyonla mücadele anlatıldı

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce organize edilen program kapsamında, 16 Afrika ülkesinden Konya'nın Karapınar ilçesine gelen 36 kişilik heyet, erozyon sahasında incelemelerde bulundu - Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan: - "Afrika ülkelerinde çölleşmeyle yüz yüze kalan insanlara, buradaki çalışmaları gösterip gerekli eğitimleri verdikten sonra kendi ülkelerinde uygulayabilecekleri örnekleri gösteriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Afrika heyetine erozyonla mücadele anlatıldı

KONYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce organize edilen program kapsamında, 16 Afrika ülkesinden Konya'nın Karapınar ilçesine gelen 36 kişilik heyet, erozyon sahasında inceleme yaptı.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığının dönem başkanlığında deklare edilen Ankara Girişimi çerçevesinde, erozyonla mücadeledeki tecrübelerini Afrika ülkeleriyle paylaşıyor.

Bu çerçevede, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce organize edilen program kapsamında, 16 Afrika ülkesinden 36 kişilik heyet, "Toprağın bittiği yer" olarak nitelendirilen Konya'nın Karapınar ilçesine geldi. Heyet, ilçedeki Erozyon Sahası'nda incelemelerde bulundu.

Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Necati Şimşekli, Müdürlük binasında, Afrika ülkelerinden gelen heyete, erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Daha sonra söz alan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan, yaptığı konuşmada, çölleşme, erozyon ve çevre sorunlarının bulunduğu bölgelerdeki insanlara eğitim vermek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin çölleşmeyle mücadelesini ve bu konudaki bilgi, birikim ve tecrübelerini Afrika ülkelerinden gelen katılımcılara aktardıklarını vurgulayan Orhan, şunları söyledi:

"Onlara faydalı olacak Konya kapalı havzası, Toroslar ve Akdeniz bölgesindeki ormancılık, mera ıslahı, tarımsal sulama, damlama sulama ve benzer çalışmaları gösteriyoruz. Afrika ülkelerinde çölleşmeyle yüz yüze kalan insanlara, buradaki çalışmaları gösterip gerekli eğitimleri verdikten sonra kendi ülkelerinde uygulayabilecekleri örnekleri gösteriyoruz. Karapınar bölgesi, sonradan hayat bulan dünyanın tanıdığı bir bölge. Buradaki çalışmaları görmek isteyen dünyadan çok sayıda insan buradaki teknolojik çalışmalarımız öğrenip kendi ülkelerinde uygulamaktadır. Karapınar'daki başarı dünyaya iyi bir örnektir."

Nijerya'dan gelen grubun temsilcisi Garba Papa Salıfou ise Türkiye'nin yaptığı çalışmaları bizzat gördükleri için mutlu olduklarını söyledi.

Türkiye'nin, ölü bir bölgeyi yaşanır hale getirdiğine şahit olduklarını anlatan Salıfou, "Buradaki çalışmaları görünce istedikten sonra çok şeyin yapılabileceğini gördük. Başarı öyküsü alkışlanması gereken bir bölge." dedi.

Yorumlar